To grønne kællær susær inn til seier i Reklamebørsen: - Har truffet folks hjerter

Omos 15 sekunder lange «nuppe-rock» vasker bort all konkurranse og er månedens sammenlagtvinner.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Vi følger tett med på Reklamebørsen, så for oss merkevarebyggere er det veldig stas å se at konseptet vi selv elsker å jobbe med, også bli godt tatt imot av folket, sier media & kommunikasjonssjef i Orkla Home & Personal Care, Torbjørn Furu Krogstad til Kampanje.

Orkla selskapet har bokstavelig talt en ren portefølje og huser et stort utvalg vaskeprodukter, deriblant Zalo, Blenda, Jif og Omo. Det er sistnevntes reklamefilm «Enzymer som spiser nupper», som går helt til topps i Reklamebørsen, takket være to grønne «kællær» fra Fredrikstad.

- Vi har truffet folks hjerter gjennom de to bamsene, sier Krogstad.

Publikum ble først kjent med Tore og Kjell i 2021, og Krogstad mener Omo-karakterene evner å kommunisere Omos personlighet med et glimt i øyet. Det er heller ikke tilfeldig at duoen er fra Plankebyen.

- Omo som tøyvaskekspert er for alle, og det ønsket vi å uttrykke gjennom et folkelig sted i Norge med en sjarmerende dialekt, som alle kan relatere seg til.

- For det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet når du hører den trivelige østfoldsdialekta.

Håvard Ose i EssenceMediacom, som står bak Reklamebørsen mener det er et etablert og supertydelig konsept fra Omo.

- Det ga klar branding-seier som igjen sikret sammenlagtseieren, og knallsterk branding gjør at Omo klatrer forbi Tine og tar en klar seier på merkevareoppmerksomhet, legger Ose til.

Knallsterk branding:

Takket være sterk branding, vinner OMO også på merkevareoppmerksomhet i denne rundens Reklamebørsen. Foto: EssenceMediacom

- Vi våget å tenke annerledes for å bygge oppmerksomhet

I denne runden har Omo blitt målt sammen med Danske Bank, Diplom-Is, Solo, Specsavers, Tine, Ikea, Toyota og Gjensidige – som hadde to filmer i denne runden. Omo scorer soleklart best på branding og topper KPI-en med hele 90 prosent.

- Jeg tror vi lykkes fordi vi våget å tenke annerledes for å bygge oppmerksomhet i en mer «tradisjonell» reklamekarusell. Vi skulle bygge kjennskap til et nytt mirakelprodukt innen tøyvask som gjenoppliver fargene i slitte bomullsklær, og måtte finne ut hvordan vi kunne bryte reklamelydmuren rundt et «kjedelig tøyvaskprodukt»?

Resultatet ble altså Tore og Kjell som synger for full hals at «enzymer som spiser nuppær».

- Og det er selve hovedgrunnen til hvorfor produktet fungerer. Studier viser at lyd og «karakterer» har høyest sjanse for å skape sterk merkeoppmerksomhet, og dermed ønsket vi å skape to Omo-grønne, merkedistinkte elementer som kunne skille seg ut i en generisk kategori. Tøydukker ble valgt for å være nært på kategorien, én vasket med Omo, og en tydelig preget av tidens tann. 

- Vi har store planer fremover

Selv om Omo kun scorer best på én av fire parametere, er det likevel nok til sammenlagtseier. En soleklar branding-seier og nest best i oppmerksomhet, effektivitet og liking, gjør at verken Ikea, Tine eller Diplom-is kan hamle opp med Omo i denne runden.

Dette er ikke første gang Kjell og Tore går til topps i Reklamebørsen.

- Vi vant også ved starten av konseptet i 2021, men det er veldig gøy å vinne igjen, sier Krogstad.

Konseptet med Kjell & Tore er både utviklet og produsert av Try, sammen med regissør Harald Zwart. Og Krogstad lover at vi har mer i vente fra to grønne kællær.

- Vi er allerede ute med ny reklamefilm der de snakker om Omo Luktfjerningsspray og inngangsporten «fjerne vond lukt». Og vi har store planer fremover, lover Krogstad.

Så med andre ord: Prekæs.

- Vi har investert litt ekstra i denne reklamefilmen

I denne runden hadde hver KPI ulik vinner. Omo stakk som kjent av med seieren i branding, Ikea kan juble over seier i oppmerksomhet, Gjensidige scorer best i effektivitet, og 90-åringen Solo kan sole seg i glansen over å være den best likte reklamefilmen.

- Det er helt klart svært gøy, sier markedssjef i Solo, Ida Davidsen til Kampanje.

Dette er andre måned på rad at en 90-åring ypper seg på Reklamebørsen.

- Mens Widerøe sjarmerte med en gjeng 90-åringer valgte Solo et nostalgisk blikk på «det norske» i sin 90-års film. Begge deler fungerte altså, sier Håvard Ose i EssenceMediacom.

Les mer: Telenor flyr høyt i Reklamebørsen - men Widerøes 90-åringer er best likt

I forbindelse med bursdagen slo jubilanten på stortromma med en større påskekampanje, og det er filmen «90 år», folk flest liker aller best. Reklamefilmen hyller drikkeøyeblikkene gjennom Solos levetid og spiller på nostalgi og de gode øyeblikkene.

- Vi har investert litt ekstra i denne reklamefilmen, så det er skikkelig stas å se at det gir resultater.

Alle reklamefilmene ble målt mellom 7. og 14. april og totalt har 508 respondenter deltatt i undersøkelsen.

Davidsen er fersk Solo-sjef og steppet inn i den nye rollen rett før påske, som også er Solos høysesong. Hun er både glad og lettet over at filmen ble så godt mottatt.

- Målet med filmen var å spille på de gode historiene gjennom tidene og at emosjonell reklame skulle knytte forbrukerne enda tettere til Solos verdier. Så det at Solo-reklamefilmen er den som er best likt, viser at vi har truffet på målet – og det føles selvfølgelig veldig godt, sier hun.

Årets påskesalg for Solo endte omtrent likt som i fjor, med rundt syv millioner liter Solo som ble solgt uken før påske og i påskeuken.

- Det tilsvarer 20 prosent av totalvolumet for året, opplyser markedssjefen.

Davidsen er svært fornøyd med å score best i liking, og legger til at de alltid jobber for å prestere enda bedre. Også Solo har Try Reklame som partner.

Best likt:

Solo, OMO og Tine var de best likte reklamefilmene i mars. Foto: EssenceMediacom

To grønne kællær susær inn til seier i Reklamebørsen: - Har truffet folks hjerter