Schibsted offentliggjør mandag morgen at de har inngått en oppsiktsvekkende, ikke-bindende avtale med sin største eier, Stiftelsen Tinius, om å dele selskapet i to. Avtalen innebærer at stiftelsen vil overta eierskapet til mediehusene som ligger i News Business, som VG, Aftenposten, Aftonbladet og Svenska Dagbladet, og samler disse i et selskap som skal være 100 prosent kontrollert av stiftelsen.

Det nye medieselskapet skal beholde Schibsted-navnet og vil ikke være børsnotert.

Nordic Marketplaces, som blant annet inkluderer den norske rubrikkgiganten Finn.no og svenske Blocket, skal fortsette som et børsnotert selskap. Stiftelsen Tinius beholder sin eierandel på 26,3 prosent i dette selskapet. 

- Stiftelsen Tinius’ oppgave er å forvalte eierskapet til det beste for hele Schibsted. Det teknologiske veiskillet vi står foran krever nye grep, sier styreleder Ole Jacob Sunde i Tinius Stiftelsen i en pressemelding.

Les også: Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef - Viaplay følger ikke med på kjøpet

Verdsettes til 6,2 milliarder kroner
Avtalen verdsetter medievirksomhetene til Schibsted til 5,4 milliarder kroner. Det inkluderer minoritetspostene i det norske nyhetsbyrået NTB, det svenske nyhetsbyrået TT og Lokalavisene. I tillegg verdsettes eierskapet i Polaris til 0,8 milliarder kroner. 

Den totale verdien på avtalen er altså på 6,2 milliarder kroner.

- Etter en omfattende finansiell og strategisk analyse av potensialet for verdiskaping innenfor Schibsteds nåværende kjernevirksomhet, News Media og Marketplaces, har vi konkludert med at begge har et større potensial som frittstående selskaper enn i vår nåværende selskapsstruktur, sier nestleder i Schibsted-styret Rune Bjerke.

- Schibsteds styre og ledelse har derfor jobbet sammen med stiftelsen for å finne en strukturell løsning som utnytter det potensialet, og samtidig sikrer og utvikler samfunnsrollen til Schibsteds nyhetsvirksomhet.

Les også: Schibsted åpner for storsalg av Adevinta-aksjer - vil cashe ut 24 milliarder

- Historisk øyeblikk
Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted kaller dagens nyhet for historisk.

- Gjennom to tiår har Schibsted vært pionerer innenfor digitalisering av nyhetsmedier og utvikling av nettbaserte markedsplasser. Vi har både bygget en familie av digitale merkevarer med enestående rekkevidde og gjennomslagskraft i Norden, og skapt Adevinta, en global spesialist innen digitale rubrikkannonser, sier hun i en pressemelding.

- Denne dagen markerer enda et historisk øyeblikk for Schibsted, med et stort strategisk steg som gjør det mulig for våre to kjernevirksomheter, News Media og Nordic Marketplaces, å nå sitt fulle potensial som selvstendige selskaper. Vi er sikre på at denne beslutningen vil komme alle interessenter til gode, og vi vil gjøre alt vi kan for å sikre en god overgangsperiode og en spennende fremtid for begge disse selskapene.

Som en del av avtalen har Stiftelsen Tinius gått med på å støtte at Schibsteds struktur med to aksjeklasser fjernes innen 1. januar 2026, med forbehold om gjennomføring av transaksjonen og godkjenning fra aksjonærene.

Signering av endelige avtaler og gjennomføring av transaksjonen forventes å finne sted i første halvår 2024.