Det drar seg mot vår og TV-bransjens store festkveld med «Gullruten»-kåringen som det store høydepunktet for den norske TV-industrien. Men det er ikke bare skuespillerne og programlederne og realitydeltagerne som skal hedres, også alle de som står bak kamera.

Nå slippes nominasjonene til «Gullrutens fagpriser» og totalt dreier det seg om nærmere 80 nominasjoner som er plukket ut av totalt 293 påmeldte bidrag.

- Gullrutens Fagpris har i løpet av 15 år befestet sin betydning for tv-bransjen. Antallet påmeldinger ligger fortsatt høyt, og det tyder på at det i krevende tider for bransjen betyr ekstra mye å bli anerkjent med en av de gjeve statuettene, sier styreleder i Gullruten Åse Kringstad til Kampanje.

Makta på toppen
En rask opptelling viser hva som peker seg ut som de aller beste TV-produksjonene fra fjoråret. Tre TV-serier markerer seg nemlig i antall nominasjoner, og det er «Makta», «Snøfall» og «Krigsseileren».

Den med størst vinnersjanser er «Makta» som stikker avgårde med hele 11 nominasjoner deriblant i gjeve kategorier som «Beste manus drama», «Beste regi», «Beste klipping» og den nye kategorien «Beste casting».

- Vi er veldig glade for å ha fått med casting som egen kategori i år. Det er en kategori dominert av kvinner, og deres innsats for bransjen er verdt å løfte opp. Vi ser en økning i kvinnelige nominerte, og det er gledelig å se at kvinner også nomineres i noen tradisjonelt mannsdominerte kategorier, men vi har fortsatt ganske kjønnsdelte kategorier, sier Leif Holst Jensen, leder av Gullrutens fagpriskomité.

- Bra for hele TV-bransjen
Men også Netflix-serien «Krigsseileren» og NRK-dramaet «Snøfall» gjør det skarpt i antall nominasjoner og tar hele syv nominasjoner.

- Hvert år er det noen produksjoner som markerer seg, som har gitt mange fagfunksjoner gode muligheter for å utfolde seg. Det er ikke opp til oss i Gullruten å fremheve enkelte, men det er bra for hele bransjen at vi utforsker TV-formater, og leker med sjangre.  Vi er spent på om kanalene tør å utforske framover, eller om det satses mer på sikre kort, sier han. 

- Hvordan står TV-produksjonene seg for tiden?

- Norske tv-produksjoner i underholdning, dokumentar og drama holder høy kvalitet og står fortsatt sterkt hos publikum. Det er avgjørende for å lykkes i konkurransen at alle fagfolka gjør sitt beste., sier Leif Holst Jensen som til daglig er Dekan ved Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved Høyskolen i Innlandet.  

FlereTV-produsenter markerer seg
«Makta»-serien sender også TV-produksjonsselskapene Motlys og November Film til topps over de uavhengige produksjonsselskapene.  Holder en produksjonsressursene til NRK utenfor, er det Motlys og November Film som sammen får flest nominasjoner blant produksjonsselskapene med et tilsvarende antall på 11.

Av andre produksjonsselskaper med et høyt antall nominasjoner finner en Mer Film (7), Monster (6) og Seefood TV (5).

Av totalt 26 priser er det NRK som forsyner seg grovest av antallet nominasjoner. Hele 52 nominasjoner havner hos allmennkringkasteren og det er et godt stykke foran TV 2 med 11 nominasjoner. Ellers er det verdt å merke seg at Netflix fikk syv nominasjoner og det var mer enn henholdsvis Viaplay og TVNorge/Warner Bros. Discovery.

Prisen er blir blitt delt ut siden 2009, og «skal hedre alle de dyktige fagfolkene i TV-bransjen» og deles ut ved siden den store «Gullruten»-kåringen som vises på TV 2 i mai. 

24 fagjuryer med til sammen 109 jurymedlemmer har vurdert de påmeldte bidragene. Juryene har vært oppnevnt av fagpriskomiteen, og bestått av representanter fra Viaplay, Warner Bros. Discovery, TV 2, NRK, VGTV, produksjonsselskaper i Virke Produsentforeningen, Filmforbundet, Dramatikerforbundet og NOPA samt studenter fra TV-skolen i Lillehammer.

Gullrutens Fagpris deles ut mandag 15. april på Rockefeller i Oslo. Fagfolk fra hele TV-bransjen samles for å hylle nominerte og vinnere under prisutdelingsshowet som blir ledet av Desta Marie Beeder.

Her kan du se alle nominerte.