Mandag presenterte Norges Handelshøyskole (NHH) Norsk Innovasjonsindeks 2023. Indeksen måler hvor innovative norske selskaper er sett fra kundenes perspektiv. NHH har presentert indeksen hvert år siden 2016.

I fjor måtte Ikea, etter seks år på toppen av Norsk Innovasjonsindeks, gi bort plassen til Tesla. Og topplasseringen har Tesla klart å forsvare til årets indeks. Det til tross for at bilmerket har vært i medias søkelys, blant annet for brudd på arbeidsmiljøloven og forsinkelser av deler fra Kina.

Ikea fortsetter sitt fall på listene. I fjor havnet de på tredjeplass, men må i år ta til takke med en femteplass. Airbnb som i fjor kom på andreplass dropper helt ned til en sjetteplass.

Norsk innovasjonsindeks er delt inn i tre forskjellige kategorier - kommersiell innovasjonsindeks, Sosial indeks, og Digital innovasjonsindeks. Kommerisell indeks måler kundenes totale vurdering av en virksomhets innovasjonsevne, sosiale indeks viser kundenes opplevelse av virksomhetens sosiale og samfunnsmessige innovasjoner, mens digital indeks viser kundenes opplevelse av virksomhetens digitale innovasjoner.

Utvikling og reduserte priser
Professor ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen, forteller i en pressemelding at en mulig forklaring på Teslas topplassering kan være utviklingen av modellene Tesla 3 og Y, samt en vesentlig prisreduksjon.

- Dette har i sum bidratt til at Tesla har tiltrukket seg kunder fra «billigere» segmenter, som nå for første gang opplever en komfort og teknologi som var forbeholdt de dyre bilene.

- Kundene liker enkelt og greit innovasjonene i bilen og de liker de digitale løsningene, sier Andreassen.

Treffer unge
Tesla troner øverst på både digital og kommersiell indeks, men topplasseringen på sosial innovasjonsindeks går til gjenbruksappen Tise, som for øvrig er topp tre på også de to andre indeksene.

Andreassen mener dette er grunnen til at Tise bemerker seg med positivt fortegn:

 - De har en god forretningsmodell, stor tilgang på kundedata og AI i ryggmargen. Samtidig har de en appløsning som mange liker – og har fått til det som ofte er vanskelig - få innpass hos de unge, sier han.  

Se hvem som scorer best på den komersielle innovasjonsindeksen her:

Plassering Selskap Prosentpoeng
1. Tesla 84,3
2. Tise.com 76,6
3. Vipps 73,0
4.  Oda 72,1
5. Ikea 70,9
6. Airbnb 70,1
7. Tibber 69,9
8. Finn.no 68,6
9. Hyre 67,6
10. Dr. Dropin 65,9