PREMIUM

Uskyldig moro? Ikea er blant annonsørene som har kastet seg over et viralt øyeblikk fra en av Coldplays konserter.

Annonsører kaster seg over pikant internett-fenomen: - Trenden har gått litt langt

Ryanair og Ikea slår mynt på sommerens mest virale øyeblikk, men norske kreatører er skeptiske.

Det som skulle være et uskyldig øyeblikk under en Coldplay-konsert i Boston har på kort tid utviklet seg til en utroskapsskandale som har gått verden rundt, og resultert i avgangen til toppsjefen i det amerikanske selskapet Astronomer.

Toppsjefen ble fanget på «kiss cam» i het omfavnelse med selskapets HR-sjef under en av bandets ballader. Da paret oppdaget at øyeblikket var i ferd med å bli kringkastet til over 60.000 publikummere, reagerte de med forferdelse. Toppsjefen forsøkte å gjemme seg og HR-sjefen snudde seg med ryggen mot kamera. Det viser seg nemlig at sjefen er gift med en annen kvinne. 

Reaksjonen deres har spredt seg som ild i tørt gress og blitt latterliggjort i det uendelige i sosiale medier. Flere annonsører har også kastet seg på trenden, blant dem Ryanair og Ikea. 

«Ryanair🤝Coldplay. Splitting up couples», skriver RyanAir på X som et svar på en video av hendelsen. Det er en henvisning til at par som reiser med Ryanair må betale for å være sikre på at de får sitte sammen på flyet. 

Ikea Singapore har valgt en litt snillere variant. «Don’t get caught… without these!» skriver de på Instagram under et bilde av en kosebamse-panda og -orangutang som holder rundt hverandre. «HR approved», legger Ikea til. 

Selv om mange reagerer med latter i kommentarfeltet, er det enkelte som tar til motmæle mot at annonsører slår mynt på en personlig tragedie.

- Blir mobbing i mine øyne

Marius Aasen i reklamebyrået 11:11 mener de fleste merkevarer gjør lurt i å styre unna denne saken. Han lurer på om det i det hele tatt er lov å bruke klippet til kommersielle formål.

- Skulle det vise seg å være juridisk innafor, er det ikke nødvendigvis innafor, sier han.

Aasen har gjort stor suksess med såkalt newsjacking, ikke minst da han var med på å lage en annonse for Norwegian da det ble slutt mellom Brad Pitt og Jennifer Aniston med teksten «Brad is single» og prisen for flybilletter til Los Angeles. Annonsen ble hyllet og fikk blant annet sølv i Cannes.

 - Jeg har ikke noe imot at merkevarer kaster litt bensin på internett-bålet. Det kan være både kreativt og skape effekt. Men da må man vise litt skjønn. I dette tilfellet handler det om to privatpersoner som ikke har valgt offentlig eksponering og som nå har blitt et ufrivillig meme. Da blir det mobbing i mine øyne, og ikke bare av duoen på konserten. Jeg tror ikke de pårørende ler spesielt høyt for øyeblikket, sier Aasen.

Han har et klart råd til annonsører som har lyst til å henge med i nyhetsbildet.

- Hvis du først skal kapitalisere på at noen har driti seg ut, å begrens det til folk som har valgt å være en del av det av det offentlige rom - influencere, megakjendiser og politikere. Ikke vanlige folk som ikke vil bli tatt bilde av. Selv om det var hele poenget.

- Greit å tulle med

Anders Muurman Holm, kreativ leder i reklamebyrået Morgenstern, mener på sin side det er helt greit at annonsører spøker med hendelsen.

- Jeg tenker at når dette har gått utover landegrensene på den måten det har skjedd, går det fra personlig tragedie til et allment fenomen, sier Muurman Holm.

Han legger samtidig til grunn at de involverte hadde toppstillinger i milliardselskapet Astronomer.

- Særlig mannen er en relativt profilert person i kraft av å være daglig leder, sier Muurman Holm og fortsetter:

- Samtidig ligger det selvfølgelig en personlig tragedie i bunn. Men siden det har gått globalt og blitt en internett-sensasjon omtrent over natten, så mener jeg det er allemannseie og greit å tulle med. 

- Skal tenke seg om to ganger

Som reklamebyrået til Finn.no har Morgenstern lang erfaring med å kaste seg på aktuelle saker i nyhetsbildet, men Muurman Holm håper ingen norske merkevarer kaster seg på akkurat denne trenden.

- Jeg synes trenden med reaksjonsreklame har gått litt langt. Da Jens Stoltenberg ble finansminister var 8-10 annonsører over det samtidig, det inkluderer oss som jobber med Finn.no. Sett i etterkant burde vi skjønt at dette var noe vi ikke ble alene om, sier Muurman Holm.

Han mener reaksjonsreklame lett kan bli forutsigbar, og ødeleggende for noe som i utgangspunktet er en morsom internettrend.

- Man skal tenke seg om to ganger for at det skal sitte bra og ikke bare bli et flaut forsøk. Uten særlig kreativitet kan det bli platt og generelt lite relevant for merkevaren.

- Hva synes du om annonsene Ikea og Ryanair har kjørt?

- Jeg har sett Ryanairs annonse og synes de er ganske gode på det her. De er ærlige om hvem de er, og har omfavnet det at de er et lite likt selskap med strenge regler på tjenester som burde være gratis. De eier det. Det er et utgangspunkt som gjør at de kan drive med gøyal kommunikasjon.

- Og tilbake til Coldplay-konserten. Hvor lenge tror du denne trenden varer?

- Det er vel et klassisk eksempel på én uke og «on to the next». Det er vanskelig å spå tempoet, men det går nok raskt over.

Powered by Labrador CMS