På lørdag samles hele Norges musikkbransje for å markere sitt standpunkt mot rasisme i programmet «Hev Stemmen» på NRK klikken 20.50. Da vil noen av våre største og viktigste artister fortelle sine historier og fremføre sanger i kampen mot rasisme i Norge. Det var ingen norske merkevarer som ville bli med på markeringen.

Jeg har alltid tenkt at Norge er et sivilisert samfunn, med grunnleggende sunne verdier som respekt, samhold og rettferdighet. De siste månedene har jeg fått et inngående innblikk i rasismen som finnes i dette landet. Det har vært en «wake-up call»! Vi har en lang vei å gå, og den kommer ikke til å bli mindre krevende fremover. I en verden der hvem som helst kan ytre hva som helst, når som helst, til et ubegrenset publikum med full support av algoritmer fra Silicon Valley, vil rasisme bare bli en eskalerende utfordring også her til lands. Hvis du er en som ønsker å forsvare det samfunnet FN definerer som «verdens beste land å bo i», da har vi en felles jobb å gjøre.

Hvorfor er det så skummelt å snakke om? Da jeg påtok meg oppgaven med å finne kommersielle samarbeidspartnere som kunne bidra økonomisk til dette prosjektet, var jeg sikker på at det skulle bli en enkel oppgave. Målet var å skaffe nødvendige bidrag til en underfinansiert produksjon. Men enda viktigere var å finne en aktør som kunne hjelpe til med å sette temaet på dagsorden, skape et varig engasjement og øke kunnskapen blant folk. Etter å ha snakket med 10-12 store norske merkevarer, viste det seg at oppgaven var vesentlig tøffere enn jeg hadde forestilt meg. Rasisme er tydeligvis et komplisert og vanskelig tema. - Hvordan skulle dette formidles til ansatte? Hvordan ville kunder reagere? Temaet er for politisk! Det passer ikke inn i vår CSR-strategi. Vi tror ikke vi er klare for å ta tak i et slikt tema enda. Det er dessverre litt for dårlig tid for oss for å få til en intern forankring. Etter sånne reaksjoner lurer jeg da på: Er det sånn at norske merkevarer er for feige til å heve stemmen, eller hva er greia?

Det er bedre å gjøre noe, enn å ikke gjøre en dritt.

I likhet med deg og meg, bør også merkevarer ta et samfunnsansvar og bidra til å løse våre felles utfordringer. Norske merkevarer kan for eksempel hente inspirasjon fra verdens mest polariserte land, der politikken har kullseilt og politikerne har kapitulert (les USA). Der utviser merkevarer i økende grad et slikt ansvar, og de er ikke så redde for å feile. Enkelte vil kanskje påstå at dette er en farlig utvikling, men personlig har jeg mye mer sansen for å prøve å løse utfordringene enn å ikke forholde seg til dem i det hele tatt. 

Da BLM-bevegelsen begynte å rulle meldte Nike, Procter & Gamble, Netflix, Ben & Jerry´s og en haug med andre merkevarer seg til tjeneste. Alt de gjorde var ikke 100 prosent vellykket eller perfekt, men det behøver det heller ikke alltid å være for å utgjøre en forskjell. Når Procter & Gamble ble konfrontert med sitt engasjement, så var bare svaret; «The first step towards addressing any problem, is having an honest talk about it». Kan det være at merkevarer her til lands er mer redde for å feile og få kritikk, enn å starte en ærlig diskusjon om problemet?  

Jeg håper alle tar seg en pause fra sommervarmen og ser «Hev Stemmen» på NRK lørdag kveld. Oppfordringen er enkel: Vis mot og hev stemmen hvis du opplever rasisme i hverdagen. Det er den beste vaksinen vi har per dags dato! 

Vennlig hilsen
Hvit reklamemann som pusher 50 (om en del år).

PS! Tusen takk til JC Decaux som bidro med gratis utendørsplakater for promotering av Hev Stemmen.