Som Kampanje kunne avsløre i går gikk det Nordic Entertainments Groups vei i kampen om Premier League etter en dramatisk avslutning på budkampen om rettighetene til den engelske toppfotballen. NENT-gruppen har sikret seg rettighetene i Norge fra 2022 til 2028.

Les også: Premier League-drama i natt – TV 2 kan ha mistet den engelske toppfotballen

Dermed mister TV 2 rettighetene til Premier League fra og med 2022, noe som må være et stort sjokk for kanalen. 

Nordic Entertainment Group kjøper rettighetene i en stor avtale som spenner over hele Norden og i alle de nordiske markedene som Sverige, Norge, Danmark og Finland,

- Vi sender og strømmer allerede et stort antall med sportsrettigheter, men dette er en milepæl i vår historie om formidling av sport, sier toppsjefen i Nordic Entertainment Group, Anders Jensen, i en børsmelding. 

NENT-gruppen satt allerede på rettighetene i Sverige, Finland og Danmark frem til 2022. Med den nye avtalen fikk de Premier League også i Norge, og den historiske seks års-avtalen gjør at Viaplay vil bli den engelske toppfotballens hjem i Norge, Sverige, Danmark og Finland fra 2022-2028. 

Tiårets største fotballoppgjør
Det svenskeide og børsnoterte mediekonsernet har vært en av favorittene til å vinne tiårets største fotballoppgjør.

- Det faktum at Premium League har valgt oss som en langsiktig partner, gjør oss veldig stolte, sier Jensen.

Torsdag morgen bekrefter TV 2 hendelsen. 

- Klart vi gjerne skulle forlenget denne rettigheten og når vi om 2,5 år sender stafettpinnen videre har vi hatt den i 12 år. Premier League er selvfølgelig en sportsrettighet som har en spesiell posisjon i TV 2, men ser du på TV 2 i dag så har vi i tillegg til Premier League, deler av Champions League, landslagsfotball, hele Europaligaen, La Liga og Serie A. Jeg er ikke bekymret for TV 2s evne til å levere på sine fotball- og sportsambisjoner, sier Olav Sandnes i TV 2 til Kampanje.

- Hvorfor klarte dere ikke å forlenge?

- Det er ganske enkelt at noen betalte mer enn det TV 2 kunne. Det å kjøpe en sportsrettighet er ikke en idrettsprestasjon, det handler om å bla opp mest mulig penger. Men her har TV 2 og jeg et ansvar for å sikre at vi fortsatt har muskler til å realisere våre ambisjoner på alle redaksjonelle områdene i TV 2, sier Sandnes til Kampanje.

Kampanje har tidligere skrevet at det er grunn til å tro at det er Viaplay-eieren som er den som har fristet Premier League til å starte opp salgsprosessen allerede i januar, bare et halvt år ut i dagens avtaleperiode. Det er både tidligere enn hva som har vært vanlig, og det er også høyst uvanlig at Premier League har startet opp i Norden som første marked. Rettighetene har alltid vært solgt i Storbritannia først.  

Lengden på rettighetspakken skiller seg også fra det som har vært vanlig tidligere. For første gang har det vært mulig å kjøpe rettighetene i hele seks år, med oppstart fra og med 2022. 

Les også: Ny milliardkamp om Premier League - TV 2 må igjen forsvare den engelske TV-fotballen

- Forhandler med høy selvtillit
Tirsdag denne uken kunne Nent-sjef Anders Jensen stå frem på svensk TV etter fremleggelsen av sine kvartalstall som viste at selskapet nå har over 1,5 millioner abonnenter på sin rettighetstjeneste. Medieanalytiker Martin Arnell i DNB Markets kunne tidligere i dag tolke Jensen på følgende måte:

- Det virker som om de forhandler med høy selvtillit, mye på grunn av hvordan de har utviklet Premier League-rettighetene på en så bra måte. Det virker også som om de kan håndtere en inflasjon, men til et visst punkt så klart. Også Nent har en grense, men gitt historikken så har de gode forutsetninger for å regne på verdien, sa Arnell.

Kan samarbeide med Telenor
Medieanalytiker Arnell mener den kommende fusjonen med Telenor om Canal Digital kan ha gitt Viaplay-eieren økt selvtillit til å forsøke å angripe det norske markedet.  

- Det er økt sannsynlighet for at Nent vil matche sin nærmeste konkurrent TV 2 ettersom rekkevidden til Nent i Norge blir større med denne satellitt-TV-fusjonen. Nent har hatt utfordringer med distribusjonen i Norge historisk, sa Arnell tidligere i dag.

Til Dagens Industri sa Jensen i går, i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten til Nent for årets fjerdekvartal som viste at selskapet nå har over 1,5 millioner Viaplay-abonnenter, følgende:

- Vi har rettighetene i Sverige, Finland og Danmark og er glade for det. Vi har også gode forhåpninger om at det skal fortsette sånn i fremtiden, sa Jensen.  

Kritisk for TV 2
Dersom Kampanjes opplysninger stemmer vil tapet av Premier League være svært kritisk for TV 2 som har et mål om å nå 700.000 abonnenter med sin strømmetjeneste TV 2 Sumo. Den engelske fotballen alene står fort for rundt 125.000 Sumo-kunder. TV 2 går ikke ut med sine Sumo-tall, men har tidligere uttalt at de er på god vei mot en halv million kunder.

Kampanje har tidligere anslått at TV 2-sjef Olav Sandnes henter ut en omsetning fra Premier League på TV 2 Sumo og fra salg av Premier League hos TV-distributørene på rundt 700 millioner kroner i året. Å miste Premier League vil være et stort tap for kanalen.

TV 2 sitter fortsatt på rettighetene til den engelske fotballen på det norske markedet i dag med en avtale som løper i to sesonger til.