VG avviser gratis-kritikk fra Anorak-sjefen: - Synes sammenligningen halter

- Det er naturlig at medier og kulturlivet eksperimenterer, sier Gard Steiro.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Tidligere i dag skrev Kampanje om den nye strømmeplattformen Vierlive som i løpet av den siste uken har hatt artister som Sigrid, Aurora og Isah på plakaten. Vierlive har strømmet konserter mot betaling og bak initativet står Oslo Lydproduksjon, Einar Film, Willy Nikkers, NOA-byråene Bold, Making Waves, Anroak, Kristoffer Lo og Svein Tore Bergestuen. Samtidig som Vierlive har tatt betalt for sine konserter, har mediehus som NRK og Schibsted strømmet konserter gratis.

Vierlives talsperson, Anorak-sjef Torgeir Vierdal, mener det er uheldig.

- Jeg synes det er rart at mediehusene som jo har så mye læring av feilene de gjorde for 20 år siden, da de slapp kvalitetsjournalistikken fri, setter redaksjonelle muskler bak å pumpe ut gratis kultur til folket, sier Vierdal til Kampanje.

Les også: Anorak-sjef i kulissene for ny strømmetjeneste - reagerer på at mediehus pumper ut gratiskonserter

Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG, er ikke enig i sammenligningen.

- Jeg syntes sammenligningen halter noe. Dette er en ekstraordinær periode der både medier og kulturlivet prøver å finne modeller for å spre digitalt innhold til folket. Dette blir forhåpentligvis ikke en varig situasjon, men jeg syntes det er naturlig at aktørene eksperimenterer med ulike former for distribusjon og former for betaling, sier Steiro til Kampanje.

VG var i påsken et av flere mediehus som strømmet konserter gratis til publikum. Anorak-sjef Torgeir Torgeir Vierdal mener det er uheldig «å pumpe ut gratis kultur til folket».

- Etter ønske fra artister

VG-redaktøren sier det ikke er deres ønske å stikke kjepper i hjulene for artistene.

- Jeg ser på dette som en fase der kulturlivet og mediebransjen finner sammen og eksperimenterer. Å tilby noe gratis for å vekke interesse, kan være fornuftig i en ekstraordinær og tidsavgrenset periode. Når det er sagt har jeg stor forståelse for at kunstnere og artister må ta betalt for åndsverkene sine. Det er ikke vårt ønske å stikke kjepper i hjulene for dem, tvert imot, sier Steiro.

Konsertene VG har strømmet har vært etter ønske fra artister og arrangørerer forteller han.

- Jeg kjenner ikke alle initiativ, men der VG har vært involvert så har vår strømming av konserter vært etter ønske fra artister og arrangører. Da har de av ulike årsaker sett seg tjent med at konsertene distribueres i tradisjonelle medier. Men vi har også inngått et samarbeid med Vi er live, som jo er kritikeren her. Samarbeidet sikret billetter til alle ansatte i VG. Vi syntes rett og slett det var et tilbudt verdt å betale for, sier Steiro.

- Hvem har betalt hvem?

- VG har ikke betalt for konsertene vi har sendt. Jeg kjenner ikke avtaler andre Schibsted-medier har gjort. VG har gjort en tradisjonell barter-avtale med Vi er live der de får annonser i VG. Avtalen påvirker ikke vårt redaksjonelle tilbud, sier Steiro.

- Generelt kan jeg si at vi har fått veldig mange henvendelser fra folk som ønsker å sende konserter på VGs plattformer. Da har vi vurdert hva som er relevant for våre brukere. Det er alltid det viktigste for oss, legger han til.

VG avviser gratis-kritikk fra Anorak-sjefen: - Synes sammenligningen halter