Papirmagasin skal redde nettavisen Filter Nyheter under koronakrisen

Harald Klungtveit ansatte ny kommersiell leder midt i koronakaoset - og håper Filter Magasin kan gi nok penger i kassa til å ansette en ny journalist.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I disse dager dumper de første eksemplarene av nye Filter Magasin – som passende nok er en korona-spesial – ned i 1500 postkasser. 

Filter Nyheter-redaktør og tidligere Dagbladet-veteran Harald Klungtveit beskriver lanseringen av magasinet som «veldig gøy», men sier at det også føles rart å lansere et nytt produkt midt oppi en krise. 

- Dette er allerede et betydelig nytt inntektsbein. Først og fremst er magasinet en påskjønnelse til dem som ønsker å støtte oss på lang sikt, men nå som vi har fått bladet i hendene, ser vi også hvor bra det fungerer. Så gleder vi oss veldig til å få responsen fra de trofaste leserne, sier Klungtveit til Kampanje. 

Klungtveit legger ikke skjul på at lanseringen av magasinet – som var en idé Filter-redaksjonen hadde båret på lenge – ble framskyndet av at Filters økonomi er hardt rammet av koronakrisen. 

- Vi ble rammet, ganske umiddelbart, av annonsesvikten. Vi ville mye heller satse, enn å gjøre det motsatte, forklarer han. 

Han sier at han håper antallet givere, som redaksjonen kaller det, øker betraktelig før neste utgave om en måned.

- Det har ikke vært en massiv kampanje, eller sånn at vi har brukt mye tid på markedsføring. Vi begynte for noen få uker siden, da krisen eskalerte – det må ha vært en drøy måned siden, sier Klungtveit og fortsetter: 

- Vi så på mengden av spredte donasjoner fra lesere at det var noe vi måtte løpe videre med og gjøre mer langsiktig. Og det ble altså brått viktigere enn vi hadde trodd.

- Gir nye muligheter på langsikt

Siden Filter Nyheter ble grunnlagt i 2016, har alt innhold å nett vært gratis. Nettavisen finansieres via innholdsmarkedsføring hos Filter Partner, som er Filter Nyhetes komersielle nettavis. 

- Innholdet på nett skal fortsette å være gratis. Papirmagasinet er i første omgang en ganske enkel videreforedling av nettartikler. Vi mener det vil passe ekstra bra nå, fordi folk etterspør pusterom under koronakrisen. Med magasinet får man mer tid til grundig lesing, i motsetning når man leser på nett og nyhetene kanskje bare «fløy forbi», sier Klungtveit. 
 
- Så sakene vil ikke være i magasinformat?  
  
- Jeg tror de fleste vil oppleve dette som et fullverdig magasin, selv om de mest trofaste Filter-leserne kjenner igjen hoveddelen innholdet. Den første utgaven måtte bli en korona-spesial, som var spennende å lage i seg selv, sier Klungtveit og fortsetter:

- Hva magasinet kan utvikle seg til på sikt, er avhengig av hvor stor interessen er. Vi ser at det øker sannsynligheten for donasjoner og støtte, og det gir oss nye muligheter på langsikt.

Filter-redaktøren mener det ikke finnes noe nyhetsmagasin tilsvarende Filter Magasin å markedet nå. 

- Vi vet jo at mange vil ha den litt mer grundige nyhetsjournalistikken som vi har, sier han. 

Les også: Natt og Dag permitterer og satser digitalt

Håper Filter blir lesestoff ved frokostbordet:

- Det er ikke sånn at vi har brukt mye tid på å lage papirproduktet, men det var morsommere enn vi hadde trodd, sier Harald Klungtveit.

- Ingen stor økonomisk risiko

I mars – midt i kaoset – begynte Jon Wang som kommersiell leder i Filter. 

- Han har arbeidet mye med denne typen kampanjer blant annet i bistandsorganisasjoner, og vil nå bli viktig både for å hanke inn flere bidragsytere og for å øke Filters synlighet enda mer, sier Klungtveit. 

Klungtveit sier Filter Nyheter i dag består av «3-4» journalister. 

- Vi håper at oppslutningen om magasinet skal kunne bidra til at vi skal kunne ansette en journalist til. 

- Hvordan ser økomien knyttet til magasinet ut? 

- Vi hadde aldri gått inn med noen stor økonomisk risiko i et papirprodukt, det ville vært hodeløst. Så kostnadene henger sammen med antallet donasjoner, og prisingen.

- Hvor store satser dere på å bli? 

- Vi går ikke rundt og tror at et sånt papirprodukt er det som vil gjøre at vi vokser inn i himmelen, men jeg tror ikke vi kan underspille hvor mange som ønsker seg dette samlet på et brett. Vi fremskynder jo dette på grunn av krisen, men å gi et papirmagasin som «bonus» til støttespillere var noe vi hadde tenkt på en stund. Det startet egentlig med at vi heller ville gi folk lesestoff ved frokostbordet enn enda et kaffekrus med firmalogo, sier Klungtveit. 

Les også: Nytt mediehus selger nettannonser for over ti millioner - men går fortsatt med millionunderskudd

- Koronakrisen har vært god læring for nettdeskene

Filter Nyheter var først ute med å omtale at reproduksjonstallet for koronaviruset i Norge var sunket til under 1, men det er ikke første gangen «underdog»-avisa danker ut vaktbikkjene i Akersgata

- Vi ser jo at vi gang på gang klarer å lage journalistikk som trenger igjennom, selv i et sakskompleks som alle andre redaksjoner jobber med. Det betyr mye for motivasjonen, sier Klungtveit. 
 
- Hva synes du om de tradisjonelle medienes dekning av koronakrisen?
 
- Det har vært tydelig at flere redaksjoner trengte tid på å områ seg, før det kom dybdejournalistikk ut av det. Det har nok vært ganske god læring for noen av nettdeskene, om hvordan man ikke alltid trenger å krisemaksimere en reell krise, sier Klungtveit. 
 
Filter-redaktøren sier Filter Nyheter alltid prøver å være «hakket grundigere enn hva de fleste forbinder med dagsaviser». 

- Vi ser hvordan vi bygger tillit hos flere og flere lesere, ved å være sikre på at vi har forstått hva vi skriver om, før vi trykker på publiser-knappen. 

Papirmagasin skal redde nettavisen Filter Nyheter under koronakrisen