VGs influencer-sjef er største eier i konkurrenten: - En uavklart situasjon

- Vi har forsøkt å komme til en enighet over tid, men dessverre ikke lykkes, sier Brandpeople-sjef Birgitte Bruusgaard.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

I november slapp VG nyheten om at de starter et eget influencer-byrå hvor de skal drive kommersiell virksomhet på mennesker som figurerer i VGs kjendisspalter og VGTV-programmer. Max Social, som byrået heter, er et heleid datterselskap av VGTV, og for å lede selskapet har VG ansatt Marte Schei, som har vært med på å bygge opp Brandpeople (tidligere kjent som Anti Brandpeople) de siste seks årene.

Fem måneder etter lanseringen, og snart ni måneder etter at hun begynte i Schibsted, er Marte Schei fortsatt den største eieren i selskapet hun forlot. Det bekrefter daglig leder Birgitte Bruusgaard i Brandpeople overfor Kampanje.

- Marte Schei er fortsatt den største aksjonæren i selskapet, og det er en uavklart situasjon rundt disse aksjene. Vi har forsøkt å komme til en enighet over tid, men dessverre ikke lykkes, sier hun til Kampanje.

Marte Schei har en eierandel på nesten en tredjedel - 28 prosent - av Brandpeople. Det er ikke heldig, mener Bruusgaard.

- Vi stiller oss svært undrende til at en så stor aktør som Schibsted anser det som god forretningsskikk å tillate at en daglig leder i et av deres selskaper kan fortsette å eie aksjer i et konkurrerende selskap.

Hun vil ikke gå i detaljer på hva de har gjort for å forsøke å komme til enighet med Schei.

Les også: VG starter influencer-byrå: - Har et knallsterkt lag

Skuffet over Schibsted:

Den nye sjefen i Brandpeople, Birgitte Brusgaard, har fortsatt sin gamle kollega og nå sjef for konkurrenten Max Social, Marte Schei, som største eier. - Vi stiller oss svært undrende til at en så stor aktør som Schibsted anser det som god forretningsskikk, sier hun.

- Et felles ønsker om å avvikle aksjonærforholdet

Marte Schei forteller at det er pandemien som har satt en brems på salget av aksjene.

- Jeg trådte ut av styret i Brandpeople da jeg sluttet i selskapet og har i dag kun en rolle som passiv aksjonær. Vi var midt i en pandemi og en annerledes hverdag for alle som driver med forvaltning av kultur da jeg startet i Max Social, sier hun til Kampanje.

- En uavklart situasjon tilskrives at vi fortsatt er i en pandemi. Det er et felles ønske om å avvikle aksjonærforholdet, men av hensyn til markedssituasjonen står jeg fortsatt som aksjonær i selskapet, fortsetter hun.

Administrerende direktør i VGTV, Thomas Manus Hønningstad, mener det er uproblematisk at Marte Schei fortsatt sitter som største aksjonær hos konkurrenten.

- Vi visste at Marte Schei hadde en eierpost i Brandpeople, og den skal hun selge seg ut av. Så må man gjøre det når det er praktisk mulig, og i pandemien har det vist seg å ta lenger tid enn men har forventet. Men hun er ingen del av driften og har trukket seg styret, og er en ren passiv aksjonær med mål om å selge seg ut så fort det er praktisk mulig.

- Når bør det skje?

- Vi har ikke satt noen dato på det. Det viktigste er selvfølgelig at hun ikke er en aktiv part.

- Kan hun fortsette å eie, dersom hun vil det?

- Det er helt naturlig at hun selger seg ned og ikke lenger er en eier.

VGTV-sjefen understreker at det har vært full transparens rundt dette eierskapet hele veien.

- Birgitte Bruusgaard i Brandpeople spør om Schibsted anser det som god forretningsskikk å la daglig leder i et av sine selskaper eie aksjer i et konkurrerende selskap. Du mener ikke det er dårlig forretningsskikk?

- Nei, ikke sånn som oppsettet er, med tanke på at det er en helt tydelig plan om nedsalg og åpenhet rundt dette. Det er ikke ulovlig for Schibsted-ansatte å eie aksjer, det handler bare om å ha transparens rundt det.

Det er ikke ulovlig for Schibsted-ansatte å eie aksjer, det handler bare om å ha transparens rundt det. Thomas Manus Hønningstad, administrerende direktør i VGTV

Mistet pop-tvillinger og VGTV-duo

I tillegg til å være største eier, har også Schei fått med seg flere av Brandpeoples største profiler til VG-huset, inkludert pop-tvillingene Marcus & Martinus og Vegard Harm og Morten Hegseth, som tidligere har vært en del av management-stallen til Brandpeople.

- Det er klart det har vært leit å miste profiler vi har jobbet tett med i lang tid, men vi har heldigvis mange dyktige og høyaktuelle profiler i stallen vår, sier Birgitte Bruusgaard.

- Har dere hentet inn nye profiler?

- Ja, vi har hentet inn flere spennende nye profiler det siste året, og selvom det har vært et annerledes år, så har det også skapt mange nye muligheter og vi har flere nye satsninger rundt hjørnet.

Brandpeoples nettsider rommer i dag profiler som Nicolay Ramm, Atle Pettersen, Leo Ajkic og Anne Rimmen.

Brandpeople har tidligere også hatt Anti på eiersiden, men design- og kommunikasjonsbyrået har ikke lenger en formell kobling til managementselskapet.

- Det har vært en helt naturlig overgang og riktig for selskapet å bare hete Brandpeople nå, da selskapet hele tiden har vært et eget selskap med egen drift. Anti har også solgt seg ut av selskapet nylig,  vi er gode venner, og vel forlikt og samarbeider gjerne med hverandre, sier Bruusgaard.

Stian Blipp var partner i byrået fra starten i 2014, men han solgte seg ut i 2019.

VGs influencer-sjef er største eier i konkurrenten: - En uavklart situasjon