Kraftig vekst i TV-seingen i januar - og nå er Nyhetskanalen større enn TVNorge og TV3

- Oppsiktsvekkende høye tall, sier kanaldirektør i TV 2.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

2021 startet med nye, strenge koronarestriksjoner og dermed også mer innetid, og det kommer godt til syne i Kantars offisielle TV-undersøkelse. Den viser nemlig at TV-seingen økte med ti prosent i årets første måned sammenlignet med samme måned i fjor. I snitt så nordmenn 173 minutter TV hver dag, enten på lineær- eller på nett-TV.

Seingen på lineær-TV økte med seks prosent til 150 minutter daglig, mens nett-TV-seingen økte med hele 50 prosent til 23 minutter daglig.

- 2020 startet ganske dårlig, og seingen i fjor tok seg opp da vi ble sperret inne. Nå startet vi året med stenging, samtidig som det har vært mye bra på TV, forklarer TV-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.

Hun tror både sport og kanalenes underholdningsprogrammer har vært med på å løfte tallene.

- Når man er tvunget til å sitte inne med flokken sin, så ser man mer på TV sammen.

Nyhetskanalen tredje største i landet

Januar har også vært måneden for de store nyhetshendelsene. Leirskredet i Gjerdrum 30. desember fortsatte å prege store deler av nyhetsdekningen i januar. Det gjorde også stormingen av Kongressen i USA, innsettelsen av Joe Biden som ny president og jakten på nye koronamutasjoner på Østlandet. 

Det gir nye rekordtall for Nyhetskanalen, som hadde sin beste måned noensinne med en andel på 5,5 prosent av TV-seingen (+ 2,2 prosentpoeng). Bare NRK1 og TV 2 var større enn Nyhetskanalen i januar.

- TV 2 Nyhetskanalen knuser tidligere rekorder og er Norges tredje største TV-kanal i januar. Det er oppsiktsvekkende høye tall og sier mye om hvor viktig kanalen er blitt for seerne, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Hele TV 2-gruppen tar en andel på 25,5 prosent (+ 3,0 prosentpoeng). Hovedkanalen vokser med 0,9 prosentpoeng til en andel på 15,9 prosent.

- TV 2 er svært godt fornøyd med starten på året, og vi ser at mange av våre programmer har kommet godt igjennom hos seerne. «Farmen kjendis», «The Voice» og «Hver gang vi møtes» er blant programmene som leverer knallsterke seertall, i tillegg til at «Torpet kjendis» topper listene på TV 2 Sumo med rekordhøye tall. 

Les mer: Bruker 800 millioner på norsk innhold - dette skal TV 2s underholdningssjef kjøper mer og mindre av

Mindre igjen til TVNorge og TV3

Også NRK samlet en større del av befolkningen i januar. NRK1 vokser med 3,6 prosentpoeng til en andel på 40,6 prosent. Andelen øker til 47,2 prosent når man teller med NRK2 og NRK3 (+ 2,7 prosentpoeng).

Veksten til landets allmennkringkastere skjer på bekostning av andelene til Discovery Networks Norge og Nordic Entertainment Group.

TVNorge-eier Discovery tar en samlet andel på 10,8 prosent av markedet (- 2,9 prosentpoeng). Hovedkanalen TVNorge står for 4,1 prosent (- 1,1 prosentpoeng).

Selv om januar-tallene ikke gikk i deres favør, har ikke Discovery-ledelsen tenkt til å gi fra seg posisjonen som landets tredje største kanal.

- Januar ble enda en måned med dramatiske nyheter, både globalt og lokalt, så det er fullt forståelig at Nyhetskanalen samler mye mennesker. Vi er fortsatt trygge på at under normale omstendigheter så ville TVNorge gjort det sterkere, så vi graver oss ikke ned i snøen, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery.

- Vi velger heller å glede oss over at «71° nord – Norges tøffeste kjendis» gjør det veldig sterkt lineært i år igjen, og i februar kommer det flere programmer vi har forhåpninger til, blant annet «Kongen befaler». Ambisjonen vår er å fortsatt være en sterk utfordrer lineært, samtidig som vi bygger posisjonen vår digitalt med Discovery+.

TV3-eier Nent Group tar en andel på 7,7 prosent ( - 2,7 prosentpoeng). Selv ikke håndball-VM kan løfte hovedkanalen TV3, som får en andel på 5,0 prosent (- 2,8 prosentpoeng).

Utviklingen til lineær-TV-kanalene er ikke øverst på agendaen til Nent Group, som satser alt på strømmetjenesten Viaplay.

- Vi har kanskje tidenes innholdsår foran oss der vi høyner innsatsen på norsk innhold av ypperste kvalitet på Viaplay, Viafree og TV3, sier innholdssjef i Nent Group, Filippa Wallestam i en uttalelse.

Hun viser til at de skal lansere minst 40 nordiske originalserier i år, som ungdomsserien «Delete Me» på Viaplay med blant andre Thea Sophie Loch Næss og Axel Bøyum, «Den som dreper» med Tobias Santelmann, og Henriette Steenstrups «Pørni».

- Vi når seerne på mange plattformer og kanaler, og det betyr også at innholdet vårt kan ses av så mange som mulig.

Kraftig vekst i TV-seingen i januar - og nå er Nyhetskanalen større enn TVNorge og TV3