Direkte på TV 2 Nyhetskanalen ble partileder Audun Lysbakken og Sosialistisk Venstreparti (SV) utropt til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury.

Det var juryleder Terje Svabø og jurymedlem og Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger som overrakte prisen til Audun Lysbakken i TV 2s studio i Karl Johans gate i Oslo.

Sist gang SV vant kåringen var i 2003 da partiet seilte på en medgangsbølge under en stadig mer populær Kristin Halvorsen og partiet oppnådde hele 13 prosent.

Juryen sier følgende om årets vinner SV:

- Kampanjes valgkampjury har kåret SV som valgkampens vinner i 2017. SV har vært tydelig i budskap og innhold på saker som helse og fordelingspolitikk. Partiet har tatt klærne til Arbeiderpartiet og fylt det store rommet som åpnet seg på venstresiden da Ap flørtet med Krf. Partiet har hatt den sterkeste formstigningen gjennom valgkampen, representert ved en partileder i storartet form, heter det i jurybegrunnelsen.

Partileder Audun Lysbakken har blant annet gjort det sterkt i flere av de store partilederdebattene, påpekes det. Det kom også klart frem da Kampanjes valgkampjury trillet terning etter den direktesendte TV 2-debatten denne uken.

Les saken om Erna som slår Jonas i TV 2-debatt og der kveldens debattvinner ble Audun Lysbakken.

Lysbakken har i disse debattene kommet med flere sterke replikker som når han i den siste partilederdebatten på NRK1 sa at «regjeringen er som en familie på telttur som lar barna bære de tyngste sekkene».

- Kommunikasjonsfaglig har SV hatt noen av de aller best forståelige budskapene i denne valgkampen. Partiet har også brukt sosiale medier effektivt i interaksjon med velgerne – også på lokalt plan. Selv om SV ikke er blant de rikeste, viser de at det er mulig å trenge gjennom lydmuren selv med små budsjetter, heter det videre i jurybegrunnelsen.

Audun Lysbakken var på plass i studioet til TV 2 Nyhetskanalen for å ta imot prisen.

- Det var utrolig hyggelig. Det er stor stas å få denne prisen, fordi det er en anerkjennelse fra dyktige folk. Jeg skal ikke si at vi har gått og forventet det, men vi har hatt et håp om at vi skulle bli den positive overraskelsen i valgkampen, sier han. 

- Vanskelig avgjørelse
Juryleder Terje Svabø, som har jobbet mye med politikk gjennom en lang journalistkarriere, understreker at det tok tid å diskutere seg frem til en det som ble en vanskelig avgjørelse.

- Ja, det har vært en vanskelig avgjørelse, men vi klarte gjennom mange ukers jobbing gjennom valgkampen og en drøy times drøftelse i dag så landet vi på at det partiet som har gjennomført den mest helhetlige valgkampen og kommet som en kule på slutten er SV, sier Terje Svabø.

Se videoinnslag med juryen her!


Ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger påpeker at det ikke er innholdet i politikken juryen tar stilling til.

- Vi har vurdert partienes kommunikasjonsfaglige innsats under valgkampen. Vi har kåret valgkampens vinner. Vi har sett på hvordan partilederne og partiene har markedsført seg selv. Det er det denne kåringen dreier seg om. Valgets vinner kåres av velgerne og det skjer i morgen, sier Hauger.

- Kraftfullt fra Høyre
Juryen gir hederlige omtale til partiet Høyre.

- Høyre har gjennomført en meget kraftfull valgkamp. Den måten partiet har stått igjennom valgkampen er en maktdemonstrasjon. Det har vært trygt og solid og uten tabber, en meget god nummer to.

Også Senterpartiet trekkes frem som et parti som har gjort det bra.

- En suveren vinner av den tidlige valgkampen, men faller igjennom på slutten med et monotont budskap, sier juryen.  

Mye i valgkampen har handlet om Fremskrittspartiet(Frp) og ikke minst Sylvi Listhaug, noe juryen også bemerker.

- Frp har satt innvandring på dagsorden. Men svært mye har handlet om Sylvi Listhaug. Dette mobiliserer Frps kjernevelgere, men framstår unødig polariserende for et regjeringsparti, seir juryen.

- Største skuffelsen er Arbeiderpartiet
Når det gjelder valgkampens klare taper peker juryen på Arbeiderpartiet (Ap):

- Valgkampens største skuffelse heter Arbeiderpartiet. Partiet startet valgkampen bra, men bommet med analysen om et Norge i krise.  Svikter i å ta eierskap til tradisjonelle Ap-saker og det virker som partiet mangler et stort prosjekt for landet. Jonas Gahr Støres innsats i valgkampen har vært solid, men hvor ble det av partiets valgkampmaskin. Håpløs håndtering av avsløringene om egen privatøkonomi skjemmer valgkampen til mannen som kan bli Norges neste statsminister, sier juryen.

Her ser du kommentarene til de øvrige partiene.

Om partiet Rødt heter det:

- Bjørnar Moxnes står frem som en dyktig partileder. Partiet er gode på alle digitale flater og har vært konsekvente i spørsmålet om regjeringsalternativer.

Om vinneren fra 2015, Kristelig Folkeparti (KrF), sier juryen:

- Forrige valgkampvinner faller i år helt igjennom. Uklar kommunikasjon om regjeringskonstellasjoner og utydelig helt til det siste.  

Heller ikke Venstre og Miljøpartiet de grønne (MDG) får de helt store tilbakemeldingene. Om Venstre heter det:

- Venstre kom aldri inn i valgkampen med unntak av noen konstruktive utspill om gründeren. Men svekkes åpenbart av sin rolle som garantist for Fremskrittspartiet i regjering, sier juryen.

Valgkampen til MDG preges ifølge juryen av «for mye olje og for lite klima»:

- Men MDG har vært en viktig stemme i valgkampen. Une Bastholm fremstår som en politiker med fremtiden foran seg.

Her er Kampanjes valgkampjury:

Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Morten Pettersen er administrerende direktør i Burson-Marsteller i Norge og Norden.

Tone Sofie Aglen er politisk redaktør i Adresseavisen.

Hallvard Grotli er politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen

Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.

Anja Regine Schönhaug er rådgiver i Netlife Research hvor hun jobber med digital strategi og brukervennlighet.

Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje.

Juryen i arbeid: Fra venstre: Knut Kristian Hauger, Terje Svabø, Morten Pettersen, Therese Manus, Anja Regine Schönhaug og Hallvard Grotli. Tone Sofie Aglen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet