TV 2-sjefen om ny sparepakke: - Vil gjennomføre kuttene så hurtig som mulig

BERGEN (Kampanje): - Det er en belastning å holde på med dette, sier Olav T. Sandnes.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TV 2s årlige høstlansering i Bergen, der journalister og reklamekjøpere får servert en oversikt over hva som skal på lufta de neste månedene, hadde denne gangen et langt mer dystert bakteppe enn det som er vanlig. For under en uke siden kunne TV 2-sjef Olav T. Sandnes fortelle de ansatte at de skal inn i en ny, stor kuttrunde. Denne gangen skal kostnader på rundt 400 millioner kroner barberes bort, dersom anslaget står seg.

- Når dere inviterer til høstlansering, kun en uke etter at dere offentliggjorde kuttene, har dere spart på noen ting?

- Jeg tror de fleste som så dette i dag (presentasjonen av høsten, red. anm.) tenker at TV 2 fortsatt har ambisjoner og at vi kommer til å satse. Det er et viktig signal. Vi er den største kjøperen av norsk innhold og vi må kunne gjøre begge deler samtidig, sier Sandnes til Kampanje.

Torsdag presenterte TV 2 et sendeskjema bestående av både nye og gamle TV-programmer og der noen av nyhetene lå i en rekke nye humorkonsepter. 

Les også: Ylvis-brødrene, Eckbo-jul og «føkkings» Fladseth – her er høstens nyheter på TV 2
Kuttene ble naturlig nok et tema under presentasjonen, både da Sandnes selv inntok scenen og da profilene skulle fortelle om sine programmer. Harald Rønneberg kunne «avsløre» at den nye humorserien «Kjendis AS» har et budsjett på 400 millioner kroner, mens andre solgte inn sine konsepter som «billige og lønnsomme». Sandnes legger ikke skjul på at nyheten preger de ansatte.

 - Hvordan blir denne høsten for de ansatte og TV 2?

- Jeg tror det blir veldig delt. På den ene siden er det ingen som står opp om morgenen og har lyst til å gjennomføre kutt. Ikke jeg heller, selvfølgelig. På den andre siden så vet vi alle at vi gjør det fordi det er nødvendig. Og så tror jeg vi kommer til å glede oss over det vi alltid gleder oss med, og det er alt det gode innholdet og gode kollegaer som brenner for det vi holder på med. Det er derfor jeg står opp om morgenen. Kanskje må vi gi det en ekstra liten tanke i år når vi skal gjennom dette, sier han.

Vi ønsker å gjennomføre dette så hurtig som mulig, fordi det er en belastning i en virksomhet å holde på med dette. Om det ikke lammer, så gir det i hvert fall ikke mer energi. Olav T. Sandnes, TV 2-sjef

- Tøffere kommersielt klima

TV 2-sjefen har ikke tidligere stilt til intervju om kostnadskuttene, og da Kampanje møtte Sandnes i Bergen torsdag, var han tydelig på detaljene fremdeles ikke er på plass.

- Hvordan har dere kommet frem til anslaget på 400 millioner kroner?

- Det handler om at vi har et tøffere kommersielt klima. Det handler om rammevilkårene som er endret, først og fremst at vi nå som eneste nyhetsmedium har full moms. Det handler også om valuta, inflasjon og farten i norsk økonomi.

- Hva kan gjøre at tallet blir høyere eller lavere?

- Det er jo som du vet vanskelig å spå om fremtiden. Vi vet ikke hvordan reklamemarkedet utvikler seg. Vi vet ikke hvordan inflasjonen utvikler seg. Vi vet ikke hvordan valutaen utvikler seg. Så det er klart at hvis man skal ha en viss grad av troverdighet når man gjør dette her, så må man også synliggjøre den usikkerheten som ligger der.

- Er det her kuttvarselet også et innlegg i momsdebatten?

- Nei, det er ikke noe innlegg i noen debatt. Det er en konsekvens av den situasjonen TV 2 er i. Vi har et sterkt ønske om at TV 2 fortsatt skal være en viktig faktor i norsk samfunn om tre år, fem år og ti år. Da må vi også, som de fleste, sette tæring etter næring, og det er det vi gjør nå. 

- Det pågår det en kamp om å få gjeninnført momsfritak på TV-nyheter. Hvis man skulle lykkes med det, vil det være behov for mindre kutt?

- Det er noe som vil påvirke vår økonomi, og derfor er dette et anslag.

