TV 2 mister enda mer TV-fotball til Nent - nekter å svare på Champions League-kjøp

- Sportsrettigheter er en bransje for de med sterke nerver, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Ikke bare tapte TV 2 Premier League-rettighetene til Nent tidligere i år da Nent-gruppen sikret seg visningsrettighetene i hele Norden fra 2022 til 2028. Midt i påsken ble det kjent at TV 2 også må gi tapt på Europa League som Nent vil overta fra høsten 2021.

Europa League er den nest gjeveste internasjonale fotballturneringen i Europa og viste blant annet kampene til Ole Gunnar Solskjærs Manchester United før turningen ble satt på vent som en følge av koronakrisen.

- Vi har Europa League ut denne sesongen og en sesong til. Så vi satser på at vi i hvert fall har én sesong til før Nent kommer på banen. Eksisterende avtaler med Champions League og Europa League varer ut denne sesongen og en sesong til, så begynner en ny avtale fra høsten 2021, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 til Kampanje.

Champions League, den gjeveste fotballturneringen av dem alle, er det foreløpig ingen som har villet si at de overtar. I dag deler TV 2 og Nent-gruppen visningsrettighetene seg i mellom, men Nent-sjef Anders Jensen bekreftet forrige uke at de ikke lenger skal vise Champions League fra 2021, etter å ha vist den ikoniske turneringen for norske seere i nærmere 30 år.

Både Discovery og Nent-konsernet reagerte imidlertid på at UEFA og deres rettighetsselskap trumfet igiennom et rettighetssalg midt i koronakrisen.

- Vi kommenterer ikke spesifikke budkamper. Men vi befinner oss alle i en helt spesiell situasjon om dagen, og i Discovery har vi ett fokus, og det er å drive virksomheten på en forsvarlig måte. Og vi registrerer at denne budrunden skjer i en tid der en samlet norsk mediebransje ber om krisepakker fra staten, sier Espen Skoland, nordisk kommunikasjons direktør og operativ leder i Discovery Norge.  

Markedsdirektør i UEFA, Guy-Laurent Epstein, trodde imidlertid ikke koronakrisen ville påvirke budrunden.

- Jeg tror ikke det og jeg opplever at det er et sterkt marked, sa Epstein til Kampanje i slutten av mars.

Les også: Nent-sjefen raser mot mot UEFA for «dårlig timing» på Champions League-salg – også Discovery ute av budkampen

Men der Nent og Discovery ønsket seg en utsettelse, påpeker kilder Kampanje har vært i kontakt med at TV 2 skal ha vunnet frem med sin argumentasjon om ikke å utsette anbudsfristen. 

- Vi er på ballen

Etter det Kampanje har grunn til å tro, er det TV 2 som har kjøpt rettighetene til Champions League denne gangen. Flere kilder Kampanje har vært i kontakt med peker også på TV 2 som den mest sannsynlige kjøperen. Men nesten en uke etter at Nent kommuniserte rettighetstapet, vil fortsatt ikke TV 2 si om de er det som har sikret seg turneringen.

- Det er fortsatt rettigheter tilgjengelig og i spill. TV 2 jobber hardt og målrettet videre for å ha et attraktivt fotballtilbud til våre seere, også i fortsettelsen. Vi ser jo at Premier League og Europa League forsvinner, men det er sterke fotballrettigheter der ute som fortsatt er i spill, og der er vi på ballen, sier Jansen Hagen.

- Er Champions League en av de de rettighetene?

- Ja, den viktigste, absolutt. 

Sportsredaktøren sier de desverre ikke har noe tidsperspektiv på når de kan bekrefte eller avkrefte at det er de som har stukket av med Champions League. 

- Det mangler ikke på interne spørsmål om det heller. Det er utvilsomt stor spenning knyttet til det spørsmålet, men vi får bare vente og se. Det er ikke annet å gjøre. Sportsrettigheter er en bransje for de med sterke nerver, sier Jansen Hagen.

Kjenner på det:

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen sier det ikke er noe annet å gjøre enn å vente når det gjelder Champions League-rettighetene: - En kjenner jo på det, det er det ingen tvil om. Foto: TV 2.

Målet vårt er helt klart å holde på profilene og det redaksjonelle miljøet vi har. Vegard Jansen Hagen.

- En gjettelek uten fasit

Vegard Jansen Hagen i TV 2 sier de nå ikke kan gjøre annet enn å vente.

- En kjenner jo på det, det er det ingen tvil om. Vi er jo skrudd sammen sånn at det i denne perioden hadde vært hyggelig med en opptur, sier han.

Sportsredaktøren sier de er avhengig av å fylle på med på attraktive arbeidsoppgaver for å kunne beholde fagmiljøet de har bygget opp.

- Det ville vært synd hvis vi måtte bygge ned noe vi har bygd opp over så mange år og til å holde et så høyt nivå. Målet vårt er helt klart å holde på profilene og det redaksjonelle miljøet vi har, sier Jansen Hagen.

Han tror fotballen og idretten selv må ta noen vanskelige og viktige vurderinger akkurat nå.

- En har ikke en sluttdato for unntakstilstanden vi befinner oss i. I går verserte det nye datoer for når Premier League kan starte opp igjen, men det er en gjettelek uten fasit. En kan forsøke å sette opp noen mål, men man må være klar på at man fort kan måtte endre på de.

Sportsredaktøren forteller at TV 2 har betalt både norsk ishockey og norsk håndball for fulle sesonger selv om sluttspillene nå er avlyst på grunn av situasjonen.

- Det er nasjonale forbund med en presset økonomi, som vi opplever at vi kan gi en håndsrekning i en uhyre krevende situasjon de ikke er herre over selv. De valgte å kansellere sluttspillene sine og det utgjør en viktig del av rettighetsavtalen vi har med dem, men vi har ønsket å vise vår støtte på den måten vi kan, og ikke holde tilbakebetaling, sier Jansen Hagen.

- Med norsk idrett har vi en langsiktig posisjon der vi i TV 2 ønsker å ta ansvar og der vi er opptatt av at forbundet får forutsigbarhet i en uhyre krevende situasjon, legger han til.

TV 2 mister enda mer TV-fotball til Nent - nekter å svare på Champions League-kjøp