Gründermillionær trekker Linkedin-kurs etter plagiatanklage: - Sjokkerende og trist

- Det oppleves ukollegialt fra en kollega, sier Fredrik Fornes om likhetene.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I august 2020 postet Fredrik Fornes sitt første LinkedIn-innlegg, og det tok ikke lang tid før han skjønte at plattformen hadde et enormt potensial for å markedsføre seg selv og bygge merkevare. Han ble raskt et kjent navn på LinkedIn, og har siden delt hyppige innlegg med egne erfaringer og tips for å være synlig på plattformen.

I 2022 arrangerte han et LinkedIn-kurs der han blant annet presenterte en sjekkliste for oppussing av LinkedIn-profiler. Listen ga kursdeltakerne fem konkrete tips til hva en profil burde inneholde for å ikke oppleves generisk, men heller personlig og profesjonell.

Nylig kom han over en annonse til et LinkedIn-kurs, som minnet mye om hans eget. Ved en nærmere kikk oppdaget han at sjekklisten han hadde presentert to år tidligere, nærmest var kopiert ord for ord - uten en forespørsel eller henvisning til ham.

- Jeg synes det var sjokkerende og trist, sier Fornes til Kampanje.

Da jeg ble gjort oppmerksom på at det var likheter med sjekklisten fra et annet kurs, tok jeg umiddelbart kontakt med Fornes for å sjekke dette. Silje Landevåg, gründer og LinkedIn-profil

- Jeg har ikke laget listen selv

LinkedIn-kurset han sikter til er det markedsføringsselskapet Do it with passion som står bak. Selskapet drives av gründer og investor Silje Landevåg, som også står bak netthandelsselskapet Get Inspired. Landevåg solgte seg ned i dette selskapet i 2020, noe som ifølge Dagens Næringsliv ga en gevinst på over 100 millioner kroner.

Fornes synes det er trist at en av hans tidligere kursdeltakere bruker hans innhold som sitt eget, uten tillatelse.

- Jeg synes det var overraskende at sjekklisten min var plagiert mer eller mindre i sin helhet, og ikke minst veldig overraskende at Landevåg presenterte sjekklisten som sin egen. Særlig når den ble brukt som et innsalg for å få folk inn i den betalte portalen hennes, sier Fornes.

Diwp ble etablert av Landevåg i 2022 og er ifølge hjemmesiden «gründere, ledere og markedsførere sin beste samarbeidspartner». Den betalte portalen Fornes refererer til er «Academy with passion»-portalen der medlemmer kan hente ut kurs, tips, ulike markedsstrategier og tilgang til mentorer. Portalen inneholder også noe gratisinnhold som er en smakebit på hva medlemmer kan forvente seg.

- Når man sammenligner sjekklisten din er det svært mange likheter til en annen sjekkliste. Hvordan har det seg at det er så mange identiske likheter?

- Hvis det stemmer at det er så mye likt så er det bare å beklage på det sterkeste. Jeg har ikke laget listen selv, men det er mitt ansvar å kvalitetssjekke. Der har jeg åpenbart gjort en for dårlig jobb, og det er jeg veldig lei meg for. Kurset ble fjernet med det samme jeg ble gjort oppmerksom på dette, skriver Landevåg i en e-post til Kampanje.  

Flere likheter:

Bildene til venstre viser Fredrik Fornes sitt kursmateriell fra 2022. De på høyre side er deler av Landevågs sjekkliste fra i år. Foto: Skjermdump

- Det er selvfølgelig ikke greit

Kampanje har sett gjennom begge sjekklistene som har en tekstmatch på 71,3 prosent ifølge et verktøy fra PrePostSEO.

- Hva tenker du om en tekstlikhet på 70 prosent?

- Det er selvfølgelig ikke greit, svarer Landevåg.

Fornes reagerer på at det blir presentert som hennes materiell.

- Det oppleves ukollegialt fra en bransjekollega som har skrevet bok om å være gründer, å gjøre noe slikt mot en annen gründer som selv forsøker å livnære seg på dette. Hun har solgt selskap for over 100 millioner kroner. Da hadde jeg ikke ventet at hun skulle finne på å selge plagiert innhold fra en gründer som fortsatt er i startgropen, sier Fornes.

Han understreker at det ikke er kurset i seg selv som er problematisk.

- Dette handler på ingen måte om at det ikke er rom for at flere holder LinkedIn-kurs. Det ønsker jeg at flere gjør, slik at vi får opp aktiviteten på plattformen. Poenget er at det ikke er greit å gjøre det med andres kursmateriell. Og i dette tilfellet er det ikke selve kurset som gjør at jeg reagerer, men at sjekklisten skulle være en del av hennes faste innhold i portalen.

I en video som nå er fjernet, kunne man se Landevåg gå gjennom hele sjekklisten.

Jeg synes det var overraskende at sjekklisten min var plagiert mer eller mindre i sin helhet Fredrik Fornes

- For meg ble det bare en ny fornærmelse

Like etter at Fornes ble oppmerksom på tekstlikhetene, tok han kontakt med Landevåg. Mellom seg har de hatt en lengre meldingskorrespondanse, der Landevåg hevder å ha hentet inspirasjon fra flere LinkedIn-profiler. Dette stiller Fornes seg spørrende til.

- I meldingsutvekslingene oss mellom hevdet hun først at listen var laget etter inspirasjon fra flere profiler i inn- og utland, og at hun ikke hadde sett sjekklisten min på to år. For meg ble det bare en ny fornærmelse, når over 70 prosent av listen viser seg å være ordrett kopi. Jeg opplever at beklagelsene hennes frem til nå har vært av typen «beklager dersom du føler deg tråkket på». Jeg har ikke inntrykk av at hun ser det fulle alvoret i det som er gjort, sier Fornes.

Kampanje er kjent med meldingene og har sett meldingstråden. Fornes stiller seg undrende til Landevågs formuleringer.

- Jeg synes det er rart at hun fortsatt formulerer det som «hvis det stemmer, så…». Sammenligner man begge sjekklistene så er det enkelt å se at de er nærmest identiske. Men jeg takker for beklagelsen og for at sjekklisten ble raskt fjernet, avslutter han.

Landevåg bekrefter til Kampanje at kurset ikke kommer til å bli gjennomført.

- Da jeg ble gjort oppmerksom på at det var likheter med sjekklisten fra et annet kurs, tok jeg umiddelbart kontakt med Fornes for å sjekke dette. Samtidig fjernet jeg kurset og markedsføringen av dette.

Landevåg er forelagt kritikken fra Fornes og opplyser om at hun ikke har noe mer å tilføye saken.

Gründermillionær trekker Linkedin-kurs etter plagiatanklage: - Sjokkerende og trist