Ny TV-allianse om fotball-budet: - Vi ønsker å gi fotball til alle

Telenor og Altibox har funnet sammen i en ny allianse. Telia vil ikke svare på om de er med i budkrigen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag tok fotball-thrilleren en ny vending da de to TV- og bredbåndskonkurrentene Altibox og Telenor kunne bekrefte overfor Kampanje at de har funnet sammen i en ny og oppsiktsvekkende allianse som vil by på medierettighetene til norske fotball.

Det er ikke første gang de to byr på fotballrettigheter, men det er første gang de gjør det sammen.

- Fotball favner og engasjerer brede lag av befolkningen. Både Telenor og Altibox har støttet norsk fotball fra bredde til topp i en årrekke, og vi ønsker å gi fotball til alle på fotballens premisser, sier direktør for TV og fastnett i Telenor Norge, Camilla Amundsen, til Kampanje. 

Hun sier de to fiberkameratene ikke har til hensikt å sitte på rettighetene eksklusivt.

- Hvis vi blir valgt, ønsker vi å dele rettighetene med sentrale mediepartnere og tilby norske TV-distributører tilgang for å spre fotballinnholdet ut til alle og løfte engasjementet og interessen for norsk fotball.

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

 

Skal presentere sine løsninger

Dermed er det totalt fire forskjellige budgivere som Kampanje har klart å konstatere som sikre. De tre andre er TV 2, Discovery og det som kan virke som en allianse mellom de største avishusene i landet, Schibsted, Polaris Media og Amedia.

Nyheten om hvem den fjerde budgiveren var, kom nærmest samtidig med at de ulike budgiverne nå er i gang med presentere sine planer for forhandlingsutvalget i salgsselskapet Fotball Media, som selger rettighetene.

I dag var det TV 2 og TV 2-sjef Olav Sandnes som stod på scenen og presenterte kanalenes planer for en liten, men eksklusiv gjeng med fotballtopper.

Les også: Ny milliardkamp om norsk TV-fotball - TV 2 topper laget med tidligere konkurrent

Snart er det TV-distributørenes sin tur til å presentere sine planer og da i første omgang for rettighetssjefen i Fotball Media, Knut Kristvang.

- Dersom vi blir valgt, vil det være bra for fotballen, klubbene, fans på stadion og seere i de tusen hjem. Nå gleder vi oss til å presentere våre løsninger for fotballen, men vi har ikke anledning til å gå nærmere inn på detaljer i denne fasen av anbudsprosessen, sier administrerende direktør Tor Morten Osmundsen i Altibox.

Telia: - Synes Discovery har gjort en god jobb

At de to distributørene finner sammen er ikke godt nytt verken for mediehusene eller den tredje store distributøren på det norske markedet, svenske Telia. Telia har de siste årene hatt store planer på innholdssiden, ikke minst med kjøpet av TV4 i Sverige. Telia har også kjøpt de svært attraktive rettighetene for svensk og finsk hockey og mangler i så måte en nasjonal rettighet i Norge dersom de skal være med i kampen om TV- og 5G-kundene på det norske markedet.

- Det er flott at det er stor interesse for rettighetene. Det er bra for fotballen og det er bra for folket, sier kommunikasjonsdirektør i Telia Norge, Henning Lunde, til Kampanje.

- Er norsk fotball innhold Telia er interessert i?

- Vi har alltid vært interessert i godt innhold for våre kunder, og vi synes Discovery har gjort en god jobb med dagens fotballprodukt. Når det er sagt, vil vi naturligvis aldri kommentere eventuelle rettighets- og budprosesser, sier Lunde. 

Kilder: - Håper på over 500 millioner kroner

Det er Discovery som står for det desidert største beløpet i dagens avtale med sine 400 millioner kroner i år. Men i tillegg blar også NRK og Amedia opp noen millioner kroner for rettighetene til å vise blant annet cupen for herrer og kvinner og Toppserien for kvinner. Noen ekstra penger kommer det fra Discovery for å vise landskampene til de aldersbestemte landslagene, totalt rundt 420 millioner kroner.

Alle disse rettighetene er i dag lagt ut for salg for en seksårsperiode med start i 2023.

Les også: Klart for norsk fotball-thriller i TV-markedet – blir den største rettighetspakken noensinne

Tidligere i år ble TV-rettighetene til både Premier League og Champions League solgt til henholdsvis Viaplay-eier Nent-gruppen og TV 2. Dette er rettigheter som i ny avtaleperiode begynner å løpe fra 2021 og 2022. Etter det Kampanje har grunn til å tro har prisveksten her vært ekstrem. Ser en på Premier League har prisen økt fra rundt 700 millioner kroner til rundt en milliard kroner i snitt gjennom de seks årene avtaleperioden løper og Champions League-veksten skal begynne å nærme seg en dobling, får Kampanje opplyst.

Les også: Sjekk prislappen på Premier League - skal ha betalt over 20 milliarder for TV-fotballen

Selv med en mer moderat vekst på rundt 20 prosent for de norske fotballrettighetene, vil gi en sluttsum på tre milliarder kroner for hele avtaleperioden eller runde 500 millioner kroner i året. Enkelte kilder Kampanje har snakket med snakker om prisforventninger på opp mot 600 på UIllevål Stadion og ute i klubbene mer i tråd med veksten på de internasjonale rettighetene. 

Dermed må TV-kanalene og mediehusene som er interessert i den norske TV-fotballen grave dypt i lommeboken for å sikre seg rettighetene.

Prisvekst på TV-rettigheter - kun Eliteserien

 • 300
  2005
 • 300
  2008
 • 375
  2011
 • 400
  2015
 • ?
  2020

Ny TV-allianse om fotball-budet: - Vi ønsker å gi fotball til alle