Norwegian tar markedsføringen til nye høyder – slipper sin første realityserie

- I lengre tid har vi hatt overvekt av nødvendig taktisk fokus for å selge flybilletter, men det har gått på bekostning av merkevarebygging, sier kreativ leder.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- I lengre tid har vi hatt overvekt av nødvendig taktisk fokus for å selge flybilletter, men det har gått på bekostning av merkevarebygging, sier Camilla Aspen, kreativ leder i Norwegian til Kampanje.

Vi møter henne i toppetasjen i Schibsted-huset under førpremieren av flyselskapets siste store markedsføringssatsing. I dag lanserer Norwegian realityserien «Takeoff», der tre reiseinfluensere fra hver sin utvalgte destinasjon, kjemper om å vinne tittelen «Norwegians reiseekspert 2024», i den konkurransedrevne realityserien.

- Først og fremst ønsker vi å engasjere med historier som vekker reiselysten, som også bidrar til å bygge gode relasjoner mellom oss og kundene våre. Dette er et format vi aldri har prøvd før, så det blir spennende å se hvordan det tas imot. Det å fortelle historier gjennom mennesker er en viktig del av content marketing-strategien vår og det er en viktig del av den helhetlige markedsstrategien i Norwegian, forklarer Aspen.

Flyr høyt:

Kreativ leder i Norwegian Camilla Aspen lanserer sin første realityserie sammen med Schibsted Partnerstudio. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Etter en turbulent periode med pandemi og rekonstruering, kjenner vi på et behov for at folk skal bli kjent med oss på nytt – og «nye» Norwegian Camilla Aspen, kreativ leder i Norwegian

- Dette er et pilotprosjekt

«Takeoff» er laget i samarbeid med Schibsted Partnerstudio som står bak idé, produksjon og regi. Reiseinfluenserne er nøye utvalgt og etter grundig research og intervjuer var det til slutt Johan Haugsrud (22), Amalie Elea Olin Lundstad (29) og Merete Moen (56), som ble valgt ut og som konkurrerer om tittelen. Det har vært et bevisst valg å styre unna de mest eksponerte influenserne, forklarer Aspen.

- Vi mener at produktet vårt har verdi nok i seg selv og når det å reise og vekke reiselysten er hovedmotivet mener vi at jordnære vanlige mennesker formidler historiene mest autentisk. I tillegg var det viktig for oss å finne en trio som passet godt sammen, selv om de er ute på hvert sitt eventyr.

Johan Haugsrud ble sendt til Gran Canaria, Amalie Elea Olin Lundstad fikk reise til Milano og Merete Moen hadde London som sitt utgangspunkt.

- Vi ville ha en bredde innenfor våre reisekategorier med innslag av både sol, bad og storby. Og selv om det kanskje virker «rart» å sende en tjueåring til Granca, så er det en tanke om at han kan vise frem helt nye sider fra øya som kanskje ikke alle kjenner til. Også har vi valgt ulike aldergrupper for å treffe bredt, sier innholdsansvarlig i Norwegian Madeleine Tognetti til Kampanje.

Realityserien kommer i tre episoder og det er knyttet stor spenning til lanseringen og om «Takeoff» tar av. Om det blir flere runder hviler på mottakelsen av serien, forteller Aspen.

- Dette er et pilotprosjekt og vi skal gjøre en grundig evaluering i ettertid, men vi synes det har vært et skikkelig spennende prosjekt som vi gleder oss til å vise frem. Også er det gøy å få lov til å vise frem Norwegian på en helt ny måte.

-Et behov for at folk skal bli kjent med «nye» Norwegian

Flyselskapet ble grunnlagt i 1993 og fem år senere fikk selskapet sitt første Boeing 737-fly opp i luften. I 2002 begynte Norwegian å operere som et lavprisselskap og året etter ble selskapet børsnotert på Oslo Børs. Gjennom sine 22 år i markedet har Norwegian blitt reddet fra konkurs ved to anledninger og nylig har selskapet vært gjennom en omfattende rekonstrueringsprosess.

