TV 2 Play drar fra strømmerivaler: - Strategien er å være allemannseie

ARENDAL (Kampanje): Konkurransen om strømmekundene tilspisser seg på et marked som preges av økte priser.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger

Strømmemarkedet er i endring og det skyldes både internasjonale forhold og nasjonale endringer. En av endringene er at nå begynner TV 2s mange nye distribusjonsavtaler med store aktører som Telenor, Telia og Altibox å gjøre seg gjeldende med tanke på økt dekning på det norske strømmemarkedet.

- Det er vår strategi å være allemannseie og komme ut til så mange som mulig. Klarer du det, så er resten av jobben å få til godt innhold. Det hjelper ikke med mye distribusjon hvis du ikke har godt innhold og motsatt. Der har vi nok lykkes på begge disse frontene i denne perioden, og det er nok også litt av forklaringen, sier kanaldirektør, Trygve Rønningen, i TV 2 til Kampanje.

Ferske analyser fra Kantar Media viser at TV 2 lykkes med denne strategien. Det norske mediehuset er med sin strømmetjeneste TV 2 Plays den eneste av de store som nå vokser og Rønningen er nå i ferd med å stikke av fra gruppa som den siste tiden har vært tettest på Netflix. 41 prosent av den norske befolkningen har nå tilgang til TV 2 Play, kraftig opp fra ett år siden (29 prosent) og fortsatt vekst om en sammenligner med forrige måling, da TV 2 hadde 35 prosent av markedet.

Les også:  TV 2 jager HBO Max på strømmetoppen: - Markedet for strømming begynner å bli mettet

Dette er et race over tid og det som er vanskelig er at vi møter milliarder av innholdskroner fra de andre, så det hjelper ikke i morgen å ha en bra trend i dag. Trygve Rønningen, kanaldirektør i TV 2

- Du må være på topp to eller tre

Netflix står på stedet hvil med sine 60 prosent og er den soleklare markedslederen, men nå er det TV 2 Play som nærmest den internasjonale strømmegiganten. Tidligere har i tillegg til TV 2 også Viaplay, HBO Max og Disney luktet på denne posisjonen.

- Det å være nummer to på markedet er det viktig?

- Privatøkonomien i Norge gjør at mange begynner å telle på antall strømmetjenester man har og hvor mange man tar seg råd til. Du må være på topp to eller tre. Ramler du utenfor der så er ikke det bra. Å være med i det racet avgjør om du får din fortjente plass i husholdningen, for hvis ikke sier husholdningen nei takk og da er du jo ikke med i det hele tatt, sier Rønningen.

TV 2 klatrer opp på andreplass

Netflix er ikke overraskende fortsatt Norges mest populære strømmetjeneste, men TV 2 Play fortsetter veksten og har på kort tid klatret fra en femteplass til en andreplass og går nå forbi HBO Max.  Kilde: Kantar. 

 • 60
  Netflix
 • 41
  TV 2 Play
 • 39
  HBO Max
 • 33
  Viaplay
 • 33
  Disney

- Folk bytter oftere tjenester

I snitt har nordmenn 2,7 abonnementer, men i 2023 har det vært en stagnasjon i antall strømmeabonnement i Norge og markedet begynner å bli litt mettet. Det skjer på en tid der det er store endringer også på det internasjonale markedet. Mange analytikere peker på at gullalderen for billig strømme-TV er over og at Disney, Netflix og Discovery nå kutter i TV-budsjettene samtidig med at abonnementsprisene øker.

- Mange av de globale aktørene har lav kjennskap blant den norske befolkningen. Det krever derfor omfattende markedsføring og unikt innhold for å konkurrere mot de veletablerte norske TV-selskapene. Men norske selskaper og Netflix vil nok i tiden fremover kjempe for å beholde sine nåværende kunder, og det kan forventes at folk oftere bytter og deler tjenester. Det blir derfor essensielt å ha grundige churn-analyser av både egne og konkurrentenes kunder, skriver forskningssjefen for medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter i et innlegg publisert på Kampanje i dag.

Også Viaplay er inne i en kritisk fase med tanke på snuoperasjonen i selskapet etter en periode med massive innholdsinvesteringer i både sport og drama.

- Til tross for at Viaplay nå har rettighetene til Premier League og flere andre sportsrettigheter, sliter de med vekst. Det vil derfor bli spennende å følge med på utviklingen, spesielt nå som Premier League har startet opp og vi nærmer oss høst og vinter med økt TV- og videokonsum, sier Futsæter.

Les også: - TV 2 Play fortsetter å vokse, mens Viaplay stagnerer

HBO Max vokser også

På den nye Kantar-målingen gjør også HBO Max det bra og det amerikanskeide TV-selskapet tar i dag tredjeplassen i dette markedet med en dekning på 39 prosent, mens Viaplay og Disney ligger inne med henholdsvis 33 prosent og 32 prosent.

- Hva betyr det for TV 2 å dra fra store giganter som Disney og HBO Max?

- Det er aldri vært kjedelig å vinne, så det er artig, men denne kampen kommer ikke til å bli vunnet denne høsten eller neste vår. Dette er et race over tid og det som er vanskelig er at vi møter milliarder av innholdskroner fra de andre, så det hjelper ikke i morgen å ha en bra trend i dag, sier Trygve Rønningen.

- Kan TV 2 bli like stor som Netflix i Norge?

- Jeg tror TV 2 kommer til å være blant de viktigste strømmetjenestene i Norge fremover, sier Rønningen.

TV 2 Play drar fra strømmerivaler: - Strategien er å være allemannseie