Accenture henter PR-sjefen til Mercedes-Benz

Avslører planene som skal sikre konsulentgiganten en større del av byråoppdragene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det drar seg til på det norske byråmarkedet. Ikke bare konkurrerer reklamebyråer, PR-byråer, mediebyråer, content marketing-byråer og de nye teknologi- og designbyråene oftere om de samme oppdragene, nå vil også konsulentgigantene Deloitte og Accenture ha sin del av kaken.

Tidligere i år Kampanje skrevet om konsulentgigantenes inntog på det internasjonale byråmarkedet med satsinger som Deloitte Digital og Accenture Digital og nå sist var det Deloitte som var ute og fortalte om sin byråsatsing.

Les også: Skal bygge Deloittes digitalsatsing

Les også: Giganter kaster seg over norsk byråmarked

Men også erkerivalen Accenture vil være med å forme morgendagens byråmarked og hjelpe norske og nordiske bedrifter med å digitalisere seg. Med satsingen Accenture Digital har selskapet blitt verdens raskest voksende digitalbyrå globalt og bare i Norden jobber det i dag over 500 mennesker i digital-delen av selskapet. I Norge er antallet ansatte tredoblet bare på noen år.

Les også: Accenture sier «watch out» til norske mediebyråer

- Vi har vokst fra en 20-25 mennesker for noen år siden til rundt 60-70 i dag. Vi regner med å bikke 100 mennesker i løpet av et års tid, sier lederen av Accenture Digital, Stian Fossum, til Kampanje.

Med rundt 100 mennesker i stallen vil Accenture Digital være et av de største kommunikasjons- eller teknologibyråene i Norge på markedet og omsette for over 100 millioner kroner om man legger en vanlig formel til grunn i byråmarkedet med én millioner kroner per ansatt i byråinntekt. I antallet hoder er Accenture i dag like store som Try og Apt til sammen og selskapet er allerede på nordisk nivå større enn Making Waves.

- Jeg ønsker ikke å sitte i et byrå oppe på loftet sammen med noen kule designere, og daglig motta briefer. Christoffer Nøkleby

Styrker seg på kommunikasjon
Nå henter Accenture inn tidligere PR-rådgiver fra Gambit og Geelmuyden.Kiese, kommunikasjonsdirektør i Mercedes-Benz i Norge og for tiden også jurygeneral i Anfo Effekt, Christoffer Nøkleby, til deres digitale byråsatsing. Der skal han lede Accentures satsning på å skape unike kundeopplevelser innen blant annet retail-sektoren.

- Tanken er at når både innovasjon, forretning og kommunikasjon smelter inn i den digitale sfæren, da må mange virksomheter revurdere måten de leverer varer og tjenester. Hvilket igjen krever ny og mer tverrfaglig kompetanse fra rådgivningsmiljøene, en utvikling jeg tror Accenture er unikt godt rustet til å møte. Den nye rollen handler om denne helheten. I tillegg vil jeg bidra til å bygge Accenture som en ledende aktør innen kommunikasjon, sier Nøkleby til Kampanje.

Han sier han de siste årene blant annet har jobbet med å slå sammen avdelingene for PR og markedsføring i Mercedes-Benz, men at han nå er klar for større oppgaver. Accenture skal nemlig styrke seg innenfor flere ulike tjenesteområder som blant annet «innovasjon», «design og kundeopplevelser» og «kommunikasjon og markedsføring». 

Jeg liker å tenke at det jeg nå får være med på, er betalingen for å ha lest The Economist hver uke i ti år.

- Lettere å bygge i Accenture
Da trengs ifølge Fossum og Nøkleby personer som kan bygge broer mellom de ulike fagområdene og tjenestetilbudene ut til sektorer som for eksempel bank og finans, telekom og varehandel. Den tidligere kommunikasjonsdirektøren sier han alltid har vært opptatt av og bredde sin kompetanse.

- Jeg er nok unormalt opptatt av å søke ny kunnskap, både innen eget fagfelt og utenfor. Jeg liker å tenke at det jeg nå får være med på, er betalingen for å ha lest The Economist hver uke i ti år, sier Nøkleby.

- Det du skal være med på i Accenture, hvorfor kunne du ikke vært med på det i et kommunikasjonsbyrå?

- Når alle disse fagfeltene skal jobbe sammen, krever det så mye kompetanse på områder som byråene tradisjonelt ikke har drevet med at jeg tror det er lettere og bidra med min kompetanse til et konsulenthus enn å prøve å bygge dette fra byråsiden, men jeg har nok mer å lære av Accenture enn de har av meg, sier han.

- Du er leder av Anfo Effekt, kunne Accenture vært med å konkurrere om markedsføringspriser?

- Nå har det ikke vært noen kultur for det så langt, men det jeg kan si er at når det gjelder effektpriser, er det veldig mange arbeider som ville ha hevdet seg.

- Ikke noe byrå på loftet

Han mener Accenture er det konsulentselskapet som tenker mest riktig av de store konsulenthusene som internasjonalt bare går under «The Big Four» og da tenker man på Ernst & Young (EY), PWC, Accenture og Deloitte med en samlet omsetning på over 100 milliarder dollar globalt. Nøkleby kommer med et dårlig skjult spark til Deloitte og deres forsøk på å bygge opp et studio  eller byrå internt i Deloitte.

- Jeg ønsker ikke å sitte i et byrå oppe på loftet sammen med noen kule designere, og daglig motta briefer og strategier fra tradisjonelt tenkende konsulenter i etasjen under. Jeg har tro på at fremtidens gull skapes når konsulentverdenens analytiske evner virkelig fusjonerer med byråverdenens kreative kultur. Dette er Accenture i god gang med å få til, hvilket er grunnen til at jeg valgte å gå hit, sier han.   

Han tror det også er lettere å få til en sammenslåing av fagfelt i et stort konsulenthus enn i et tradisjonelt byrå.

- Byråene bredder seg ut, konkurrerer med hverandre og ser mer og mer mot teknologi, mens konsulentselskapene som historisk har vært veldig sterke på det strategiske og forretningsmessige også ser den samme utviklingen. For meg fremstår det som lettere å få til dette i et fullservice konsulenthus som Accenture. Får vi til en liten kulturell endring og fyller på med noe mer kompetanse innen kommunikasjon så bør vi kunne levere et helhetlig tilbud som er omtrent uslåelig i dagens marked, sier han.

Selv om Accenture skal levere bedre på kommunikasjon og markedsføring, tror ikke Nøkleby man skal drive med alt som de kreative byråene gjør og konkurrere om de mest kreative kampanjene.

- Vi skal være gode på kundeopplevelsermarkedsføring og sikring av gjenkjøp, men ikke nødvendigvis på produksjon av alt innhold tilknyttet kampanjer, sier Nøkleby.

The Big Four: Dette er de fire store i konsulentbransjen

  • Deloitte: En av verdens største leverandører av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester, med 225.400 ansatte i over 150 land. Hadde en omsetning på 35,2 milliarder amerikanske dollar i 2015 og dermed det nest største av de fire konsulentgiganten. Har allerde lansert digitalbyrået Deloitte Digital internasjonalt.
  • Accenture: Har mer enn 373.000 ansatte i mer enn 200 byer i  120 land. Selskapet hadde i 2015 en omsetning på 31 milliarder amerikanske dollar. Selskapets byråsatsing går under navnet Accenture Interactive.
  • Ernst & Young: Tredje største konsulentselskapet i verden med over 212.000 ansatte i over 150 land. Hadde i 2015 en omsetning på 28,77 milliarder dollar. Ruster seg også opp på det digitale området. 
  • PWC: Verdens største konsulentselskap med en omsetning på over 35,4 milliarder amerikanske dollar. På verdensbasis jobber rundt 210.000 mennesker i PWC fordelt på på 157 land. Også PWC har etablert en byråsatsing under PWC Digital Ventures. 