- Vi begynte som en utfordrer, men nå har vi vært i markedet i over 20 år og vi står trygt og godt i de markedene vi er til stede i. Men etter en turbulent periode med pandemi og rekonstruering, kjenner vi på et behov for at folk skal bli kjent med oss på nytt – og «nye» Norwegian, sier Aspen, og legger til:

- Det er viktig for oss å vise hvor vi flyr og hvorfor passasjerene bør velge oss. Også vil i vise den rebelske siden av oss og at vi har en personlighet som tør å utfordre det etablerte.

Under pandemien ble det gjort store og drastiske kutt i markedsføringsavdelingen og markedsbudsjettene var nærmest ikke-eksisterende. Hele selskapet ble rekonstruert i 2021.

- Vi måtte legge om forretningsdriften og tenke nytt. Det medførte store endringer i hvor vi er til stede og hvordan vi driver forretning. I den perioden var markedsavdelingen så godt som lagt ned.

I da teller markedsavdelingen til Norwegian rundt 30 ansatte.

- Selskapet har gradvis vokst og vi ønsker fortsatt å vokse, men vi tar steg for steg og skal ikke vokse mer enn hva vi klarer å hanskes med. Det samme gjelder for markedsavdelingen. Blandt annet er in-house teamet, som jobber med content marketing og kreativ utvikling, flyttet fra Barcelona til Oslo

- En krevende og nådeløs konkurranse

Fredag la Norwegian frem kvartalstallene for siste kvartal som viser at flyselskapet endte på et resultat før skatt på 208 millioner kroner. Siste kvartal året før endte på minus 80 millioner kroner. Driftsresultatet for hele 2023 endte på 2,23 milliarder, som er opp fra 1,5 milliarder for hele 2022.

Selv om pilene peker oppover er det en krevende bransje og Aspen forsikrer om at det er fullt fokus fremover.

- I 2024 vil vi ha en god balanse mellom strategiske og taktiske markedsaktiviteter. Vi må ha to tanker i hodet samtidig, fordi vi er nødt til å fylle setene om bord hver eneste dag – og det er en krevende og nådeløs konkurranse.

«Takeoff» er et bevisst merkevarebyggende valg fremfor salgutløsende, men målet er at den på sikt bidrar til salgsutløsende aktivitet.

- Vi håper at Takeoff bidrar til å bygge den mentale linken mellom passasjerer, reiselyst, reiseopplevelser og Norwegian. Passasjerene skal tenke på Norwegian når de har lyst til å reise og forhåpentligvis ha gode assosiasjoner til oss som merkevare.

- Selv med et godt kvartalsresultat er det ingen overflod i budsjettene våre. Vi har en strategi om å tenke mer langsiktig enn før og derfor har vi satt av midler til denne typen aktiveringer.

Det handler om å forvalte hver krone smartest mulig med størst utbytte.

- Vi føler vi får mye for pengene med en slik aktivering og samarbeid.

- Hva koster dette samarbeidet og lanseringen av «Takeoff»?

- Vi går ikke ut med noen summer, men ved å bruke Schibsted Partnerstudio som produksjonsbyrå får vi kvalitetsinnhold som distribueres i deres kanaler. Og i forhold til hva vi får igjen, er det en kostnad som ikke graver et stort hull i budsjettet vårt.

Aspen forklarer at de kom seg greit gjennom fjoråret, men håper på et stødigere 2024.

- Verden er fortsatt litt usikker, men jeg håper vi kan ha en bred og jevnlig miks aktiveringer. Vi har mange flere historier å fortelle og møter med mennesker som vi ønsker å formidle. Vi legger flere turbulente år bak oss og flyr stødig videre, avslutter Aspen.

Bygger merkevare:

Kreativ leder i Norwegian Camilla Aspen og innholdsansvarlig Madeleine Tognetti, lanserer realityserien Takeoff i samarbeid med Schibsted Partnerstudio mandag. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Norwegian tar markedsføringen til nye høyder – slipper sin første realityserie