Storstreiken kan ramme journalistoppgjør: - Vil bli en diskusjon

- Dersom det fortsatt er streik når vi skal begynne våre planlagte forhandlinger, vil det bli en diskusjon om det er hensiktsmessig å gjennomføre eller om vi må utsette oppgjøret, sier NJ-toppen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

NJ-leder Dag Idar Tryggestad skal etter planen gå i gang med lønnsforhandlinger med MBL torsdag 4. mai. Han forteller at det er for tidlig å si noe om den pågående storstreiken vil ha betydning for deres kommende lønnsoppgjør, men sier likevel at en utsettelse kan bli aktuelt dersom LO-streiken fortsatt vedvarer når MBL og NJ skal sette seg til bords.

- Jeg håper partene kommer til enighet før den tid så vi kan forhandle som planlagt, sier Tryggestad til Kampanje.

Flere forbund utsetter nå sine forhandlinger som en følge av bruddet mellom NHO og fagforeningene YS og LO som blant annet i kommunesektoren og Spekter. Tryggestad  peker på at NJ ikke har noen forpliktelser til når lønnsoppgjøret skal gjennomføres i og med at de er en uavhengig fagorganisasjon, men at Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som NHO-medlem har andre krav.

- Dersom det fortsatt er streik når vi skal begynne våre planlagte forhandlinger, vil det bli en diskusjon med MBL om det er hensiktsmessig å gjennomføre eller om vi må utsette oppgjøret. Om streiken er avsluttet blir det definitivt forhandlinger, så får vi se når vi kommer så langt, sier han. 

Les også: Over 200 Schibsted-ansatte tatt ut i streik: - Fryktelig kjedelig

Bonusbonanza og lederlønnsvekst

- LO-sjefen har i forbindelse med streiken påpekt at det har vært bonus-bonanza og lederlønnsvekst i deler av norsk industri, opplever du det slik i mediebransjen også?

- Våre medlemmer mener at de også skal få ta del i de gode resultatene når de foreligger, og det har ikke skjedd i samme omfang som for lederne i mange av de mediehusene det gjelder. Mye av kritikken som har kommet fra LO er knyttet opp til at deler av industrien som går veldig godt, har hatt store bonuser og høye lederlønninger. Det preger ikke mediebransjen på samme måte, men det er klart at om en ansatt har fått fire prosent lønnsvekst og sjefen åtte, så skaper jo det misnøye, sier Tryggestad.

En fersk lønnstatstikk fra NJ viste at de som kom best ut av fjorårets lønnsoppgjør var NRK-journalistene som kunne skilte med en lønnsvekst på 4,7 prosent i fjor.

Veksten på 4,7 prosent er den beste av alle de målte mediehusene og bedre enn både Schibsted, Polaris Media, TV 2 og Amedia. Best av de private er Amedia-journalistene som hadde størst grunn til å smile med en vekst på 4,6 prosent, mens Polaris Media-journalistene måtte nøye seg med tre prosent lønnsvekst og dermed hakket bedre enn TV 2-journalistene som i snitt fikk en vekst på 2,8 prosent. Schibsted-journalistene kunne glede seg over en vekst på 4,3 prosent. 

Forventer reallønnsvekst

NJ-leder Dag Idar Tryggestad forteller at man ikke sitter med ferdigformulerte krav til MBL enda, men «at man har en formening om hvor det går». Dette spikres ikke internt før 3. mai, men det blir ingen store overraskelser. NJ sikter seg nemlig inn på reallønnsvekst, som med forventet inflasjon for året, dermed må ligge på over fem prosent.

- Profilen vil være mye lik det som er kjent fra andre oppgjør.  Vi har medlemmer som har forventninger til at vi også skal få i land et oppgjør som gir reallønnsvekst, og også i den delen av medlemsmassen vår som tilhører de lavtlønnede. Det er nokså gjenkjennbare krav i norsk arbeidsliv i år, og disse to kravene vil man se i de fleste lønnsoppgjør.

Samtidig som flere mediehus kunne vise til dårligere inntjening i 2022, ble det nylig klart at også Schibsteds lederlønninger falt markant. Det inkluderte også lønnspakken til konsernsjefen Kristin Skogen Lund.

- Vil lavere lederkompensasjoner og dårligere inntjening for mediebedriftene ha noe å si for forhandlingene?

- Det i seg selv vil ikke moderere våre krav fordi disse topplederne fortsatt har betydelige lønninger. Det er ikke der vi sammenligner oss, og det er ikke de vi viser til når vi skal argumentere nivået på våre lønnskrav. Det er en myte at journalister tjener godt, og det er store variasjoner mellom mediehusene, og et økende antall av våre medlemmer tjener nå mindre enn det en gjennomsnittlig industriarbeider gjør, svarer Tryggestad.

Også MBL sier det vanskelig blir forhandlinger dersom streiken fortsetter. 

- Vi forbereder oss som normalt, men det er naturlig for oss å utsette forhandlingene dersom vi fortsatt er i konflikt 4. og 5. mai, sier Pernille Børset, fagsjef i MBL, til Kampanje. 

Les også: Nyvalgt NJ-leder skal forhandle journalistlønn i mai: - Årets oppgjør blir krevende

Storstreiken kan ramme journalistoppgjør: - Vil bli en diskusjon