Byggevaregigant med skyhøye ambisjoner – bytter byråpartner og tar i bruk nevrovitenskap

Saint Gobain setter fart med Trigger og Amidays som nye samarbeidspartnere

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

På slutten av fjoråret kunne både Trigger og Amidays juble for å lande en treårs kontrakt med Glava, Gyproc og Weber, som er eid av den franske giganten Saint-Gobain. Industrikonsernet er en veletablert og kjent leverandør av byggematerialer til den norske industrien, og et av deres mest kjente merkevarer er Glava.

Etter et krevende 2023 – særlig for bygg- og anleggsbransjen, som samlet strammet kraftig inn på annonsebudsjettene gjennom fjoråret, er markedsdirektør Markus Svenberg klare for å gire opp noen hakk.

- Bygg- og anleggsbransjen har vært gjennom en krevende tid - og vi står fortsatt i en krevende tid. Så bakgrunnen for det valget vi har tatt med å starte et helt nytt samarbeid handler om at vi er helt avhengig av å få mer igjen for hver eneste krone vi investerer, sier Svenberg til Kampanje.

Han kom inn som markedsdirektør i juni i fjor, og forklarer at det nye samarbeidet handler om å se muligheter.

- Vi ønsker å ta større plass, være mer synlig og tilgjengelig for kundene og alle målgruppene våre. I en krevende tid må vi begynne å gjøre ting på nye måter, skal vi lykkes.

Svenberg har tydelige ambisjoner for alle tre merkevarene i Norge.

- Vi skal være ledende innenfor vår bransje og vi ønsker å skape endring i en verden full av støy. Vi ser at vi kan ta en større rolle som samfunnsaktør samtidig som vi skal være en pålitelig materialleverandør.

- Jubelen sto i taket

Trigger mistet muligheten til å forsvare Visit Norway-kontrakten i fjor etter teknisk kluss som gjorde at prekvalifiseringsdokumentene ikke gikk gjennom. Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen var ærlig og sa at det var en av de «tristeste dagene» hun hadde hatt på kontoret, da avslagsbrevet dumpet inn i Mercell-postkassen deres.

Derfor var det ekstra stor glede da beskjeden fra Saint Gobain kom. Ikke bare innebærer den Glava, men i tillegg merkevarene Weber og Gyproc. Avtalen har en varighet på tre år med mulighet for forlengelse og er av betydelig størrelse.

- Saint Gobain er en byggevareaktør som virkelig satser stort. Vi gleder oss til å skape verdier sammen med Saint Gobain laget, Amidays og øvrige samarbeidspartnere, sier Kristoffersen.

Og legger til at Saint Gobain er en betydelig aktør som vil bli en av Triggers aller største kunder.

- Det er skikkelig fint å starte året med denne nyheten. Jubelen sto i taket når Markus Svenberg ringte og ga oss meldingen!

Les mer: Trigger-sjefen om tapet av millionkontrakten: - Teknisk svikt

I vår bransje holder det ikke alltid med hypoteser når store avgjørelser skal tas, så dette er en «game changer» Babak Behrad, planner i Trigger

- Vi går mot et skifte i hele bransjen

Trigger og Amidays tar over avtalen fra Metro Branding som har hatt Glava som kunde de siste 13 årene. Kristoffersen og Trigger landet «hele pakka» og skal levere reklame, kommunikasjon og PR de neste årene mens Amidays skal levere mediebyråtjenester og markedsføringsteknologi. Arbeidet begynte rett over nyttår og «Trigger-analysen» er allerede godt i gang.

- Vi har en metodikk som vi kaller for «Triggerpunktsanalyse» som er en del av det strategiske arbeidet. I stor grad handler det om å gå i dybden på merkevarene og målgruppene der vi gjør flere undersøkelser for å hente ut enda mer informasjon om dem, forklarer strategisk planner i Trigger, Marianne Knutsen, og tilføyer:

- I tillegg gjør vi en omverden analyse hvor vi går inn for å se hvordan de store trendene treffer i markedet og hva som er spesifikt for den bransjen vi skal jobbe med.

