DN med reklamevekst for første gang på over to år - men pengene fortsetter å renne ut av NHST-konsernet

Den nye mediesjefen i NHST hadde flere lyspunkter i sin første jobbuke med blant annet SKUP-pris og ny reklamevekst.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Som alltid er det mediekonsernet NHST Group, som eier aviser som Dagens Næringsliv, Tradwinds og digitale tjenester som MyNewsDesk, som er først ute med å rapportere tall for det nye kvartalet.  Der kommer det frem at omsetningen gikk tilbake med ni prosent samtidig som selskapet gikk på et nytt underskudd for årets førstekvartal på hele 17,7 millioner kroner før skatt.

Men korrigerer man tallene for salget av Morgenbladet og konsentrerer seg om tallene på mediesiden så er det noe hyggeligere lesning med et overskudd i Dagens Næringsliv på rundt en halv million kroner.

Den nye sjefen i NHST, Trond Sundnes, har ikke vært lenge i jobben og sier at han ikke ønsker å kommentere rapporten inngående all den tid han har sittet i stillingen i litt over en uke.

- Nå har jeg brukt den første uken i ny jobb til å bli kjent med organisasjonen og jeg gleder meg til fortsettelsen. Min prioritet fremover er at vi skal vokse og være lønnsomme, sier den nye NHST-sjefen Trond Sundnes til Kampanje.

Les også: Ny resultatsmell for DN-eier - underskudd på nesten 20 millioner

- Skal vokse på mediesiden

Trond Sundnes kom fra stillingen som konserndirektør for NHST Global Publications, men startet i DNs finansredaksjon så langt tilbake i 2007. Senere har han hatt ulike redaksjonelle roller før han i 2015 bygde opp DNs utviklingsavdeling. I 2018 tok han over som leder for NHSTs nisjepublikasjoner i Norge og utlandet. Nå tar han over som øverste sjef for et selskap som både jobber med tradisjonell medievirksomhet med sine norske og utenlandske publikasjoner som Dagens Næringsliv og Tradewinds, men som også har store satsinger innenfor teknologi og nye digitale tjenester som Mention og MyNewsDesk.

Trond Sundnes sier mediedelen, både den globale og den norske, går godt med overskudd i første kvartal på ti millioner kroner (EBITDA). Ser en på kvartalsrapporten går det bedre på medier enn forretningsområdet som heter Software-as-a-service. Der var tapet på 2,3 millioner kroner på tilsvarende resultat.

I tillegg så kommer det et tap på det som i rapporten ligger under «øvrige konsernselskaper» og som bidrar til at driftsresultatet endte på minus 17,7 millioner kroner.

- Vi jobber for fullt for å investere slik at vi kan vokse både på mediesiden og på SaaS-siden og vi skal komme styrket ut av dette, sier Sundnes. 

Les også: Trond Sundnes (46) er ny konsernsjef i NHST Media Group

Det var i hvert fall veldig gøy for Amund og resten av gjengen i DN. Trond Sundnes, ny NHST-sjef ogm SKUP-seieren

Vant SKUP-prisen i første jobbuke

Den norske mediedelen av NHST som i all hovedsak er knyttet til Dagens Næringsliv gikk også isolert sett i pluss og det med 3,3 millioner kroner. Omsetningen her endte på 132,5 millioner kroner. Korrigert for salget av Morgenbladet var det en økning i omsetningen på 3,7 millioner kroner.

Men det er nok veksten i brukerinntektene, økte med 1,7 prosent til 98,2 millioner kroner om en hensyntar Morgenbladet-salget i fjor, som gleder mest, og da særlig på det digitale.

- Vi leverer veldig bra på abonnementssiden både i Global og i DN og det er knyttet til den fantastiske journalistikken vi leverer og som vi også fikk svar på med SKUP-prisen denne helgen. Det er den kraftige veksten på våre digitale abonnementsprodukter på tvers av medievirksomheten som gjør at vi greier å levere abonnementsinntekter som i fjor.

 - SKUP-seier i første uka på jobb, det var litt av en start eller?

- Det var i hvert fall veldig gøy for Amund (Djuve, sjefredaktør i DN, red.anm,)og resten av gjengen i DN, sier Sundnes. 

Sundnes vet selv godt hva det betyr å vinne en SKUP-pris da han 2009 selv var med å sikre næringslivsavisen den gjeveste journalistprisen sammen med DN-journalist Gøran Skaalmo. I år var det journalistene Marie Melgård, Morten Ånestad, Lars Backe Madsen og Terje Erikstad som fikk prisen for sine detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer om Equinors USA-satsing som påførte selskapet et tap på 200 milliarder norske kroner. Det var åttende gangen Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen. 

Reklamevekst etter ti kvartaler med fall

Etter endeløse kvartaler med stygge fall i reklameinntekter, kunne Dagens Næringsliv nå rapportere om vekst i annonseomsetning og det med hele 4,6 prosent. Det står i et helt annet lys enn det stygge fallet på 20 prosent i første kvartal i fjor, noe som naturlig nok hadde sammenheng med effektene av Covid-19. Men også i første kvartal i 2019 var et stort reklamefall og da på syv prosent.

Faktisk så må en bla hele ti kvartaler bakover, før en sist finner at NHST rapportere om en annonsevekst for sine norske aviser. 

- Til tross for det krevende året vi har vært igjennom har vi fått opp veldig mye bra på det digitale området. Det er en god utvikling innenfor digital annonsering også så jobber vi også ekstremt bra både på tvers i Norge og utlandet på eventsiden med flere digitale events. Vi skal komme styrket ut av denne koronapandemien som har vært og er krevende både for våre ansatte og kundene våre, sier han.

- Hva tenker du om resten av 2021?

- Jeg er veldig optimistisk, og vi ser en god utvikling på flere av områdene. Vi vant SKUP-pris med DN og gjør det bra innenfor digitale abonnement så jeg ser frem til resten av året, sier den nye NHST-sjefen.

Her ser du alle tallene til NHST for årets første kvartal i 2021. Alle tall i MNOK. Fortsatt store tap i NHST

NHST 2021 2020 Endring i %
Omsetning 256,0 281,2 - 9,0
Driftsresultat 17,7 - 94,1 -
Resultat før skatt 19,2 - 83,5 -

DN med reklamevekst for første gang på over to år - men pengene fortsetter å renne ut av NHST-konsernet