Slik dekker NRK «et av de viktigste amerikanske valgene»: - Vi må forstå begge sider

- Det er så mye som står på spill her, sier utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det 59. presidentvalget i USA vil bli avholdt 3. november 2020. Amerikanene står ved et veiskille hvor de må velge mellom president Donald Trump og demokratenes kandidat Joe Biden, i en urolig tid hvor over 177.000 mennesker har dødd av koronasykdom og «Black Lives Matter»-bevegelsen har vist hvor splittet landet er. 

- Dette er et av de viktigste amerikanske valgene på veldig lenge, sier utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK til Kampanje.

Mikkelsen sier presidentvalget er den største nyhetshendelsen i 2020 for NRK, ved siden av koronakrisen. 

- Vi har planlagt for dette i lang tid og vi har hele tiden måtte justere planene opp mot situasjonen vi er oppe i. Vi legger opp til en bred og svær satsing, forteller Mikkelsen.

Utenrikssjefen sier de vil skape trykk digitalt med valgdekningen.

- Vi kommer til å følge valgkampen digitalt og få ordentlig trykk på det der, også blir det sendinger hele natta og presidentdebatten direkte. Vi kommer også til å sende visepresidentdebattene direkte. Det er så mye som står på spill her og en så annerledes valgkamp at vi tror disse debattene fort kan bli utslagsgivende, og hvert fall en viktig pekepinn for hvor dette bærer hen, sier Mikkelsen. 

Vil nå 25-åringen

Utenrikssjefen forteller at de har satt seg en kjernemålgruppe. 

- Vi ønsker å nå 25-åringen med journalistikken vår. Vi ser de er opptatt av USA og at mange er ganske urolige. Vi skal også peke på det konstruktive i valget, hva betyr dette for verden. Vi er opptatt av å kunne gi litt håp i journalistikken der det finnes, sier Mikkelsen.

Han forteller at NRK lenge har jobbet med en digital satsing, kalt «Dette er USA-valget».

- Det er et digitalt grunnfjell i valgjobbingen vår, hvor brukerne får oversikt, fakta og info om hva som egentlig skal foregå. Vi har gjort et innsiktsarbeid her opp mot brukere, hva trenger man og hva ønsker man av NRK opp mot valget, sier Mikkelsen.

- En tydelig beskjed er at vi må forklare, gi klare sammenhenger og gi det store bildet. Mye av satsingen ligger der, fortsetter han.

- Vi har ikke noen formening om hvem som skal bli USAs president. Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef NRK

- Vi må også tåle litt temperatur

Mikkelsen, som overtok stillingen som utenrikssjef fra Knut Magnus Berge i fjor høst og har over 20-års erfaring som utenriksjournalist bak seg, sier de ønsker å frem de amerikanske stemmene i valgdekningen.

Les også: Sigurd Falkenberg Mikkelsen er ny utenrikssjef i NRK

- Hvordan har USA endret seg under Trump? Vi ønsker å få snakket med folk. Hva er det som opptar dem, hva mener de om eget samfunn? Vi skal gi nordmenn en genuin og dyp forståelse av hvordan det amerikanske samfunnet står nå, sier Mikkelsen.

- Norske medier har fått kritikk for hvordan de har dekket amerikansk politikk under president Trump. I etterkant av 2016-valget ble det også påpekt hvordan flere medier spådde Hillary Clinton som klar vinner. Hvordan dekker dere valget på en balansert måte?

- Vi har ikke noen formening om hvem som skal bli USAs president. Vi skal speile det amerikanske samfunnet og det er et samfunn med sterke meninger som er veldig delt. Den temperaturen må vi ta høyde for i vår journalistikk. Ingen som er involvert i dette her mener noe om hvem som skal bli USAs president, sier Mikkelsen.

- Er det vanskeligere å dekke en politiker som Trump?

- Når et land er så splitta, som USA er akkurat nå, hvor det er veldig liten felles forståelse mellom store deler av befolkingen, så setter de store krav til vår journalistikk, sier Mikkelsen.

Han sier de må forstå begge sider og og forstå landet ut fra amerikanerens egne premisser. 

- Vi må også tåle litt temperatur, få frem stemmer som representerer forskjellig deler av USA, men som kanskje klaffer litt med norsk opinion. Også må man ikke forveksle det å være nøytral og objektivet med at vi ikke skal dekke dette med en kritisk distanse. Vi skal stille kritiske spørsmål til både Biden og til Trump, det ligger i oppdraget vårt, fortsetter Mikkelsen.

- På plass i USA

Koronakrisen har påvirket NRK-redaksjonens planlagte valgdekning. Mikkelsen forteller at koronasituasjonen gjør dekningen vanskeligere. 

- Det vi ser er at det er mer krevende å komme i kontakt med folk. De er mer tilbakeholdne enn amerikanere pleier å være. Samtidig tar vi smittevern på alvor og forflytter oss på en måte som gjør at vi ikke utsetter oss for unødvendig fare. Det samme gjelder større menneskemengder, der vi før ville stått midt oppe i det, må vi kanskje trekke oss mer tilbake, sier Mikkelsen.

- Men vi kommer til å være på plass i USA med feltjobbing. Krumtappen i USA-jobbingen, korrespondentene Veronica Westhrin og Anders Magnus og fotograf Lars Os.  Veronika og Lars er på plass og Anders reiser over.

- Hvilket team skal lede sendingene fra Marienlyst?

- Det blir flere. Vi kommer til å følge valgsendingene med en klassisk valgmaraton-sending hele natta og gjennom dagen hvor Gry Blekastad Almås er programleder.

Dagsrevyen-programlederne Ingvild Bryn og Rima Iraki og reporter Petter Oulie Hauge, blir også å se på skjermen under valgsendingene forteller utenrikssjefen.

- I tillegg til vanlig nyhetssendinger har vi «Urix» på NRK 1 som kommer til å dreie seg mye om USA denne høsten og utenrikspodkasten vår «Krig og fred». Også har vi «UXA»-dokumentarserien og podkasten «Trump mot verden», sier Mikkelsen.

Leder valgnatten:

NRK-programleder Gry Blekastad Almås skal lede NRK-seerne gjennom valgnatten i november. Foto: Ole Kaland / NRK

- Kontroversen det ledes opp til

- Hvordan kommer dette presidentvalget til å skille seg fra tidligere valg?

- Det er flere ting her. Koronaen gjør jo at det blir en helt annerledes valgkamp. Det blir ingen store folkemøter, som er hele oppskriften amerikansk politikk er drevet fra, sier Mikkelsen.

- Også ser vi allerede nå kontroversen det ledes opp til, med post-stemmer, og gjennomføringen av valget. Vi ser at det kan bli en valgkamp som kanskje ikke er avgjort slik det pleier å være, morgen etter valget. Her kan det bli en strid også etter selve valget, fortsetter han.

Utenrikssjefen sier det diskuteres flere andre type teamer, enn det vi er vant til med mer tradisjonelle amerikanske valg.

- Men vi skal også drive grunnleggende og god journalistikk på viktige temaer. Hva skjer med amerikanske helsevesenet, USAs miljøpolitikk og hvordan vil verden se ut om den eller den kandidaten vinner.

Han mener det er viktig å ikke glemme de ulike politiske plattformene i alt som ligger av korona og steile fronter.

- Det er et sterkt ønske fra oss å gå inn i essensen av hva politikken dreier seg om, å se de politiske prosjektene dette handler om, avslutter Mikkelsen.

Slik dekker NRK «et av de viktigste amerikanske valgene»: - Vi må forstå begge sider