Sterke Viaplay-tall på ny strømmemåling – Amazon sniker seg inn på listen

Ny måling tar for seg konkurransen i strømmemarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere denne uken kunne Kampanje omtale de svært sterke førstekvartalstallene til Netflix. Verdens største strømmeaktør og tv-kanal, vil mange hevde, kunne slå i bordet med hele 7,41 millioner nye kunder og mange av dem Europa.

Omsetningen til Netflix er nå større utenfor USA enn på hjemmemarkedet for selskapet som skal bruke ti milliarder dollar på innhold og markedsføring det neste året. Den amerikanske strømmegiganten skalerer også kraftig opp i kampen mot europeiske kringkastere, skriver Financial Times. Nå vil de investere én milliard dollar, tilsvarende 7,7 milliarder norske kroner, i produksjon av europeisk originalinnhold, sier kilder som har blitt orientert om planene.

Les også: Kundene strømmer til Netflix – starter året rekordsterkt

Globalt har selskapet nå 125 millioner kunder og er ifølge en ny måling fra analyseinstituttet Ipsos den største aktøren på det norske markedet. Blant dem som oppgir å ha en profil, sier hele 44 prosent av befolkningen over 18 år at de har en profil på Netflix. Det tilsvarer over 1,7 millioner nordmenn.

- Det er viktig å understreke at vi spør om hvem som har profil. Dette er med andre ord ikke et tall på antall abonnenter da man kan ha flere profiler på et og samme abonnement, men det er uansett ingen overraskelse at Neflix er størst. De har vært lengst i markedet, sier administrerende direktør i Ipsos, Nathalie Warembourg til Kampanje.

Måler Netflix høyere:

NRK må se seg forbigått av Netflix på ny måling fra Ispos. - Men vi vet at folk som sier de bruker NRK daglig, ligger høyere enn de som sier de har profil, sier administrerende direktør i Ipsos, Nathalie Warembourg.

Netflix slår NRK

Netflix slår NRK
Samtidig kommer det frem på Ipsos’s undersøkelse at Netflix også slår NRK. På tilsvarende undersøkelser har NRK vært større i bruk enn Netflix. 

- Det er nok riktig at NRK har høyere brukstall enn profiler. Vi vet at folk som sier de bruker det daglig, ligger høyere enn de som sier de har profil. Man trenger ikke profil for å se på NRK. Men vi synes det er interessant å se hvor mange som har profiler og logger seg på med denne også på NRK, sier Warembourg.

Etter Netflix og NRK kommer det på listen til Ipsos et hovedfelt bestående av Viaplay, HBO og TV 2 Sumo. Tidligere har Kampanje skrevet om hvordan HBO i løpet av det siste året har tatt en sterkere posisjon på det norske markedet for strømmetjenester, og vært nesten jevnstore med TV 2. Men på den nye målingen til Ipsos har HBO (18%) til og med sneket seg forbi TV 2 Sumo (17%), hvilket vil se rundt 700.000 nordmenn over 18 år.

Les også: HBO Nordic har tatt «bakveien» inn i norske hjem - puster TV 2 i nakken

- Det er interessant å se at det er en reell konkurranse mellom disse aktørene som alle har eksklusivt innhold samtidig som HBO har kommet seg inn i flere av tv-pakkene til distributørene. Før var Netflix alene, men det er imponerende å se hvor store de norske og nordiske aktørene er, sier Ipsos-sjefen.

Tett rundt TV 2 Sumo

Her ser du tabellen over andelen av den norske befolkningen som oppgir å ha en profil på en strømmetjeneste. 

Viaplay: - Vi opplever god vekst

Viaplay: - Vi opplever god vekst
Men først i dette «hovedfeltet» er altså Viaplay der 20 prosent av de spurte sier de har profil. Viaplay går dermed for første gang forbi både TV 2 Sumo og HBO på en måling over landets største strømmeselskaper.

- Vi opplever en god vekst hittil i år som bygger videre på rekordtallene fra 2017, da vi samlet sett økte kundebasen med 21 prosent. Noe av den positive veksten hittil i år skyldes publikumsfavoritter som Champions League-sluttspillet og «Paradise Hotel», mens stadig flere ser også på norsk drama på Viaplay, som «Okkupert», «Elven» og «Han heter ikke William», sier pressesjefen til Viaplay, Fredrik Olimb.

Onsdag morgen kunne Kampanje fortelle at serien «Han heter ikke William» økte seertallene da programmet gikk på nett.

Les også. Strømming løfter «William», men TV3 treffer ikke seerne med «Rekyl»

Amazon har begynt å markedsføre sin videotjeneste i Norge så fremover blir det veldig spennende å se om de kommer til å bevege seg eller ikke Nathalie Warembourg, Ipsos

Amazon inn på listen

Amazon inn på listen
For første gang sniker også Amazon seg med på en liste over de største strømmeselskapene, selv om antallet som oppgir at de har en profil kun er på to prosent.

- Amazon har begynt å markedsføre sin videotjeneste i Norge så fremover blir det veldig spennende å se om de kommer til å bevege seg eller ikke, sier Warembourg.

Prime Video er netthandelsgigantens strømmetilbud og har vært brukt i markedsføringsøyemed for å hanke ikke kunder og brukere til alle de som handler toalettpapir, batterier eller deodoranter hos Amazon og får dem kjørt hjem direkte. Prime har enda ikke blitt lansert i Norden.

Det er første gang Ipsos inkluderer måling av tv-tilbudet på nett og blant strømmeselskapene i sin sosiale medie- tracker. Undersøkelsen publiseres kommer kvartalsvis.

De største strømmetjenesteneAmazon jager bakfra

Plassering

Selskap

Andel

1.

Netflix

44%

2.

NRK

37%

3.

Viaplay

20%

4.

HBO Nordic

18%

5.

TV 2 Sumo

17%

6.

Dplay

7%

7.

Amazon Prime Video

2%

Sterke Viaplay-tall på ny strømmemåling – Amazon sniker seg inn på listen