Les mer: TV 2 varsler kostnadskutt på rundt 400 millioner - utelukker ikke nedbemanning 

Samlet Senkveld-gjengen:

TV 2 lanserte torsdag høstens TV-programmer og kuttene TV 2 nå skal gjennomføre var det flere som kommenterte fra scenen Her intervjuer Anders Hoff og Desta Marie Beeder den gamle «Senkveld»-trioen Truls Svendsen, Thomas Numme og Harald Rønneberg om den nye serien «Kjendis AS». Foto: Eivind Senneset, TV 2

- En belastning å holde på med dette

Selv om TV 2-sjefen har varslet harde prioriteringer fremover, vil han strekke seg langt for at tilbudet til TV-seerne ikke skal rammes. Målet er at TV 2, og spesielt TV 2 Play, skal være allemannseie.

- Vi kan ikke forlange at alle skal elske alt, men håpet vårt er at alle skal elske noe på TV 2. Og den ambisjonen står så absolutt selv om vi nå gjør også harde prioriteringer i tiden fremover.

- Og så har du sagt at dere ikke kan utelukke nedbemanning, men er det i det hele tatt mulig å kutte 400 millioner kroner uten å nedbemanne?

- Det arbeidet ligger foran oss, og det er jo ulempen med at man er åpen og transparent. Vi har ikke svar på alle spørsmålene nå. Det vi har sagt er at vi er bekymret for bemanningen som følge av situasjonen vi er i.

- Har TV 2 ansatt for mange de siste årene?

- Vi har satset, og vi har satset i lys av den utviklingen vi har hatt. På noen ting har vi satset riktig, og på andre ting har vi ikke lyktes like godt. Vi tror ikke alt vi gjør har 100 prosent treff, men sånn er det å drive en virksomhet. Du må ta de best kvalifiserte beslutningene og så justere underveis.

- Når skal kuttene ha effekt?

- En av konsekvensene av at vi enda ikke har utformet hvordan vi skal gjøre det, er at vi ikke vet har lang tid det kommer til å ta. Men det som er en viktig læring er at vi ønsker å gjennomføre dette så hurtig som mulig, fordi det er en belastning i en virksomhet å holde på med dette. Om det ikke lammer, så gir det i hvert fall ikke mer energi, sier han. 

Les også: TV 2 Play drar fra strømmerivaler: - Strategien er å være allemannseie

For bransjen tror jeg det er viktig at vi også har et Viaplay som lykkes fremover. Olav T. Sandnes, TV 2-sjef

- Avhengig av å få lønnsomhet rundt sportsrettigheter

Samtidig som TV 2 står overfor massive kostnadskutt, går de en høst i møte der store sportsrettigheter er i spill, deriblant Champions League og Tour de France.

- Har dere kraft til å være med i disse rundene?

- Den kraften er avhengig av at vi klarer å få lønnsomhet rundt sportsrettigheter. Hvis vi får til det, så er vi på banen.

Men alt har en grense, påpeker TV 2-sjefen.

- Jeg var fryktelig trist da jeg reiste hjem fra London etter budrunden på Premier League, men jeg var også helt overbevist om at jeg hadde tatt en veldig uansvarlig beslutning dersom jeg hadde kjøpt det til den prisen.

- Hva slags situasjon hadde TV 2 vært i i dag dersom dere hadde kjøpt Premier League?

- Du kan jo se på Viaplay, sier TV 2-sjefen med henvisning til krisen det svenske strømmeselskapet står i.

Viaplay varslet tidligere i år at de må si opp mer enn en fjerdedel av alle ansatte som et ledd i en storstilt snuoperasjon. Selskapets nye sjef utelukker heller ikke at de vil videreselge sportsrettigheter i det nordiske markedet. I tillegg til Premier League, sitter Viaplay i dag blant annet på attraktive rettigheter innen håndball og vintersport.

- Kan dere være med der sånn som det ser ut nå?

- Vi er interessert i sportsrettigheter generelt, men enkeltstående dialoger med enkeltstående aktører, om det er Viaplay eller andre, kan jeg ikke gå inn å kommentere, sier Sandnes og legger til:

- For bransjen tror jeg det er viktig at vi også har et Viaplay som lykkes fremover.

Les også: Viaplay sier opp mer enn 25 prosent av alle ansatte - åpner for salg av selskapet

TV 2-sjefen om ny sparepakke: - Vil gjennomføre kuttene så hurtig som mulig