Utelukker ikke flere byråoppkjøp

Allerede i våres skrev Kampanje om Accentures satsing. Globale tall viser at Accenture med sin digitalsatsing, Interactive, allerede ligger på en sjetteplass omsetningsmessig og helt der oppe sammen med kommunikasjonsgigantene WPP og Omnicom. Selskapet både satser selv og har kjøpt byråer som det internasjonale innovasjons- og designselskapet Fjord og svenske Brightstep for å tilby kundene et bedre og mer helhetlig tilbud. Fjord er et globalt byrå med over 20 kontorer verden over.

- Dette er ikke noe vi har planer om, men noe vi har gjort i mange år og det ligger et vanvittig apparat bak får digitale byråsatsing når du ser hvilke ressurser Accenture sitter på globalt. I tillegg gjør vi kontinuerlige investeringer for å komplettere vår posisjon, sier Stian Fossum, og peker på forrige ukes oppkjøp av det største uavhengige kommunikasjonsbyrået i Storbritannia, Karmarama.

- Er aktuelt å knytte til seg flere byråer gjennom samarbeid og oppkjøp i Norge?

- Ja absolutt. Vi har en åpnere struktur i dag enn det vi hadde tidligere og begge deler kan være aktuelt.

Accenture klatrer på listenVerdens 10 største kommunikasjonskonsern. Alle tall MUSD.

Plassering Byrå 2015 Endring sml. med 2014
1. (1) WPP 18.693 - 1,4%
2. (2) Omnicom Group 15.134 - 1,2%
3. (3) Publicis 10.648 + 10,6%
4. (4) Interpublic 7.614 + 1,0%
5. (5) Dentsu 6.297 - 1,6%
6. (9) Accenture Interactive 2.923 + 57,8%
7. (6) Havas 2.430 - 2,0
8. (7.) Alliance 2.141 +3,3%
9. (10) IBM Interactive 2.125 + 33,6%
10. (8) Hakuhodo 1.822 - 4,7%

- Forbi den nye kule kampanjen

Stian Fossum er den som leder Digital-satsingen, der Interactive inngår, og er med sine 17 år i Accenture nærmest som en veteran å regne. Han sier tiden nå er langt, langt forbi å snakke om «digitaliseringen».

- Vi er forbi tiden der folk prater om det digitale og vi er forbi tiden der vi snakket om den nye kule kampanjen eller den nye kule tingen, i dag handler det om å eksekvere og gjennomføre en geniun endring i forretningsmodellen, sier Fosusm.

Totalt jobber det opp mot 384 000 mennesker globalt i Accenture og ifølge de to har Accenture en modell der man som kunde kan dra veksler på hele Accenture-systemet og Fossum viser til et prosjekt der det jobbet folk fra kontorer i nesten hele verden. Hvem kundene er ønsker de ikke å opplyse om.  

- Vi skal være det globale byrået som er nummer én på det digitale området, sier Fossum.

- Har det vært en lang reise for dere som tradisjonelt konsulenthus å selv bli digitale?  

- Dette er ikke noe som på langt nær er ferdig. Vi forandrer oss fra å være tradisjonelle konsulenter til at vi bygger opp en annen type organisasjon, kultur og motivasjon og det som skjer er at vi får nye typer mennesker som ikke ville ha jobbet hos oss tidligere. Samtidig som noen av oss, meg selv inkludert, vil endre seg fra å være trauste, konsulenter til å tenke annerledes. Det skal vi gjøre samtidig som vi beholder det som er kjernen i Accenture, sier Fossum. 

- Er det blitt kjøpt inn noen flipperspill eller fotballspill?

- Ikke et flipperspill eller fotballspill, nei. Da må vi til Fjord sitt studio i Helsinki.

- Nå tror jeg de lærde fremdeles strides med tanke på om de fotballspillene faktisk avler kreativitet, sier Nøkleby.

Accenture henter PR-sjefen til Mercedes-Benz