Reklamebyrå snur tre år med tap til overskudd – nå håper de taxfree-salget tar seg opp igjen

- Har vært uflaks på uflaks, sier sjefen i Foll Reklamebyrå om de siste årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter flere år med underskudd og det daglig leder i Foll Reklamebyrå kaller «en tøff periode», ser det nå lysere ut for reklamebyrået som jobber med kunder som Meny, Ark Bokhandel og Travel Retail Norway.

- Vi ser lyst på fremtiden for nå ønsker folk gode kjøpsopplevelser også i fysiske butikker igjen, sier Eilif Kiland til Kampanje.

Byrået, som av mange er kjent som et ledende retailmiljø og som i mange år var blant bransjens mer lønnsomme reklamebyråer, ramlet helt sammen etter tapet av storkunden Rema 1000 over natten, på tampen av 2017. De siste tre årene har byråer derfor opparbeidet seg et samlet underskudd før skatt på rundt 13 millioner kroner.

Men i 2021 går det i pluss med et resultat før skatt «i hundretusenkroners-klassen», kan Foll-sjefen love. 

- Vi går ikke ut av pandemien med noe stort overskudd, men vi har kommet oss over på plussiden etter det som har vært en lang reise. Det blir ikke mange hundre tusen kroner og det hadde vi heller ikke håpet på, men det skjer i år, sier han.

Han kan ikke dele de endelige, reviderte regnskapstallene som i 2020 viste at Foll Reklamebyrå fikk en omsetning på 33 millioner kroner og et minusresultat på rundt millionen.

- Akkurat da vi var i ferd med å reise oss fra tapet av Rema 1000, så kom pandemien. Det var uflaks på uflaks, men vi fikk til å snu dette i fjor selv om det ble noen kjipe måneder også i starten av fjoråret og ikke helt som vi ønsket, sier Kiland.

Les mer: Millionsmell i Foll etter Rema-exit

Trives i butikk:

Byråleder i Foll Reklamebyrå har kommet seg over tapet av Rema 1000, men sier til Kampanje at han fortsatt trives ute på butikkgulvet.

- Surfer på sommerferie igjen

Sammen med en av byråets aller største kunder, Travel Retail Norway, har Foll Reklamebyrå merket koronapandemien de siste par årene. 

- Når flyene blir stående på bakken og ingen som reiser, så er det lite som skjer i taxfree-butikkene. Det er et samarbeid som har stått nærmest på pause ettersom pandemien vedvarte, sier han.

Han sier byrået hans har jobbet med Travel Retail Norway i mange år og bistår med hele tjenestespekteret både hva gjelder butikkonsepter, kampanjer, kategoriutvikling og egne merkevarer.

-  Vi trives ute på butikkgulvet og jobber veldig aktivt sammen med Travel Retail Norway. Så nå venter vi sammen kunden på at folk skal begynne å reise igjen og det ser jo lovende ut. Folk har begynt å surfe på sommerferier igjen, sier han.

Les også: Byråomsetningen stupte da flyene parkerte: - Falt med 90 graders vinkel

Tøft også for taxfree-kunde

At det har vært stille på butikkgulvet er noe også markedssjefen i Travel Retail Norway, Marika Dahl, kan skrive under på.

- Det har vært en krevende periode med få reisende på flyplassene og lavt antall kunder i butikk, sier hun.

Selskapet ha derfor vært nødt til å permittere mange av de ansatte og ta store kutt i markedsbudsjettene.

- Grunnet store kutt i markedsbudsjettet har markedsteamet vært nødt til å ta en større del av kampanjeutvikling og grafisk utforming på egen hånd, sier hun.

På det meste hadde Travel Retail Norway over 1.000 mennesker permittert, noe som også ga utslag i markedsavdelingen.

- Mange av våre kolleger har måttet være ute i en lang periode med permittering, og de få på jobb har bokstavelig talt løpt mellom butikkene og gjort en fantastisk jobb. Markedsavdelingen ble kraftig redusert og vi var på det minste to personer i avdelingen mot 13 stykker før pandemien, sier hun.

- Blir det mer å gjøre på Foll fremover?

- Vi har et godt og tett samarbeid med Foll og de har stått stadig ved vår side i denne utfordrende perioden. Deres gode retailforståelse og iver etter å stadig utvikle gode kundeopplevelser og bidra til vekst gjennom salgsutløsende kommunikasjon og god konseptutvikling er noe vi tidligere har, og fortsatt setter, stor pris på.

Tror på sommeren:

Markeds- og kategorisjef i Travel Retail Norway, Marika Dahl sier bookingtallene er lovende. - Sommertrafikken kommer sterkt tilbake og vi skal gjøre vårt aller beste for å tilby tax free-favoritter til reiseglade nordmenn og turister, sier hun.

Fikk ny eier midt i pandemien

Tilbake hos Foll, sier byråleder Eilif Kiland, at eierskapet til Media Bergen har betydd mye. I august 2020 kom byrået inn under Media Bergen-paraplyen, noe byråleder.

- Selv om vi er et litt mindre byrå i dag enn da pandemien traff oss, har vår inntreden i Media Bergen gjort oss til en del av noe mye større. Vi ser allerede effektene av å være en del av et så stort og bredt miljø som det Media Bergen representerer, sier han.

Foll Reklamebyrå sitter i dag sammen med de øvrige Media Bergen-byråene i Oslo, Apriil PR, Apriil Reklame og Respons Analyse i Kongens gate i Oslo Sentrum.

- Har eierskapet til Media Bergen hatt noe å si for resultatutviklingen?

- Det har vært viktig og det var litt derfor vi gikk inn i Media Bergen. Vi ønsket oss en bedre løsning for en del kontorfunksjoner og har i dag fellestjenester og støtte fra konsernet, noe som gjør oss mer effektive. At vi også sitter sammen med våre søsterbyråer og kan tilby et bredere produktspekter har også betydd en del, sier han.

På kundesiden har Foll også har begynt å jobbe med interiørbutikken Kremmerhuset, som ble solgt ut av Canica-systemet i fjor, etter en byråkonkurranse i fjor sommer.

- Med et samfunn på vei mot full gjenåpning, ser fremtiden lysere ut, både for Travel Retail Norway, Foll og resten av kundene våre. Det er liten tvil om at den nye normalen vil bestå av hjemmekontor og mer netthandel. Likevel tror Foll at savnet etter gode fysiske møter, med kollegaer og kunder, og gode sosiale handleopplevelser i fysiske butikker er stor, sier han.

Les også: Har tapt 12 millioner på to år – nå får reklamebyrået Foll ny eier

Reklamebyrå snur tre år med tap til overskudd – nå håper de taxfree-salget tar seg opp igjen