Vant gjev pris: Eskil Vogt og Joachim Trier kunne glede seg over seiersdryss i Cannes, men Vogt er bekymret for utsiktene til norsk filmbransje. - Vi har suksess akkurat nå, men den risikerer vi å miste, sier han.

Stjernefilmskaper gir strømmeskatten det glatte lag: - Alt er truet

Manusforfatteren til den norske stjerneregissøren, Joachim Trier, mener filmbransjen utarmes, og forteller hvordan kolleger dro fra prisdryss i Cannes til arbeidsledighet hjemme i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Joachim Trier og hans manusforfatter, Eskil Vogt, høstet stor suksess med sin nye spillefilm «Affeksjonsverdi», som hadde sin premiere i Cannes der den vant den gjeve Grand prix-prisen.

Til tross for suksessen, mener Eskil Vogt at filmbransjen er på vei i feil retning. Han mener grunnlaget for suksessen norsk filmbransje høster nå, ble lagt for flere år siden.

I april i år kom det en ny rapport som viste at a ntallet som jobber i norsk filmbransje, har falt med 40 prosent på bare ett år.

- Den norske filmbransjen befinner seg nå i en helt prekær situasjon, og det er blitt enda tøffere enn før. Vi har suksess akkurat nå, men den risikerer vi å miste. Alt er truet på grunn av en passiv kulturpolitikk, og derfor roper vi varsku, sier Vogt til Morgenbladet.

Les mer: Viaplay kritiske til ny strømme-lov: - Bransjen er best i stand til å håndtere dette selv

I samme intervju med avisen, mener han at den mye omtalte strømmeavgiften er en «tapt mulighet». Strømmeskatten, som ble vedtatt i februar i år, skal etter planen tre i kraft i 2026, og den vil pålegge alle strømmeaktører med en en viss omsetning i Norge å investere fire prosent av salgsinntektene her til lands tilbake i norske produksjoner.

Les også: Skal møte strømmegigantene om ny TV-lov – Disney og TV 2 stiller ikke

Man tror at dette vil gi 150-200 millioner ferske kroner til den norske film- og tv-bransjen årlig.

Men Vogt er ikke særlig imponert:

- Kompensasjonen er altfor lav og vag, og det er ikke definert hva pengene skal gå til. De burde gå rett til filmfondet, slik at de kunne blitt investert i nytt, norsk innhold som ikke er bestemt av Netflix. Dagens strømmeavgift tyder på at politikerne er redde for å skattlegge rike, multinasjonale selskaper som er med på å utarme både kino- og produksjonsbransjen. De må være tøffere, slik som i Danmark.

Powered by Labrador CMS