Ansettelses-boom i TV 2 etter tidenes nedbemanning - så mange skal jobbe i Sumo

- Vi var rigget for et tv-marked vi hadde vært en del av, ikke et tv-marked vi skulle inn i.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 benytter romjulen til å hente inn en rekke nye mennesker til sin nye milliardsatsing TV 2 Sumo, tjenesten som formidler TV 2s tv-innhold over internett og direkte til sluttbruker. Stillingene spenner over alt fra utviklere, analysefolk, designere, UX, CRM og markedsføring og totalt er det snakk om over 30 stillinger som TV 2 Sumo-sjef, Christian Birkeland, nå skal ansette.  

- En del av strategien for TV 2 mot år 2020 er en omfattende satsning på TV 2 Sumo, som er en viktig del av mediehuset vårt. Vi ønsker å satse på TV 2 Sumo – og vi ønsker å ha dedikerte ressurser som først og fremst fokuserer på videreutvikling av tjenesten som allerede er svært viktig for veldig mange nordmenn, sier Birkeland.

Ifølge Kantar TNS bruker i dag 15 prosent av den norske befolkningen TV 2 Sumo, noe som gjør tjenesten til den største norske abonnementsfinansierte strømmetjenesten foran aktører som Viaplay og Dplay.

Les også:  - Netflix større enn TVNorge og TV3

- For å få dette til, trenger vi flere folk med erfaring med abonnement og strømming. TV 2 er en av landets kanskje mest spennende arbeidsplasser i skjæringen mellom media, kommersialisering og teknologi – med satsingen på Sumo styrker vi dette og vi starter jakten på folkene som skal bemanne disse stillingene nå, sier Birkeland.

- Når regner dere å være i mål med alle disse ansettelsene og er dere da i mål med det som skal bli organisasjonen TV 2 Sumo de neste par årene?

- Vi er fleksible, vi ansetter der vi mener vi finner kvalifiserte personer, så raskt det praktisk lar seg gjøre – og vi bruker mer tid der det er nødvendig. I likhet med resten av TV 2 er TV 2 Sumo i stadig utvikling, det kan komme til nye behov og andre kan falle bort. Det vil vi løse underveis og ser frem til å få med oss flere topp motiverte medarbeidere på laget. 

- Er det nødvendig insource så mye teknologi og marketing-kompetanse og ikke kjøpe dette ute i markedet i stedet?  

- Vi skal dra veksler på all kompetanse som allerede finnes på huset hos oss, i alle fagmiljøene. De senere årene har vi brukt mange innleide konsulenter for å ta unna utvikling og teknisk vedlikehold. Vi ser at vi har et permanent behov for denne kompetansen, og da er det naturlig at vi bygger denne kompetansen internt. TV 2 Sumo og strømming av video er kjernevirksomhet for TV 2 – og da er dette et naturlig valg, sier Birkeland. 

Nedbemannet tungt for ett år siden

Ansettelsene kommer rett etter at TV 2 har gjennomført flere år med nedbemanninger og totalt har kanalen kvittet seg med opp mot 200 årsverk. Birkeland sier TV 2 var «nødt til øå se på effektiviteten i hele virksomheten».

Les også: Slik blir TV 2-kuttene

- Men er det ikke problematisk å nedbemanne så kraftig for deretter starte en heftig ansettelsesprosess?

– Strategi- og omstillingsprosessen medførte dessverre også en nedbemanning for ett år siden. Vi så at vi i for stor grad var rigget for et tv-marked vi hadde vært en del av, ikke et tv-marked vi skulle inn i. Med satsingen på TV 2 Sumo kommer også behov for ny kompetanse. Ledelsen er nå på plass og behovene identifisert, derfor kommer disse utlysningene nå, sier Birkeland. 

Til Bergens Tidende sier klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, at hun skulle ønske TV 2-ledelsen så nedbemanningsrundene i sammenheng med Sumo-satsingen.

- Samtidig er dette en del av 2020-strategien. Kostnader er blitt redusert redaksjonelt for å satse på det nye, som er Sumo, og da trengs det kompetanse innen teknologi, sier Helland til BT.

Nå ansetter vi mer enn 20 personer i Bergen og omkring 15 i Oslo.

Samtidig med at TV 2 skal ruste opp Sumo-organisasjonen er kanalen i tunge forhandlinger med Kulturdepartementet om oppdraget som kommersiell allmennkringkaster. Deler av forhandlingene kommer til å handle om hvorvidt TV 2 er godt nok representert i Bergen.

Birkeland sier TV 2 Sumo kommer til å «ha flinke folk både i Oslo og Bergen»  både innenfor det kommersielle og teknologi og utvikling.

- Nå ansetter vi mer enn 20 personer i Bergen og omkring 15 i Oslo, mens andre i organisasjonen, som for eksempel meg, har delt arbeidssted.

