«Ukjent» byråkjempe: - Vi er nok både flinkere og større enn det mange vet

Omsetning og byråinntekt øker, men lønnsomheten faller noe, viser 2018-tallene til JCP.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

Hos JCP Nordic er 2018-tallene klare, og de viser at omsetning og byråinntekten øker, mens lønnsomheten faller noe.

- Det skyldes primært økte lønnskostnader. Vi har investert i en del ny kompetanse, blant annet innen motion 3D, content og det tekniske på eventbiten. Men vi har også samlokalisert oss og gått fra å sitte over tre etasjer til én etasje, forteller styreformann og gründer Øystein Tynning. Han er også arbeidende styreformann i konsernet.

Og selv om store deler av inntektene kommer fra event, er JCP med en byråinntekt på over 100 millioner kroner i sin reklame-del, kun slått av Try og Schjærven - som begge har over 200 millioner i byråinntekt.

Til Kampanje forteller Tynning at det er event som er det klart største selskapet i konsernet og står for 239,1 millioner av konsernets inntekter i 2018.

- JCP Event er per dags dato størst. Det står for rundt 73 prosent av omsetningen, men JCP PR & Advertising er den nest største enheten, sier han.

Les om reklamebransjens 2017-tall her.  

Tallene for 2018 viser en omsetning for konsernets virksomhet i Norge på 327,2 millioner kroner, mot 318,2 millioner i 2017. Det er en vekst på tre prosent. Byråinntekten endte på 118,1 millioner kroner – opp fem prosent fra 112 millioner kroner i 2017.

Disse tallene omfatter følgende selskaper; JCP Cruizin (event), JCPR & Advertising (PR og reklame), JCP Travel og JCP Arena.

Driftsresultatet for 2018 endte på 19,7 millioner kroner, mot 21,9 i 2017. Resultat før skatt ble på 17,2 millioner kroner, ned ti prosent fra 19,1 millioner kroner i 2017.

Totalt jobber det 90 personer i de norske selskapene, noe som er en vekst på 5-6 ansatte sammenliknet med samme periode i fjor. Konsernet har også kontorer i København og Stockholm. I fjor laget de løsninger for kunder som Atea, OBOS, Findus, NMBU, 7/11 og Schibsted.

- Hva tjener dere mest på av de mange ulike tingene dere driver med?

- Det er litt vanskelig å si. Men på selskapsnivå er JCP Event (Just Cruzin’ Production AS) er foreløpig selskapet som presterer best, forteller han.

Samlet:

Her er mange av byråets totalt 90 ansatte samlet på én fjøl. Foto: JCP

Her er tallene for JCP Nordic i 2018. Alle tall i MNOKVokser på byråinntekt

JCP Nordic 2018 2017 Endring i %
Omsetning 327,2 318,2 3
Byråinntekt 118,1 112 5
Driftsresultat 19,7 21,9 -10
Resultat før skatt 17,2 19,1 -10

Tallene er hentet fra konsernets selskaper i Norge; JCP Cruizin, JCPR & Advertising, JCP Travel og JCP Arena. 

Vi er nok ganske kjent på eventbiten, men mindre kjent innen reklame, PR og content. Øystein Tynning

- Nå skal vi også synes i Byråprofil

Nylig gikk byrået av med seieren i Dagens Næringsliv og Regis undersøkelse «Årets Byrå» i klassen for reklamebyråer med byråinntekt over 60 millioner kroner. Og tidligere i år ble de kåret til en av Norges beste arbeidsplasser i arbeidslivsundersøkelsen «Great Place To Work».

Men Tynning innrømmer at de nok er et byrå som har gått «under radaren» for mange.

- Det tror jeg du har rett i. Vi er nok ganske kjent på eventbiten, men mindre kjent innen reklame, PR og content. Men de siste årene har vi gjort det ganske bra i både PR- og reklamekonkurranser - vi er nok både flinkere og større enn det mange vet, sier han lurt.

Nå har de satt seg et tydelig mål;

- Nå har vi som mål og stort ønske om også å synes i Byråprofil. Det er nedskrevet, forteller han.

I fjor slo konsernet sammen PR- og reklameselskapene til ett selskap i fjor, og hentet daværende byråleder i Ernö, Frederik Horn, til å lede det ny-sammenslåtte selskapet.

- Vi opplevde at de to selskapene begynte å bli konkurrenter til hverandre, og vi har hatt en veldig god effekt av sammenslåingen. Veldig mange av jobber vi gjør nå, involverer begge selskapene, så det er mer lønnsomt å ha ett selskap, sier Tynning.

Les også: Horn blir byråleder i JCP - der skal han «bergta mennesker»

Vi var fire som startet konsernet fordi vi hadde en drøm om å reise på cruise. Øystein Tynning
Oppfordret til matvett:

Blant eventene JCP hadde i 2018, var Matvett-kampanjen sammen med Findus. Foto: JCP

Drømte om cruise

De har merket et økende behov fra kundene for at byråene har flere tjenester under samme tak.

- Flere og flere kunder ønsker at vi tilbyr alt; PR, reklame, content og event. Det føler jeg vi er godt rigget for. Kanskje det er det vi begynner å se effekten av?

Selskapets eierstruktur er slik at Tynning har aksjemajoritet gjennom selskapet Gjeine Holdning. Holding-selskapet eier han sammen med Stian Karlsen (som eier 25 prosent).

- Vi har majoritet i alle selskaper, det varierer fra noen og 50 prosent til 80 prosent, ellers er det aktive eiere i alle selskaper, forteller han.

I fjor høst feiret konsernet 20 år i det norske markedet. Tynning forteller at det hele startet med en cruise-drøm.

- Vi var fire som startet konsernet fordi vi hadde en drøm om å reise på cruise. Vi sa «Hva om vi lager en fest, også kan vi ta de pengene vi tjener på festen til å dra påcruise?» Vi leide Chatau Neuf i oktober 1998 og hadde «Back to school»-party. Akkurat da hadde Will Smith suksess med låta «Just Cruisin», og vi ville på cruise, så vi skrev at festen var «Presentert av Just Cruizin Production».

Men det ble aldri noe cruise-ferie på gründer-kvartetten.

- Nei, det ble aldri noe cruise. De tre andre forsvant ut av byrået i løpet av de fem første årene. Nå har jeg nesten blitt litt overtroisk og tør ikke dra på cruise.

«Ukjent» byråkjempe: - Vi er nok både flinkere og større enn det mange vet