Onsdag kveld inviterte Mediebedriftenes landsforening (MBL) kremen av norsk mediebransje til festkveld og prisutdeling, i alle fall så mye av kremen som koronatiltakene tillater. På Vulkan Arena var taket satt til et hundretalls stykker.

12 mediehus delte de 21 hovedprisene mellom seg, men det var VG som stakk av med den gjeveste prisen for Årets mediehus. Det skjedde etter at de allerede hadde hentet prisene for Årets nasjonale nyhetsnettsted, Årets nasjonale nyhetsdekning, Årets nyvinning og Årets nasjonale sportsdekning.

Juryen bobler over av lovord om Schibsteds tabloide flaggskip.

- Årets mediehus er hardtarbeidende, nytenkende, leken og nysgjerrig. Kontinuerlig i læringsmodus, og deler raust av sine erfaringer og kunnskap. I 2020 har de løftet seg til nye høyder og utviklet både journalistikk, historiefortelling og produkter i et forrykende tempo, med en kvalitet og integritet som blir lagt merke til ut over landets grenser, sier de.

Sjefredaktør Gard Steiro takket staben i VG da han tok imot prisen. Han var tydelig rørt.¨

- De har ofret utrolig mye for å levere journalistikken vi mente var nødvendig i 2020. Det føles godt å få den anerkjennelsen, for det var tungt til tider, det må vi innrømme, sier han.

Saken fortsetter etter videoen:


Hylles for koronaspesial
VG vinner både Årets nyvinning og Årets nasjonale nyhetsdekning for sin «Koronaspesial», som siden pandemiens utbrudd har holdt nordmenn løpende oppdatert på smitteutviklingen i landet, og i senere tid også vaksinasjonstempoet. Juryen mener dette er «årets viktigste journalistiske produkt».

- Her settes det en ny standard for faktaformidling, og tjenesten videreutvikles i et imponerende omfang og tempo. Dette er troverdig, ryddig, lettfattelig og samlende, sier de.

Det er ikke bare koronadekningen til VG som imponerer juryen. Avisen får prisen for Årets nasjonale sportsdekning for reportasjen «Idrettsovergrepene».

- Så vondt og så viktig. Et systematisk, nitidig og avdekkende graveprosjekt som får store konsekvenser og bidrar til varige endringer i idretten. Med stor tillit fortelles sterke historier som gir gåsehud, forferdelse og motløshet hos leseren. Nok en gang graver VG frem saker som avdekker et omfattende problem i norsk idrett. Her flyttes standarden for sportsjournalistikk – kudos, melder juryen.

Flesvig-effekt for NRK
Komikeren Herman Flesvig står i spissen for to av NRKs priser denne kvelden. «Førstegangstjenesten» kåres til Årets programserie web-TV, mens «Friminutt», som ledes av Herman Flesvig og Mikkel Niva, kåres til Årets underholdningspodkast. Neste år flytter duoen for øvrig podkast-virksomheten sin fra NRK til Schibsted.

NRK Supers koronadekning for barn sikrer statskanalen prisen for Årets inspirasjonssak. NRK får skryt av juryen for å ta barn og unges frykt og spørsmål på alvor. NRK vinner i tillegg prisen for Årets digitale historie med «Slik blir klimaet der du bor».

Saken fortsetter etter bildet.

Mikkel Niva og Herman Flesvig mediepriser 2021.jpg

Populær podkast-duo: Mikkel Niva og Herman Flesvig hentet prisen for Årets underholdningspodkast. Foto: Eivor Eriksen

Altså til topps
Det langt mindre mediehuset Altså stikker av med prisen for Årets magasin. Magasinet ble lansert i 2019 av Sigrid Bonde Tusvik og sjefredaktør Ida Eliassen-Coker som et alternativ til andre kvinnemagasiner i bladhylla.

- Dette er et tydelig prosjekt drevet av engasjement, gründerånd og et brennende ønske om å forandre verden. Det leveres estetikk og kvalitet i alle ledd, og de utfordrer magasinkonseptet i hver eneste utgave, sier juryen.

Ida Eliassen-Coker tok imot prisen.

- Jeg vet ikke om dere skjønner hvor stort dette er. Det betyr virkelig enormt mye for alle oss. Jeg må takke juryen som har sett og forstått oss, og alle som har abonnert fra før vi startet til nå, og til Fritt Ord som støttet oss veldig tidlig, alle medeierne som har investert i oss, og alle bidragsytere og medarbeidere, sa hun.

Her er alle kveldens vinnere:

I noen kategorier deles det ut Excellence som en ekstra heder til noen av de nominerte.

Årets avisforside
Bergensavisen – 18.mai 2020

Årets magasincover
Politiforum – «Ordene bak sladden»

Årets lokale historie
Excellence: NRK Sapmi – «Bærerne av det onde»

Vinner: Sandefjords Blad – «Historien om Thor-Erling»

Årets lokale sportsdekning
Stavanger Aftenblad – «Hva skjedde med Viking-treneren»

Årets nasjonale sportsdekning
Excellence: TV2 – «Idrettshandelen med Kina»

Vinner: VG – «Idrettsovergrepene»

Årets magasinfoto
Aftenposten – «Øyenvitnet» Foto: Tomm Christiansen

Årets inspirasjonssak
NRK Super – Koronadekningen

Årets lokale nyhetsdekning
Excellence: Nordstrands Blad – «Da Norge stengte – rapport fra et hardt rammet sykehjem»

Excellence: NRK Sørlandet – «De feilopererte»

Vinner: Romerikes Blad – «Katastrofen i Gjerdrum»

Årets nasjonale nyhetsdekning
Excellence: Dagens Næringsliv – «Equinor»

Vinner: VG – Coronaspesialen

Årets redaksjonelle event
Vårt Land – «Salmedugnad»

Årets reportasje web-TV
Aftenposten – «Skyggen har også farge»

Årets digitale historie
Excellence: Bergens Tidende – «Kvar er det utrygt å sykle?»

Vinner: NRK – «Slik blir klimaet der du bor»

Årets lokale nyhetsnettsted
Nordstrands Blad

Årets nasjonale nyhetsnettsted
VG

Årets nisjenettsted
Morgenbladet

Årets programserie web-TV
Excellence: Aftenposten – «I ruinene av den islamske staten»

Vinner: NRK – «Førstegangstjenesten»

Årets aktualitetspodcast
Excellence: VG – «Krimpodden»

Vinner: Aftenposten – «Aftenpodden»

Årets underholdningspodcast
NRK – «Friminutt»

Årets nyskapning
Excellence: Amedia – +alt

Vinner: VG – Coronaspesialen

Årets magasin
Altså

Årets mediehus
VG

Se Kampanjes intervju med MBL-sjef Randi Øgrey, Morgenbladet-redaktør Sun Heidi Sæbø og Vårt Land-redaktør Bjørn Bore i forkant av utdelingen her: