Snytt på nytt av Bonnier: - Veldig kjipt, sier Kristin Skogen Lund

Analytiker ser ikke mange oppkjøpskandidater i det nordiske mediemarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Denne uken la den nye konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund, frem sitt første resultat som leder av medie- og rubrikkselskapet. Den nye lederen lot ikke sjansen gå fra seg og knallet til med både omsetningsrekord for året på 18 milliarder kroner og det høyeste driftsresultatet noen sinne i et fjerdekvartal på nesten 900 millioner kroner.

- Det er hyggelig å si at resultatet for 2018 ga en rekordhøy inntekt og rekord i driftsresultat, sier Kristin Skogen Lund da hun presenterte tallene foran presse, analytikere og en rekke Schibsted-ansatte.

- Er det her lista kommer til å ligge fremover?

- Det er i hvert fall her den ble lagt, for meg i hvert fall. Nå gjelder det bare å levere videre på dette utgangspunktet her. Men vi kan nok ikke vente så sterke vekstrater fremover, som en norm, sier Skogen Lund.

Aldri har driftsmarginen vært høyere heller etter at den økte fra 16 prosent i fjerdekvartal i 2017 til fjorårets 19 prosent og aksjen spratt opp på Oslo Børs.

- Schibsted slår jo forventningene med åtte prosent i forhold til konsensus. Leboncoin er bra, der var det usikkerhet i forkant, Finn fortsetter å levere, og Publishing viser at de greier å kutte kostnader nok en gang, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til Kampanje.

Fikk ikke kloa i svenske aviser

Rett før helgen ble det klart at det Trondheims-baserte mediekonsernet Polaris Media der Schibsted er inne med nesten 30 prosent av aksjene, tapte på målstreken i kampen om det svenske lokalaviskonsernet mot en allianse bestående av svenske Bonnier og norske Amedia.

- Ja, vi var aktivt støttende til Polaris sitt forsøk til å ta over MittMedia, og synes det var veldig kjipt at det røyk på målstreken, sier Kristin Skogen Lund.

- Kan du love en revansje her enten gjennom Polaris eller med Schibsted?

- Det var surt at det glapp for Polaris hadde lagt mye arbeid i det og jeg tror Polaris hadde vært en veldig god eier av MittMedia. Synergiene der hadde vært veldig gode. Det var synd, men sånt skjer.

- Hva tenker du om den alliansen, Bonnier og Amedia?

- Den er interessant og noe vi må forholde oss til.

Kriget med Bonnier om tv

Det er ikke første gang Schibsted møter brysom konkurranse fra det svenske mediekonsernet Bonnier. Tilbake på midten av 2000-tallet planla Schibsted et nordisk oppkjøpsraid for å sikre seg kontrollen med kanaler som TV4 i Sverige, norske TV 2, TV 2 i Danmark og MTV3 i Finland. Til slutt ble svenske Bonnier for sterke.

- Det er lenge siden Schibsted var inne på tv med TV 2, kan det bli aktuelt igjen?

- Jeg kan vel si at vi har ingen konkrete planer per nå på å gå inn i linær-tv, sier Skogen Lund.

Første forsøk:

Onsdag la Kristin Skogen Lund frem sine første kvartalstall som konsernsjef i Schibsted. Hun la listen høyt for seg selv med nye rekorder. Foto: Eivor Eriksen

Frigjør milliarder gjennom nedsalg

Det var før jul i fjor at Kristin Skogen Lund tok over som sjef for Schibsted, selskapet som eier aviser som VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet og en rekke internasjonale rubrikksider. Men i løpet av våren kommer det norske selskapet til å dele seg i to, når konsernet skiller ut den internasjonale rubrikkdelen i et eget selskap som enn så lenge går under navnet Marketplaces International (MPI).

- Alt går etter planen om å gå på børs med det nye selskapet i april i år, sier Skogen Lund.

Her er planen at Schibsted skal selge seg ned med fem prosent og sitte med 60 prosent av aksjene når det nye selskapet skal listes på Oslo Børs. Det er fra analytikerne som følger markedet at dette vil gi Schibsted og den nye konsernsjefen mellom to og tre milliarder kroner – og mer kan det bli.

- Vi kan vurdere å bli en ikke-majoritetseier over tid. Det er vi åpne for, sier Skogen Lund som selv blir styreleder i MPI.

- Hva skal dere bruke pengene på?

- Det får vi se på, men som jeg har vært tydelig på vil det meste av fokuset vårt handle om å bygge på de produktene vi har og gjøre dem enda bedre. Det aller meste ligger i det, men så ligger det noen muligheter i tilstøtende virksomheter som nye vertikaler på Finn også jobber vi med en del spennende ting med tanke på å skape noe helt nytt, sier hun.

- Har flere muligheter til å vokse

På dagens resultatpresentasjon gikk den nye Schibsted-sjefen gjennom planene selskapet har med tanke på å sikre fremtidig vekst.

- Vi ser at vi har flere muligheter til å vokse. Vi kan utvikle vår kjernevirksomhet, bygge organisk nye forretninger som vi har klart med Finn, vi er aktive på venture-siden, vi vil utforske oppkjøp og fusjoner og så har vi muligheten for internasjonal ekspansjon der Lendo er det beste eksempelet. Men selv om vi vil ha et veldig, veldig sterkt fokus på vekst fremover, vil det meste av innsatsen vår vil bli gjort til å få vekst i vår hovedvirksomhet, sa Skogen Lund på presentasjonen.

Bare i Norden har Schibsted allerede gått inn på det danske markedet med sin nye, digitale portal for sammenligning av lån Lendo og selskapet har også bygd seg litt i det stille opp med den finske rubrikksiden Tori.

- Har dere laget lister over hva dere ønsker å investere i og hvor langt har dere kommet her?

- Jeg kan ikke si så mye konkret om dette. Vi jobber intenst med det og det er ganske mange spor. Det er ikke slik at dette kommer til å være en ting. Vi ser på mye, en del tradisjonelt og en del nytenkende saker.

Analytiker ser få oppkjøpskandidater

Preben Rasch-Olsen i Carnegie tror ikke på oppkjøpsfest i Schibsted.

- De har jo også litt gjeld, så de får betalt ned på den. Men det er nok også mye å gjøre i Norden. De har en interessant portefølje innenfor vekst som de kanskje kan utvikle enda mer med påfyll av kapital, sier han.

- Schibsted ser også for seg vekst innenfor oppkjøp, ser du noen kandidater i Norden?

- Nei, jeg ser ingen åpenbare kandidater foreløpig.

- Hvor mener du vekstpotensialet er størst?

- De kan utvikle flere selskaper tilsvarende Lendo. De snakker om Prisjakt og Hypoteket og Bynk. De kan bygge på distribusjonen de har med å legge på nye online-tjenester. Det er nok der de kan vokse mest.

Se intervju med Schibsted-sjefen her:

Schibsteds fjerdekvartalKraftige avskrivninger tynger resultatet samlet sett

Schibsted 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 4.742 4.455  + 6
Driftsresultat 75 479  - 84
Resultat før skatt 47 414  - 88

Snytt på nytt av Bonnier: - Veldig kjipt, sier Kristin Skogen Lund