Redaktøren for fagbladet Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen, går inn som ansvarlig redaktør for podkasten «Tut og Mediekjør». Dermed blir den underlagt Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten og kan klages inn til Pressens faglige utvalg (PFU).

- Dette var egentlig på tide. Vi mener selv vi har fulgt Vær varsom-plakaten i disse årene. Noe annet ville vært rart når kjernen i podkasten er å forklare hvordan journalistikken blir til i et presseetisk perspektiv. Men nå blir det på ekte, sier Eva Sannum.

Sammen med Svein Tore Bergestuen står hun bak den mediekritiske podkasten som har holdt det gående siden 2020. Bergestuen mener Journalisten er en naturlig samarbeidspartner.

- Vi har allerede utvekslet stoff og vi driver med litt av det samme, selv om vi har ulikt ståsted. Vi retter søkelyset på aktuelle saker med utgangspunkt i det journalistiske håndverket og pressens etiske rammer. Vi snakker om arbeidet bak journalistikken. Derfor er ambisjonen på sikt å samarbeide også litt mer om selve innholdet, sier Bergestuen. 

Journalisten-redaktøren er forberedt på kritikk for at han stiller seg bak en podkast som ledes av to PR-rådgivere. Eva Sannum & Svein Tore Bergestuen driver PR-byrået Sannum og Bergestuen.

- Jeg har selv skrevet om paradokset at den eneste faste mediekritikken i dette landet, formidles av folk fra kommunikasjonsbransjen. Men samtidig har de over tid vist at de leverer et godt redaksjonelt produkt som både pressen selv og vanlige lyttere tar på alvor, sier Roger Aarli-Grøndalen.

- Det er ingen hemmelighet at Eva og Svein Tore jobber som rådgivere innen kommunikasjon og strategi. Samtidig er de 100 prosent åpne om sine kundeforhold, og har vært forbilledlige i sin håndtering av aktuelle habilitetsutfordringer. Sånn må det fortsatt være.

Podkasten skal fortsatt produseres av Christian Marstrander i Lyder Produksjoner.