Hun er landets mest omtalte sjefredaktør – to mediestormer sender NRK-sjefen til topps

NRK-sjefen er ikke landets mest kjente sjefredaktør, men er definitivt den mest omtalte. Se hele listen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampanje gjennomførte tidligere i år en undersøkelse av kjennskapen til landets sjefredaktører. Der ble det tydelig at Trygve Hegnar var landets mest kjente sjefredaktør. Mest oppmerksomhet fikk imidlertid Subjekt-redaktør Danby Chois på grunn av en relativt høy svarprosent og at han faktisk var like kjent som selveste VG-redaktøren Gard Sterio. Først et stykke ned listen kom landets to kringkastingssjefer, Vibeke Fürst Haugen i NRK og Olav T. Sandnes i TV 2.

Nå har Kampanje i samarbeid med Retriever gjennomført en ny undersøkelse for å finne ut hvem som er landets mest omtalte sjefredaktør og her har verken Trygve Hegnar og Danby Choi sjans til å slå NRK-sjefen.

NRK-sjef Vibeke Fürst Hagen er den mest omtalte redaktøren i Retrievers telling, selv om hun på ingen måte er landets mest kjente. 

- Uavhengig av omtalevolum ser vi tydelig at det er redaktørene som omtales i forbindelse med meninger, ledere og kommentarer som ligger høyest på Kampanjes kjennskapsliste. Redaktører som skaper konflikt og debatt har klart større kjennskap i befolkningen, enn de som kanskje får mer omtale i antall artikler, men da i form av reaktive kommentarer, sier Retriever-sjef Guro Lindebjerg til Kampanje.

Les også: Her er Norges mest kjente sjefredaktører: - Ikke så opptatt av om folk liker meg eller ikke

To mediestormer sender NRK-sjefen til topps

De siste to årene er Vibeke Fürst Haugen omtalt i rundt 1.800 artikler i norske medier, men det er ikke i forbindelse med meninger, ledere og kommentarer omtalen går til værs.

- Majoriteten av omtalen kommer i forbindelse med i to mediestormer den siste tiden: Bråket rundt Sophie Elises podkast og Bamsegutt-saken. Dette er reaktive saker hvor hun forsvarer og forklarer NRKs valg ikke saker hvor hun har en kontroversiell eller interessant mening, sier Lindebjerg.

Hele 800 av artiklene er knyttet til disse to sakene, altså nesten halvparten av sakene.

- Vi ser at hun omtales i nesten 400 artikler da NRK mottok 4.600 klager i Kringkastingsrådet for podkasten «Sophie og Fetisha». Videre handler ytterligere 400 av medieoppslagene om «Ingen elsker Bamsegutt» som også mottok en rekke klager i k\Kringkastingsrådet, sier Lindebjerg.

Les også: NRK-sjefen legger frem kriserapport: - Har gitt advarsel

- Min synlighet ikke viktigst

Sist helg var Vibeke Fürst Haugen på den store journalistkonferansen Skup i Tønsberg for å legge frem funnene i den interne evalueringen av Bamsegutt-sakene. Hun sier til Kampanje at hun naturlig nok godt kunne tenke seg å løfte frem mer positive saker.

- Ja, det er alltid hyggeligere å snakke om positive saker og det er veldig mye bra som skjer i NRK hver eneste dag, sier NRK-sjefen.

- Kommer du personlig til å fronte mer positive saker fremover?

- Det viktigste for oss i NRK er at vi leverer på det oppdraget vi har fått. Det er jo ikke min synlighet. Det viktigste er jo publikum og de sier at de er fornøyde med NRKs tilbud og bruker NRKs tilbud hver eneste dag og det er det aller viktigste for meg, sier Fürst Haugen.

- Du har vært NRK-sjef i nesten to år nå, har det vært en bratt læringskurve?

- Det har vært veldig lærerikt og synes jeg det er meningsfullt. Jeg synes NRK er en viktig medieinstitusjon og vi har et viktig oppdrag og jeg trives godt med det, sier hun.

Les også: NRK-sjefen skal bli bedre på å takle kriser: - Vi ble for utydelige

Hegnar inntar andreplassen

Totalt er det seks personer som omtales mer enn 1.000 ganger de siste to årene, i vår nye medieundersøkelse og den som topper Kampanjes kjennskapsliste finner vi på en andreplass på omtaletoppen.

- Mens Vibeke Fürst Hagen siteres reaktivt i de største sakene i NRK, siteres Trygve Hegnar først og fremst i forbindelse med lederne han skriver selv. Disse lederne skaper fra tid til annen debatt, noe som gjerne genererer omtale i andre mediers spalter. Sist ut var Hegnars kommentar om det norske landslaget i fotball i Finansavisen, som ble kraftig kritisert av både LO, idrettspresidenten og utdanningsministeren i en rekke medier og som førte til et titalls oppslag om Hegnar og kvinnefotball, sier Lindebjerg.

All omtale i egne kanaler er utelatt i undersøkelse. Skulle en tatt med omtale i egen avis kunne Hegnar plusset på 3.326, men det er kun ekstern omtale vi har lagt til grunn i denne sammenheng. En sterk bidragsyter for Hegnar derimot er alle sakene fra Nettavisen som ofte henviser til lederne til Hegnar. Det er hele 535 slike publiseringer, så dersom vi utelater dem fra analysen er Hegnar omtalt 1172 ganger i stedet for 1707. 

Choi slår Steiro

Hva så med Subjekt-redaktøren som benyttet anledningen til å kalle de fleste sjefredaktører feige og belærte VG-sjef Gard Steiro om redaktørgjerningen på «Dagsnytt 18»? På omtaletoppen rykker Choi faktisk fra Steiro.

 - Redaktøren i kulturavisen Subjekt, Danby Choi, ligger på en femteplass på Kampanjes kjennskapsliste og en sjetteplass på Retrievers omtaletopp. I likhet med øvrige redaktører med høy kjennskap blant folk, får Choi mye oppmerksomhet for ytringene sine. Han skaper debatt, sier Lindebjerg.

- Hva med avisredaktørene i de største avisene? 

- Redaktørene fra VG, Aftenposten og Dagbladet, som er Norges tre største aviser målt i opplag, omtales med ca. 500 oppslag hver. I likhet med Fürst Haugen og Olav  Sandnes er disse først og fremst synlige når de skal forklare eller forsvare organisatoriske spørsmål eller journalistiske valg, sier Lindebjerg. 

Les også: - Redaktører blir stadig mer usynlige

Her kan du listen over landets mest omtalte sjefredaktører. Kilde: Retriever. Denne målingen topper NRK-sjefen

Plassering Navn Medie Antall saker
1.  Vibeke Fürst Haugen NRK 1.821
2.  Trygve Hegnar  Finansavisen 1.707
3.  Gunnar Stavrum  Nettavisen 1.386
4.  Olav T. Sandnes TV 2 1.243
5. Vebjørn Selbekk Dagen  1.098
6.  Danby Choi Subjekt 1.057
7. Gard Steiro VG 739
8. Trine Eilertsen Aftenposten 511
9. Frode Hansen Dagbladet 415
10. Ingeborg Heldal KK 355

Tabellen over viser antall medieoppslag som er publisert om norske sjefsredaktører i perioden 01.01.22-11.04.24. Avisene der de respektive redaktørene jobber, er ekskludert i tellingen av hver enkelt redaktør. Kilde: Medieovervåkning- og analysebyrået Retriever

Hun er landets mest omtalte sjefredaktør – to mediestormer sender NRK-sjefen til topps