Digitalsmell for KK-sjef: - Vi har fått en skikkelig kilevink

Én av fem KK-lesere har forsvunnet på nett. Også Se og Hør og Klikk.no mister lesere.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Veksten i lesertallene til norske nettsteder har stoppet opp. Det viser ferske tall fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) som ble sluppet fredag morgen.

Det rammer også Aller Medias kvinnesatsing KK, som nå har en daglig dekning på 150.000 lesere på nett. Det utgjør en nedgang på 20 prosent.

- Disse tallene kommer ikke som noen overraskelse, vi følger jo trafikken fra time til time. Det siste året har det vært vanskelig å skape digital vekst, men vi jobber intenst for å snu trenden og vi ser allerede lovende tendenser mot forrige kvartal og det skal vi bygge videre på, sier KK-redaktør Ingeborg Heldal.

Hun peker i likhet med MBL-sjef Randi S. Øgrey på Facebook når den svake utviklingen skal forklares. Ifølge Heldal har KK fått en stor andel av trafikken sin fra Facebook.

- Hovedgrunnen til at nettdekningen faller, er at vi har fått en skikkelig kilevink av Facebook, som vi på kort sikt ikke har klart å kompensere for med andre trafikkilder, men det jobbes det med hver eneste dag, og vi begynner å se resulterer av det allerede, sier Heldal.

Legger man til lesertallene på papirutgaven, vokser dekningstallet til KK til 258.000, en nedgang på 12 prosent. Papirutgaven holder sine lesertall helt stabile på 132.000.

- Er print et satsingsområde for KK?

- Nei, print er ikke et satsingsområde, men vi har som mål å beholde lønnsomhet i KK på papir så lenge som overhodet mulig. I år fyller KK som merkevare 150 år, så det er en arv og historie vi er opptatt av å ivareta også inn i en digital framtid.

Les også: Nedgang for norske nettaviser - Facebook utpekes som synderen

- Har vært en påminnelse

KKs søstermagasin Se og Hør - begge en del av Aller Media - rammes også av den digitale lesernedagengen, men i motsetningen til KK, mister Se og Hør også mange lesere på papir.

Se og Hør har nå en samlet dekning på 486.000 lesere, ned 15 prosent fra samme kvartal året før.

Ansvarlig redaktør Ulf André Andersen forteller at de nå setter alle kluter til for å øke direktetrafikken til nettsiden.

- Tiltak vi har gjort er blant annet hyppigere oppdateringer, vi har prøvd å sette inn en vaktsjef på nett og hurtigere lastetid. Vi er mindre avhengig av tredjepartstrafikk, som vi for øvrig også har mindre kontroll på, sier han til Kampanje.

Ifølge Se og Hør-redaktøren ser de allerede effekt av tiltakene når de måler seg mot forrige kvartal.

- Dette har vært en påminnelse om at man trenger direktetrafikk for å overleve, og ikke være så avhengig av andre. Nå har vi mer kontroll på trafikken selv.

Se og Hørs tirsdagsutgave er også blant magasinene som mister mest lesere på papir. I snitt leser 207.000 denne utgaven av kjendisbladet. Det er 14 prosent færre enn i fjor.

- Papir faller, men det er kanskje å forvente?

- Ja, det er markedsmekanismen. Det er naturlig at papir går ned. Vi er ikke noe glade i det, siden det er med på å finansiere vår digitale satsing. Det er fortsatt viktig å opprettholde papir.

På papir er oppgaven å holde på leserne så lenge som mulig.

- Papirvirksomheten retter seg mot den eldre målgruppen. Vi klarer ikke rekruttere nye lesere der, det har vi gitt opp for mange år siden.

Aller Media-konkurrenten Story House Egmont har samlet sine merkevarer under paraplyen Klikk.no på nett. Dette nettstedet har 178.000 daglige lesere, og det er 19 prosent færre enn for ett år siden.

Her kan du se de digitale lesertallene til ukepressen. Alle tall i tusen.Kraftig fall over hele linjen

Nettsted 2023 2022 Endring i prosent
Se og Hør 259 315 - 18
Klikk.no 178 219 - 19
KK 150 188 - 20

Kilde: Kantar

Digitalsmell for KK-sjef: - Vi har fått en skikkelig kilevink