Rekordmange TV-kunder for Telenor – nærmer seg 600.000 abonnenter i Norge

Øker der erkerivalen går tilbake. - Vi er den største aktøren, sier TV-sjefen i Telenor.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag morgen kunne Telenor-konsernet slippe sine tall for 2020 og de viser at butikken går så det uler og at telekom er en bransje som ikke er blant de hardest rammede av koronapandemien. Det gjelder også for Telenor Norge og selskapets mobil-, internett og kabel-TV-virksomhet på Fornebu (se tabell nederst i saken).

Ser en på omsetningen isolert for TV og internett, økte den med nesten 400 millioner kroner i løpet av 2020 til hele 6,6 milliarder kroner. Veksten i antall TV-kunder var i 2020 på 19.000 og totalt har Telenor nå 590.000 abonnenter på TV-siden.

- Vi er veldig fornøyde med det tallet og er den største aktøren på det norske markedet i dag. Vi i bygger fiber som vi aldri har gjort før og hadde et rekord-år i 2020, sier lederen for forretningsområdet Fixed og TV, Camilla Amundsen, til Kampanje. 

Telenor er dermed landets største TV-distributør i konkurranse med Telia og Altibox og Allente og har med sine nesten 600.000 norske kunder, flere kabel-TV-kunder enn noen gang.

- Er målet nå å klare 600.000 kunder og når tror du at dere klarer det?

- Jeg kan ikke tidfeste et slikt mål, og selv om vi er størst så kan jeg love at vi ikke ligger på latsiden. Vi kjemper hver eneste dag for å beholde de kundene vi har og frir til nye, sier hun. 

Les også: Slutter i Telenor etter 15 år og går til PR-bransjen: - En svært attraktiv rådgiver

Vi har i dag Netflix, HBO, Paramount+ og Viaplay i vår løsning og kundene kan selv velge inn de tjenestene de ønsker, sier hun. Camilla Amundsen, Telenor Norge-sjef

Tar markedsandeler fra Telia

Sist Telenor rapporterte et høyere kundetall på kabel-TV var i på begynnelsen av 2000-tallet, men den gang rapporerte Telenor TV-kundene utelukkende på nordisk nivå. 

- Det er ikke lenge siden man trodd at alle skulle klippe over TV-kabelen og flytte over til strømmetjenestene. Hva skjedde?

- Tilbake i tid trodde mange at aktører som Telenor skulle gå tilbake og at strømmingen skulle ta over. Men etter hvert som dette er blitt mer modent viser det seg at kunden er opptatt av er å få tilgang til godt innhold gjennom våre produkter og at vi har klart å utvikle oss til å levere en tjeneste som oppfører seg mer en strømmetjeneste, sier Amundsen. 

Noe av bakgrunnen for kundeveksten er utrullingen av fiber. I løpet av 2020 sikret Telenor seg 50.000 nye fiberkunder, viser den nyeste kvartalsrapporten til Telenor som ble offentlig tirsdag denne uken.

- Her tar aller fleste kundene TV på toppen. I tillegg holder vi på de kundene vi har da de aller fleste er fornøyde med det produktet vi tilbyr, sier Camilla Amundsen.

Dermed øker Telenor antallet TV-kunder samtidig som den store konkurrenten Telia går tilbake. Totalt gikk Telia tilbake med 11.000 abonnenter og gikk ut av fjoråret med 469.000 norske TV-kunder.

- Tar dere kunder fra Telia eller er det markedet som vokser?

- Det er et marked som er i vekst og som har passert ti milliarder kroner. Vi får mange nye kunder som del av vår fiberutrulling og at vår infrastruktur tar fra andre distribusjonsplattformer. I tillegg er det noe vekst i antall husholdninger og den delen av markedet vi kaller for green field, sier hun.

Rett før jul gikk Telenor sammen med konkurrenten Altibox om et bud på de norske fotballrettighetene. Altibox er merkevaren til energiselskapene som er samlet i Lyse-konsernet og i sfæren rundt det stavangerbaserte selskapet og det Lyse som i dag legger mest fiber i landet.

- Ja, vi er konkurrenter på noen områder, men så hadde vi et strategisk samarbeide rundt disse rettighetene, sier Amundsen.

- Kan vi forvente mer samarbeid med Altibox fra Telenors side?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, men vi setter veldig stor pris på å samarbeide med ulike aktører, sier hun.

Les også: Telenor og Altibox ville ha med Telia på laget – derfor vil telegigantene ha norsk fotball

Opp mot 60.000 pakkendringer i måneden

Hun sier Telenor i løpet av 2020 fikk på plass en helt ny løsning for TV-produktet og strømmeappen Telenor T-We. Selskapet har de siste kvartalene hatt en gjennomsnittlig inntekt per TV-kunde på rundt 330 kroner. Til sammenligning hadde Telia en tilsvarende inntekt på 288 kroner i fjerde kvartal.

- Vi ser at kundene kjøper seg opp på innhold og tilpasser oss hva kundene ønsker og har i dag en løsning der du finner alt av innhold, kanaler og strømmetjenester. Vi skal gjøre det enkelt for kundene og vet at kundene setter pris at de selv kan velge det innholdet de vil ha i kanalpakkene sine, sier hun.

Sammensetningen av de kjente kanalpakkene styres gjennom et poengsystem og Amundsen sier Telenor registrerer store bevegelser hver måned.

- Det er mellom 50.000 og 60.000 som endrer hver måned. Kundene opplever en fleksibilitet og at det er enkelt å velg innhold og når det i tillegg er rikelig med nytt innhold så blir kundene veldig fornøyde, sier hun.

Hun trekker også frem at Telenor i dag kan tilby de fleste av de store strømmetjenestene som en del av tilbudet. Her er noen av de mest populære HBO, Paramount+ og Viaplay en del av poengsystemet, men andre ikke er det som Netflix. Det er likevel fortsatt mulig å skifte til Netflix inne i Telenors TV-løsning.

- Nye strømmetjenester kommer hele tiden, det være seg Disney+ og Paramount, hva tenker du om den konkurransen?  

- Vi jobber godt sammen med alle aktørene og har mye godt innhold. Vi er i samtaler med alle og ønsker å tilby full distribusjon til strømmeaktørene. Vi har i dag Netflix, HBO, Paramount+ og Viaplay i vår løsning og kundene kan selv velge inn de tjenestene de ønsker, sier hun.

- Det blir mindre og mindre lineært

Nylig kunne Telia fortelle Kampanje at de hadde en vekst i bruken av den nye appen Telia Play og det med hele 50 prosent i løpet av fjoråret. Amundsen sier Telenor opplever en tilsvarende vekst.

- Det har vært en utrolig vekst og høy bruk av appen. Brukerne ser i dag hva de vil, når de vil og hvor de vil og på en helt annen måte. Det blir mindre og mindre lineært, sier hun.

- Hva kan vi vente oss fra Telenor i 2021 på TV-siden?

- Vi fortsetter med mye, nytt og spennende innhold, vi skal løfte brukergrensesnittet og øker brukeropplevelsen, sier hun.

- Kan du røpe noe av det nye på innholdssiden?

- Det er dessverre ikke noe jeg kan røpe nå, sier hun.

Her kan du se alle regnskapstallene til Telenor Norge for 2020. Alle tall i MNOK. Stablie Telenor-tall i Norge

Telenor Norge 2020 2019 Endring i %
Omsetning 26.307 26.392 - 0,3
Brutto driftsres. 12.787 12.612 + 1,3

 

Rekordmange TV-kunder for Telenor – nærmer seg 600.000 abonnenter i Norge