Bygg- og anleggsbransjen påvirkes av flere ytre faktorer, blant annet med et nytt EU-direktiv for byggebransjen, som står for tur.

- Det skjer store endringer og vi går mot et skifte i hele bransjen som vi er nødt til å posisjonere merkevarene i forhold til. Det er derfor vi er så grundige i prosessen med å kartlegge hele markedet og alle rammebetingelsene.

Målet er å bygge tre sterke merkevarer og segmentere tydelig.

- Vi må finne ut hva som forener Glava, Weber og Gyproc på den smidigste måten. Hva har de til felles og hvilke behov har merkevarene som vi kan bygge videre på, forklarer Knutsen.

 

- Vi ser to større utviklingstrekk

Trigger deler avtalen med marketing-byrået Amidays, som fungerer som en vekstpartner.

Daglig leder i selskapet, Jakob Skåltveit forklarer at deres bidrag først og fremst handler om hastighet og forenklet bruk av annonsering- og markedsføringsteknologi.

- Vi ser to større utviklingstrekk på tvers av mange av våre oppdragsgivere. Det forventes i større grad at markedsføring er en motor for vekst i virksomheter, og at markedsavdelingene får vesentlig større ansvar for bruk av teknologi og data. Og der skal vi som vekstpartner sørge for at det skjer, eksempelvis gjennom automatisering og personalisering.

Det handler om å få til mer for mindre ressursbruk.

- Det kan være knyttet til teknologi og dataanvendelse og det kan være en prediksjon som bidrar til at vi kan ta mer kvalifiserte beslutninger fordi vi mye raskere har et bedre grunnlag for å ta beslutninger – enten om det er strategisk eller taktisk.

- Kreativiteten er på vei inn i en ny gullalder

Samarbeidet åpner også for å dykke mye dypere ned i adferdspsykologi og ta i bruk nevrovitenskap.

- Samme om man jobber som kreatør, designer, direktør eller planner i Trigger, så handler jobben vår om å styre folk mot en beslutning - og det er der neuromarketing kommer inn i bildet. Altså markedsføring basert på hjernedata, sier planner i Trigger, Babak Behrad.

Nevrovitenskap er en naturvitenskapelig disiplin med fokus på nervesystemet fra synapse til system og omfatter blant annet nevrofysiologi, nevroanatomi og billeddannende teknikker. Neuromarketing handler om å studere forbrukernes sensorimotorske, kognitive og effektive responser på markedsføringsstimuli. 

Behrad har erfaring med å kombinere psykologi med markedsføring fra utlandet.

- Neuromarketing har ikke vært så tilgjengelig før, selv om Apple, Coca Cola og Nike har jobbet med dette de siste ti årene og sitter med helt utrolig innsikt. Men i dag har alle tilgang til denne teknologien, mye takket være KI.

Babak forklarer at mennesker tar beslutninger basert på 10 prosent bevisste valg og 90 prosent ubevisste valg.

- Frem til nå har markedsførere bare hatt en hypotese om hva som skjer i dette mørke 90 prosent-rommet. Og i vår bransje holder det ikke alltid med hypoteser når store avgjørelser skal tas, så dette er en «game changer». Med hjernedata får vi et mye tydeligere beslutningsgrunnlag slik at vi på forhånd kan predikere hvor godt vi treffer med budskapene og markedsføringen.

Trigger satser for fullt på hjernedata-teknologien og Babak spår en ny gullalder innen markedsføring.

- Hele bransjen har endret seg og blitt mye mer taktisk de siste årene. Vi er langt ifra de første som anvender teknologien, men jeg tror vi er de første i Norge som går «all in». Dette er et kraftig verktøy som kan gi et viktig konkurransefortrinn – og jeg tror alle de nye teknologiske verktøyene som er tilgjengelige i dag bidrar til at kreativiteten er på vei inn i en ny gullalder, sier han.

Byggevaregigant med skyhøye ambisjoner – bytter byråpartner og tar i bruk nevrovitenskap