TV 2 taper millioner hver dag på bruddet med Altibox: - Det er store beløp

Både TV 2 og annonsørene taper på konflikten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

PR-utspill eller ikke. Fredag 1. april kunne kundene til Altibox i hvert fall slå fast at det ikke var snakk om en aprilsnarr da TV 2 varslet om at samarbeidet mellom dem og TV-distributøren var kommet til veis ende for denne gangen.

Altibox hevder det hele er en del av en stor forhandling, men ifølge TV 2 finnes det ikke et grunnlag for ny avtale Altibox og dermed har over 530.000 TV-kunder mistet tilgangen til TV 2s innhold. Det utgjør over én million seere som må finne alternative metoder å se programmer som «Kompani Lauritzen».

TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom tviler på at TV 2 tar så lett på seernedgangen som de gir inntrykk av

- TV 2 sier de er opptatt av å selge hele huset og ikke bare stua og kjøkkenet, så de er nok ikke bare opptatt av «Kompani Lauritzen». Under konflikten med Telenor i desember og januar, hadde de på det verste en TRP-produksjon som var mot 30 prosent lavere enn i samme periode forrige år. Det var over jula, så det var to sterke TV-perioder sett opp mot hverandre, sier hun til Kampanje. 

TV 2 vil gå glipp av betydelige reklameinntekter som følge av bruddet.

- 20 prosent av varelageret blir borte, så det er enkel matematikk, sier Massaiu. 

TV 2 omsetter reklame for omtrent to milliarder kroner i året. Det vil si rundt 5,5 millioner kroner om dagen. 20 prosent av denne omsetningen gir et tap på over én million kroner hver eneste dag.

Les også: Altibox har fått «et hundretalls» oppsigelser etter TV 2-brudd

- Handler om TV 2s inntekter på kort sikt

Forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM legger også til grunn at TV 2 taper over én million kroner i reklameinntekter for hver dag som går uten at de har dekning hos Altibox sine kunder. Det er omtrent på høyde med tapene de pådro seg da kanalene forsvant fra Telenors TV-tilbud før jul. Nå går vi i tillegg inn i en sesong der hver TV-seer er mer verdt for annonsørene, delvis fordi det blir færre av dem når været blir varmere. 

- Det er store tall og dramatisk, men dette handler om TV 2s inntekter på lang sikt. Vi forventer at de kommer til enighet på ett eller annet tidspunkt, men akkurat nå ser det ut til at det kan drøye, sier Thalberg.

Tapte distribusjonsinntekter fra Altibox legger seg på toppen av dette anslaget. Slik Kampanje kjenner markedet, utgjør det minst like mye som reklameinntektene. Totalt kan tapene beløpe seg til over to millioner kroner om dagen.

- På kort sikt taper TV 2 mest i kroner og øre, og så blir utfordringen til Altibox i hvilken grad de mister konkurransekraft overfor kundene sine. Men mange Altibox-kunder sitter med en totalpakke som inkluderer internett og TV, og det er ikke så enkelt å avslutte abonnementet, sier Thalberg som informerer om at han er én av dem.- TV 2 pisker Altibox-kundene inn på strømmetjenesten TV 2 Play. Kan de hente inn de tapte inntektene på den måten? 

- Hvis de får til det, så er jo det en veldig god strategi på sikt. Det kompenserer ikke for inntektstapet på langt nær på kort sikt, men får de først kundene inn på strømmetjenesten, så blir de gjerne der. Kall det gjerne det glemte Sats-medlemskapet som tikker og går. 

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand går ikke inn i detaljene i regnestykket, men erkjenner at det ikke er snakk om småpenger.

- Jeg kan bekrefte at vi taper store beløp på å ikke lenger ha en avtale med Altibox. Det viktigste for oss er likevel at vi har samarbeidsavtaler som er bærekraftig over tid og som setter oss i stand til å møte en stadig tøffere konkurranse globalt, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

- Markedet for levende bilder er presset

Men også annonsørene taper på at TV 2 får mindre dekning, fremholder Mediacoms TV-sjef.- Er det frustrerende at dette er tredje periode med redusert TV 2-dekning på relativt kort tid? 

- Selvfølgelig er det det. TV-markedet er i utgangspunktet under høyt press. Etterspørselen er høy og seerminuttene er redusert, som dere skrev i helgen. Dette gjør at dekningen kan bli lavere enn hva vi har planlagt for, noe som selvfølgelig er uheldig, sier Marianne Massaiu.

- Hva blir de reelle konsekvensene for annonsørene? 

- Det kommer til å være en underlevering i markedet også denne våren. Det er ikke gitt at man får ikke varen man har betalt for og til den tid man ønsker. Det er også vanskelig å flytte budsjettet. Det er ikke bare TV som er fullt. Store deler av markedet for levende bilder er presset. Det er høy temperatur om dagen. 

Les mer: Altibox med nytt tilbud til TV 2 – vil forlenge dagens avtale

TV 2 taper millioner hver dag på bruddet med Altibox: - Det er store beløp