Totalt så jobber det seks stykker i TV 2 Sumos lederteam om en tar med Birkeland selv. To kom fra TV 2 selv, mens tre stykker er hentet inn eksternt.

- Hvordan står det til med kvinneandelen i ledergruppa til Birkeland?

- To av lederne er kvinner. Jeg mener at lederteamet vi nå har satt er et sterkt tverrfaglig lederteam som er godt rustet til å dra organisasjonen videre mot de ambisiøse målene vi har satt oss.

Vi kjenner markedet vårt bedre enn de store og globale aktørene, og det skal vi utnytte til å gi TV 2 Sumo god vekst fremover. Christian Birkeland

Regner med å bli 60 stykker

Akkurat nå ligger det ute over 20 stillinger, men TV 2s arbeid med å bygge den nye Sumo-organisasjon startet allerede da den tidligere RiksTV-sjefen Christian Birkeland ble hentet over til TV 2 for et drøyt år siden. Gjennom hele 2017 har Birkeland fortsatt arbeidet og ansatt flere ledere til Sumo, blant annet flere RiksTV-folk, som Bernt Andersen.  Andersen startet opp i stillingen som abonnements- og marketingdirektør.

Les også: Bernt Andersen forlater RiksTV - blir TV 2 Sumo-direktør

Les også: Eda Syvertsen blir ny Sumo-direktør

I tillegg har Birkeland også hentet inn Marius Bjerke som produktdirektør, Iselin Årdal som leder for kunde- og leveranseteamet og Eda Syvertsen som ansvarlig for alt innholdet, som alle går inn i ledergruppen i TV 2 Sumo.

Les også: Canal Digital-topp til TV 2 Sumo

Under seg har Syvertsen henholdsvis Kine Tveito Lundefaret og Eva Iselin Husby som innholdssjef og produkteier for underholdning i TV 2 Sumo, mens Tor-Einar Eriksen ansatt i ny rolle som produktstrateg.

Les også: Her er TV 2s nye Sumo-sjef 

- Vi har hentet tre ledere i min ledergruppe både eksternt og fra egne rekker. Vi har flere i TV 2-organisasjonen som har jobbet med Sumo de siste årene og som har gjort en veldig god jobb med få ressurser tilgjengelig. Nå ønsker vi en mer dedikert satsing med flere ressurser og kompetanse som primært bygges internt hos våre egne ressurser. Når organisasjonen er på plass så antar jeg vi er et sted rundt 60 mennesker i Sumo, inkludert kundeservice. I tillegg vil vi jobbe tett med resten av TV 2 så det er nesten mer riktig å si at vi er det antall mennesker som vi til enhver tid er i TV 2 totalt. TV 2 Sumo er en felles satsing som alle i TV 2 tar del i.

- TV 2 Sumo er en satsning som eies av hele TV 2

Totalt regner altså Christian Birkeland med at det vil jobbe rundt 60 mennesker i TV 2 Sumo som ifølge tall fra TV 2s ferske allmennkringkastersøknad har rundt 300.000 abonnenter.   

- Står målet om å tredoble antall Sumo-abonnenter innen 2020 fortsatt?  

- Vi skal satse på TV 2 Sumo og jobber for en vesentlig vekst. TV 2 er opptatt av å skape uforglemmelige øyeblikk som treffer godt i det norske markedet, både på lineær-tv og via strømmetjenesten vår.

Les også: Her er de nye strømme-tv-kanalene - Vi er både spente og litt skremte

Samtidig er det liten tvil om at kampen om strømmekundene tilspisses. Netflix anslås å ha rundt 900.000 kunder bare i Norge og rundt tre millioner i Norden og stadig nye strømmetjenester og online-video-satsinger fra giganter som Facebook, Amazon og Disney er allerede lansert eller kommer til å bli det.

 - Gjør dette målet vanskeligere enn det man så for seg da 2020-strategien ble meislet ut? 

- Vi kjenner markedet vårt bedre enn de store og globale aktørene, og det skal vi utnytte til å gi TV 2 Sumo god vekst fremover.

- Hva blir den største utfordringen når en ansetter så mange nye mennesker og bygger en helt ny organisasjon raskt? 

- Den største oppgaven er jo alltid å finne de riktige personene med rette kvalifikasjoner – og deretter å få integrert de nye med resten av huset på en god måte. Det skal vi klare, og opplever allerede at vi samarbeider godt med resten av fagmiljøene hos oss. TV 2 Sumo er en satsning som eies av hele TV 2, ikke bare menneskene som er ansatt direkte for å jobbe med strømming.           

Ansettelses-boom i TV 2 etter tidenes nedbemanning - så mange skal jobbe i Sumo