Priser Red-gruppen til 200 millioner – partnerne fikk utbetalt rundt 100 millioner i kontanter

- Hvis dette går som planlagt har alle de som er involverte her gjort en veldig god jobb, sier Paal Fure. Se tallene her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediebyrå-grupperingen Dentsu Aegis Norway og toppsjef Paal Fure er i full gang med å samle de to byrå-gruppene Dentsu og Red-gruppen og høste gevinsten av fjorårets store byråoppkjøp. Det var i fjor vår at Dentsu kjøpte mediebyrået Red Media og dermed inntok en solid, nummer én-posisjon på det norske mediebyråmarkedet med en samlet omsetning på rundt fire milliarder kroner. 

Les også: Red-gründere selger livsverket: - De har kjøpt oss med hud og hår

Men hva i all verden betalte Fure og Denstu for selskapet? Enn så lenge har prisen Dentsu Aegis i Norge betalte Red-partnerne Nils Røang, Christian Espeseth og Maria Aas-Eng ikke vært kjent, men i årsrapporten til Dentsu for 2018 kommer det nå frem at det japansk-eide kommunikasjonskonsernet har satt en verdi på 200 millioner kroner på Red Dentsu X. Konsernsjefen i Dentsu i Norge, Paal Fure, vil ikke kalle det prisen og snakker i stedet om en «teoretisk verdi».

- Det er viktig å si at dette ikke er en kjøpesum. Det er det ene. Det andre er hva summen blir til slutt ettersom majoriteten ligger i earn out-modellen (prestasjonsbasert oppgjørsmodell sett over en gitt tidsperiode, red. anm.) basert på hvordan resultatene utvikler seg i årene som kommer. Der ligger det noen ambisiøse målsetninger som vi har tro på, sier Paal Fure til Kampanje.

Les også: Dentsu fosser frem med Red-byråene 

Fikk opp mot 100 mill. i kontanter

Hva prisen til slutt blir avhenger av hvordan Red-sjefen Maria Aas-Eng og resten av Red-gjengen presterer de neste årene. I tillegg til det selskapet klarer å vokse i omsetning og resultat, er det ved slik store oppkjøp også vanlig å sette noen mål på antall kunder som blir værende i byrået og at en høy andel av selskapets ansatte blir værende. Det også grunn til å tro at det også ligger en såkalt goodwill i de 200 millionene som er en regnskapsmessig betegnelse for forventninger til fremtidige overskudd.

- Er dere on track med tanke på å nå målsetningene, Paal Fure?

- Det er ikke slik at vi satte milepæler og tallene våre for 2018 inkluderer bare et halvt år med Red, men det ser ut til å fungere på alle måter og etter hensikten. Det går både på det strategiske og det økonomiske rasjonalet som caset ble bygget på. Strategisk var seieren i Møller-pitsjen et veldig konkret bevis, samtidig som det i dag ikke er noe som skulle tilsi at vi ikke når de økonomiske ambisjonene, sier Fure.

Det er veldig spennende å være en del av en større familie.

Ryktene i bransjen har gått på at de opprinnelige partnerne fikk med seg opp mot 100 millioner kroner kontant på labben og ser en på resultatene til aksjeselskapene til Red-partnerne kan det virke som om den summe er ganske presis. Gjennom sine selskaper Artco, Rhumb Line og Art Vandelay Industries har partnerne Nils Røang, Christian Espeseth og Maria Aas-Eng plusset på regnskapene betydelig sammenlignet med tidligere resultater. En partner som Christian Espeseth som på kjøpstidspunktet satt med 25 prosent av aksjene i Red, kan glede seg over et overskudd på driften i Rhumbline på tilsvarende beløp.

- Jeg har ingen kommentar på oppgjøret, men vil få kommentere på at det er veldig spennende å være en del av en større familie – både på fag og kollegaer, sier Espeseth til Kampanje.

- Hva skyldes det sterke resultat på 25 millioner kroner i Rhumb Line da?

 - Rhumb Line er familieselskapet vårt og utover det har jeg ingen kommentar, sier Espeseth.

- Ingen kommentar rundt kjøpesummen

Heller ikke daglig leder i Red Denstu X, Maria Aas-Eng, er særlig pratsom hva gjelder salget av Red til Denstu.

- Som sagt tidligere så har jeg ingen kommentarer rundt kjøpesummen til Red, sier Aas-Eng.

Aas-Eng tok over som daglig leder i Red-gruppen etter grunnlegger Nils Røang og hadde på kjøpstidspunktet rundt 13 prosent av aksjene. Overskuddet før skatt i investeringsselskapet til Aas-Eng endte på det samme antall millioner kroner - 13 - opp fra rundt 5,6 millioner kroner i 2017.

- Hvorfor økte resultatet så mye i selskapet ditt Art Vandelay Industries?

- Art Vandelay Industries er et investeringsselskap som jeg eier sammen med Even Aas-Eng. Indirekte og direkte har vi eierandeler i over ti selskaper. Fjoråret ble et godt år da noen av disse plasseringene ble realiserte, sier Aas-Eng.

Den siste Red-partneren Magnus Strømnes Bøe har ikke registrert eget aksjeselskap, men ligningstallene til Strømnes Bøe for 2018 viste at sjefen for performance-byrået Red Performance også hadde et økonomisk godt fjorår med en skattbar inntekt på 4,68 millioner kroner. I regnskapsregisteret i Brønnøysund heter det at daglig leder får en årslønn på 1,6 millioner kroner som leder av Red Perfomance så her er det grunn til å tro at overskytende stammer fra Red-salget.

Strømnes Bøe var den minste av aksjonærene med sin post på rundt seks prosent, noe som ville gitt Bøe en utbetaling på seks millioner kroner før inntektsskatt.

Se hva hovedaksjonær og grunnlegger Nils Røang svarer og hvor stort overskudd Røangs investeringsselskap Artco fikk i 2018: Byrå-gründer Nils Røang om kanon-overskuddet i eget selskap: - Det ble et godt år

Fjoråret ble et godt år da noen av disse plasseringene ble realiserte. Maria Aas-Eng

Fure: - Vi får vente å se hva tallet blir

I 2018 hadde Red Media en omsetning på rundt én milliard kroner og har de siste årene levert et overskudd før skatt på 15-16 millioner kroner. Dersom partnerne fikk ut 100 millioner kroner ved avtaleinngåelse, tilsvarer det en såkalt multippel på drøye seks ganger resultat. Om selskapet presterer i henhold til planen kan en «normal» earn out-avtale gi ytterligere 20-50 prosent og altså da maks 150 millioner kroner. Det vil i så fall gi en multippel på opp mot ti. På spørsmål om dette er en frisk prising eller ikke, svarer Paal Fure.

- Jeg tror ikke jeg skal være den som avgjør multippelens friskhet, men sagt på en annen måte hvis dette går som planlagt så har alle de som er involverte her gjort en veldig god jobb, sier han.

- Stemmer det at de Red-partnerne fikk utbetalt 100 millioner kroner ved avtaleinngåelse?

- Det verken kan jeg eller vil jeg kommentere.

- Ble det betalt ut noen penger upfront?

- Det jeg kan si er at majoriteten er prestasjonsbasert også var det noe upfront, men summen her vil jeg ikke kommentere hva er. Her må jeg få lov til å smykke meg uttalelsen ingen kommentar, sier Fure.

Han understreker igjen at summen i årsrapporten er «en ramme og ikke en kjøpesum».

- Vi får vente å se hva det endelige tallet blir, sier Fure.

Oppkjøp og sammenslåinger preger bransjen

Oppkjøpet av Red kommer på en tid der det er hektisk aktivitet i den norske kommunikasjonsindustrien preget av både oppkjøp og fusjoner. Her har de store kommunikasjonskonsernene Dentsu og North Alliance ledet an hva gjelder oppkjøp og flere store private equity-selskaper har nå for alvor fått øynene opp for kommunikasjonsindustrien i Norden som blant andre Norvestor og Altor. Nylig kjøpte Norvestor-eide North Alliance, performance-byrået Proletar, mens mindre byråer som Futatsu og Ernö og Good Morning og Naug har valgt å slå seg sammen. Kampanje er kjent med at mange byråer i Norge er til salgs men at det utfordrende å verdsette selskaper av denne typen.

- Hvordan verdsatte dere Red?

- Jeg tror ikke jeg skal gå i detaljer på vår modell og ulike miljøer som North Alliance, Accenture og oss har alle ulike modeller. Men på generell basis kan jeg si at det det ett parameter er å se på resultatutviklingen år over år også er et annet parameter vekst-utviklingen år over år. Det er mange som vokser uten at resultatene følger etter, men det vi først og fremst er opptatt av er sunne virksomheter som enten vokser både på topp og bunn. Det vil være det ultimate hva gjelder god forretningsdrift. I tillegg spiller også fremtidsutsiktene i både kundeporteføljen og tjenesteporteføljen inn, sier Fure.

Fure leder i dag Norges største mediebyrå-gruppe med selskaper som Carat og Vizeum, digitalbyråene Iprospect og Isobar, og activation-byrået MKTG. Det siste året har også Red Gruppen kommet inn og fått navnet Red Dentsu X. Totalt samler byrågruppen rundt 400 ansatte.

Jeg får sikkert en case i uka bare i Norge og har fått lov til å si nei et fantastisk høyt antall ganger. Paal Fure

- Får en case i uka

Dentsu-sjefen sier han etter kjøpet av Red får nærmest ukentlige henvendelser fra byråer og at det pågår «en ganske sterk konsolidering» i bransjer.

- Mange byråer har kommet til veis ende i sine egne strategier og ønsker seg robuste og strategiske, industrielle eiere som oss og jeg får sikkert en case i uka bare i Norge. Det er en stor aktivitet i markedet og mange som ønsker å selge. Det er en konsolideringstrend og den er drevet frem av både strategiske og økonomiske grunner.

- Ble det mer pågang etter Red-kjøpet?

- Det var et stort trykk før vi gjennomførte transaksjonen og vi ser at aktivitetene har økt betydelig også uten Norge. Jeg har fått lov til å si nei et fantastisk høyt antall ganger. Men det har roet seg litt nå ettersom aktørene vet mer om hvordan vi tenker. Vårt fokus er på strategisk, viktige oppkjøp av selskaper med en viss størrelse og for ikke å sette i gang altfor mange spekulasjoner nå, kan jeg være tydelig på at vi har noen konkrete planer for oppkjøp i Norge i dag.

- Står et reklamebyrå høyt på ønskelisten før jul?

- Et klassisk reklamebyrå står ikke høyest på ønskelisten, men her er det viktig å understreke at kreativitet kommer i mange former og ikke minst byråformater. Her jobber vi både organisk samtidig som vi sikkert kommer til å se på strukturelle løsninger også i tiden som kommer, sier Dentsu-sjefen i Norge.

Priser Red-gruppen til 200 millioner – partnerne fikk utbetalt rundt 100 millioner i kontanter