Viaplay har fullført emisjonen på fire milliarder svenske kroner. Det bekrefter Canal+ Group i en pressemelding fredag.

Den franske underholdningsgiganten, eid av Vivendi, slår samtidig fast at de blir den største aksjonæren i Viaplay med en aksjeandelandel på 29,33 prosent. Tsjekkiske PPF er nest størst, også de med en andel på rundt 29,29 prosent.

- Med en solid kapitalstruktur, en klar plan for fremtiden og en ny og engasjert ledergruppe, har Viaplay lagt grunnlaget for en vellykket snuoperasjon, sier Maxime Saada, administrerende direktør i Canal+ Group.

Han kaller investeringen i Viaplay «et vitnesbyrd» om ambisjonene Canal+ har om å bli en global aktør innen underholdning med fokus på Europa, Afrika og Asia.

- En viktig milepæl
Også Viaplay bekrefter at den omfattende rekapitaliseringen nå er sluttført og at selskapet har hentet inn fire milliarder kroner i ny kapital. I en børsmelding kommer det samtidig frem at den tilgjengelige kapitalen etter emisjonen vil være på 3,6 milliarder. 400 millioner skal bruke til å nedbetale en løpende kreditt Viaplay har brukt opp og til å finansiere løpende drift. 

I tillegg har selskapet skrevet ned gjeld for to milliarder kroner og reforhandlet sine kredittordninger med banker og obligasjonseiere på snaue 15 milliarder kroner.
 
- Gjennomføringen av denne komplekse og omfattende rekapitaliseringen er en viktig milepæl i gjenoppbyggingen av Viaplay og bereder grunnen for en solid fremtid, sier konstituert styreformann Simon Duffy i en pressemelding.

Han sier det som nå har skjedd for «en omstart av selskapet»

- Vi er veldig takknemlige for den støtten som vi har fått fra alle interessenter samt den tillit de har til vår strategi og plan om å bygge opp igjen Viaplay til et lønnsomt, finansielt sterkt og operativt robust selskap. Vi har staket ut kursen fremover og ledelsen har gjort stor framgang når det gjelder å forbedre det operasjonelle resultatet og den finansielle disiplinen, sier Duffy.

Les også: Prime overtar ni Viaplay-serier - skal vise norsk kongedrama

Skal jobbe med innhold og pris
Selv om det er Canal+ og PPF som nå er de desidert største eieren av Viaplay, finner en også en rekke store banker med på eiersiden etter emisjonen som Nordea Investment Management, Handelsbanken og obligasjonseiere som Alfred Berg og Sissener Canopus.

- Rekapitaliseringspakken vil sette oss i stand til å håndtere alle våre umiddelbare utfordringer og gi oss muligheten til å realisere våre langsiktige ambisjoner, sier konsernsjefen i Viaplay, Jørgen Madsen Lindemann.

Han sier det på det operasjonelle planet nå skal jobbes både med prissetting, innholdsstrategi og partnermodeller og at selskapet fremover skal fokusere på sine kjernemarkeder og forlate internasjonale markeder «utenfor kjernevirksomheten». 

- Vi har mye mer å utrette, men avslutningen av denne rekapitaliseringen og engasjementet fra våre interessenter for Viaplays fremtid, er absolutt nødvendig og høyt verdsatt. Vi er veldig fokuserte med tanke på å gjenoppbygge verdien til våre aksjonærer, sier Lindemann.

Les også: Oljefondet dumper Viaplay-aksjer

Schibsted kaster kortene
Tidligere denne uken kom det frem at Schibsted ikke blir med videre som eier av Viaplay og at det norske mediekonsernet har solgt aksjer og tegningsrettigheter.

Den feilslåtte investeringen har kostet Schibsted nesten 400 millioner kroner.

Det var tidlig i fjor høst at Schibsted kjøpte 10,1 prosent av det kriserammede selskapet, den gang med et investeringsbeløp på nær 400 millioner svenske kroner. Men verdien av investeringen stupte etter at Viaplay senere måtte legge frem en restruktureringsplan som innebar emisjon som sendte kursen i kjelleren. 

- Vi visste fra starten at denne investeringen var risikabel, sa Kristin Skogen Lund i en direktesendt resultatpresentasjon onsdag morgen.

Les mer: Schibsted tapte 360 millioner på Viaplay-investeringen

Hun mener investeringen kunne vært interessant på lang sikt, men erkjenner at tidspunktet for å gå inn i Viaplay var dårlig med tanke på at Schibsted står overfor en oppdeling av selskapet, der medievirksomhetene skal tas av børs.

- Det gir ikke lenger noen mening for oss å forfølge denne muligheten, sier Skogen Lund.