Torsdag var hele den norske makteliten samlet i Oslo Spektrum på årskonferansen til NHO. Her samles politikere, næringslivstopper, interesseorganisasjoner og medier for å diskutere noen av de største utfordringene Norge står overfor politisk, samfunnsmessig og økonomisk. Navnet på årets konferanse var «En ny morgendag», men veien frem til arrangement har vært lang for landets største arbeidsgiverorganisasjon.

Årskonferansen er blitt både utsatt og endret som en følge av krig og korona. Konferansen, som  skulle egentlig arrangeres 6. januar, ble først utsatt til i dag på grunn av koronasituasjonen og smitteverntiltak og det opprinnelige temaet «Morgendagens arbeidsliv» ble endret i mars etter den russiske invasjonen av Ukraina. Men krig og politisk ustabilitet i verden er bare noen av bekymringene de rundt 1.300 deltagerne på konferansen står overfor. Også et svært stramt arbeidsmarked med over 100.000 ledige jobber, en kraftig prisvekst og stigende renter i Norge må næringslivstoppene hanskes med.

- Jeg er bekymret for hva som skjer med økonomien globalt. Mye er i ubalanse om dagen og det vil påvirke oss også, selv om vi som vanlig er relativt heldig stilt i Norge med en sterk statsøkonomi med mye av økonomien vår basert på energi og råvarer som går bra. Men norske konsumenter vil også rammes av høyere inflasjon og høyere priser, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted til Kampanje.

- Hvordan vil dette påvirke dette Schibsted?

- Hvis den jevne konsument får mindre å rutte med, så påvirker det konsumet generelt. Det vil gå utover konsumet av varer som vi er eksponert mot, men vi i Schibsted er heldige som driver produkter folk gjerne konsumerer uavhengig av de trendene.

Saken fortsetter etter bildet.

Kristin Skogen Lund og Ole Erik Almlid.jpg

Sjefsmøte: Kristin Skogen Lund er tilbake på gamle trakter etter at hun forlot sjefsjobben i NHO til fordel for mediebransjen og Schibsted. Her møter hun dagens NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Eivor Eriksen

- Forhandler priser hver dag

Administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor trekker frem sikkerhetssituasjonen som en stor utfordring for dem.

- Sikkerhetssituasjonen er absolutt en bekymring for oss og kundene våre, men det skaper også nye muligheter for oss og vi ser at etterspørselen etter sikkerhetsprodukter øker, sier Furberg.

- Hvor tror du Telenor Norge kommer til å merke alle disse utfordringene rundt oss?

- Vi merker også kostnadspresset. Vi ser det på energipresset, potensielt på lønnspress og hardware, som vi er veldig avhengig av. Innkjøptsteamet vårt forhandler priser hver dag, om igjen og om igjen, med samme leverandører, sier Furberg.

- Vil prege oss i lang tid
Kommunikasjonsbransjen er mindre preget av den den globale uroen, skal vi tro partner og seniorrådgiver Sigbjørn Aanes i First House.

- Det er usikkerheten på grunn av krigen i Ukraina som preger oss mest, men samtidig som det er usikkerhet er det også en del muligheter. Det snakkes mye om havvind og Norge er full av muligheter fremover også. Men det er ikke tvil om at krig i Europa vil prege oss i lang tid.

- Hvordan preger dette kommunikasjonsbransjen?

- Det gjør at vi må snu oss rundt i tida som kommer. Samtidig tror jeg de fleste i kommunikasjonsbransjen opplever vekst og oppgang. De som ikke har vekst og oppgang nå gjør noe feil.

Vil spise middag med journalistene
Senere i kveld legger deltakerne på NHOs årskonferanse de bekymringene som finnes til side på den årlige festmiddagen.

- Det er alltid morsomt på middagen og alltid litt sladder og hente. Det gleder jeg meg veldig til, sier Aanes.

- Hvem håper du å sitte med?

- Det er veldig artig å sitte med journalister og presse. Erfaringen min fra politikken er at det er ved journalistbordet det ofte er morsomst.