NRK-kutt rammer radiokanal hardt - nå krymper markedsandelen til P1+

Radioveteran Kalle Fürst er ikke overrasket over at markedsandelen til P1+ har falt. - Journalistikken er erstattet med publikumsprat, sier han.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

NRK befester sin posisjon som landets største kringkaster både på TV og radio. Det kommer tydelig frem i tallene til henholdsvis Kantar og Nielsen, som måler TV-seingen og radiolyttingen. Tall fra Nielsen undersøkelse av radiomarkedet viser at radiokjempen NRK ender opp med en markedsandel på snaue 65 prosent. Sammenlignet med fjoråret var det kun en liten tilbakegang for NRKs nærmere 20 radiokanaler. 

 - NRKs radiokanaler utfyller hverandre, de konkurrer ikke. En radiolytter hører i snitt på tre kanaler. Lytterne vandrer mellom NRK P1+, NRK P2 og NRK P1, i tillegg til NRK Nyheter etter behovene de har i løpet av dagen og uka. Det viktigste er at NRKs lyttere - uansett kanal - finner ting som de ønsker å bruke sin dyrebare tid på uavhengig av kanal, sier radiosjef i NRK, Cathinka Rondan til Kampanje. 

Nielsen årsoppsummering viser at de største radiokanalene er NRK P1, NRK P2 og NRK P1+. Til sammen har de tre en daglig dekning på 1.515.000 i 2023, mot  1.422.000 i 2022. 

- Det er imponerende i dagens mediabilde. I tillegg er det en god vekst i antall godt voksne og eldre til podkaster generelt og appen NRK radio spesielt, sier Rondan. 

 Den samlede lyttertiden på radio holdt seg også stabilt om en ser på samlet lytting. Totalt så hørte vi 82 minutter på radio i løpet av et døgn i 2023 og det var på samme nivå som i 2022. Totalt så hørte 2.896.000 personer over 10 år på en radiokanal i 2023. Sammenlignet med 2022 var det en økning på 103 000 eller 3,7 prosent. 

Les også:  TV 2s strømmetjeneste nærmer seg NRK med stormskritt: - Vi driver et flytteprosjekt

Det er ikke så stor forskjell, men når du kutter i budsjettene så medfører jo det at det ofte blir et dårligere tilbud. Kalle Fürst, tidligere NRK-profil, radiolytter og pensjonist

Måtte kutte i radiotilbudet

Men selv om det norske radiomarkedet først og fremst er preget av stabilitet, er det også kanaler som opplever tilbakegang. Her viser det seg at voksenkanalen P1+, er den største taperen blant NRKs kanaler. P1 + faller med 1,3 prosentpoeng til en markedsandel på 8,3 prosent. 

Radiosjefen sier til Kampanje at P1+ fortsatt er en svært viktig kanal, og kommer til å være det lenge framover også.

- I det store og hele har endringen i program gått veldig fint, det har blitt lagt ned en svært god jobb i NRK P1+. Markedsandelen har gått noe ned, men så å si like mange er daglig innom kanalen. Denne endringen skjedde allerede før omleggingen, sier hun. 

Omleggingen Rondan sikter til kom i kjølvannet av NRKs store spareprosess i 2023 der allmennkringkasteren i første omgang så ut til å måtte spare hele 300 millioner kroner. En påplussing fra regjeringen ut på våren bidro til at situasjonen bedret seg noe, men NRKs radiotilbud ble uansett rammet og særlig P1+ måtte ta en stor del av kuttene. Hele syv millioner kroner skulle tas i P1+ og omleggingen av NRKs radiotilbud bidro blant annet til et stort eldreopprop.

Rondan tror at årsaken til droppet i markedsandel skyldes at de som lytter, lytter litt kortere.

- Fra 128 minutter i 2022 til 114 minutter i 2023. 2022 var preget av mindre reiseaktivitet enn 2023. Vi så at den voksne delen av befolkningen holdt seg hjemme i større grad i 2022 enn de gjorde i 2023. 

I fjor på denne tiden påpekte NRK-ledelsen at radiokanalen P1+ fortsatt skulle levere et godt lyttertilbud, men at endringene vil medføre at det blir mindre snakking, færre programledere og mer musikk. 

Les også: Har laget påskeradio i over 35 år på NRK: - En av de sterkeste og fineste tradisjonene vi har

- Journalistikken er erstattet av publikum

NRK-veteran Kalle Fürst har lenge kritisert NRK for å nedprioritere redaksjonelt innhold til de eldre. Han er ikke så veldig overrasket over nedgangen i radiolyttingen på P1+. 

 - Det er ikke så stor forskjell, men når du kutter i budsjettene så medfører jo det at det ofte blir et dårligere tilbud, sier han. 

Fürst forteller at han fortsatt hører på P1+ selv om NRK blant annet valgte å legge ned programmet «Holm» som hadde gått på lufta i over seks år. 

- Jeg er en eldre mann og eldre mennesker er også interessert i journalistisk innhold. «Holm» programmet hadde det, men nå synes jeg det er erstattet av mye prating. Journalistikken er erstattet av publikum, som ringer inn og snakker med programledere. Mye billigere enn ordentlig journalistikk - og kjedeligere, mener han.    

Han tror at en del av P1+ lytterne har flyttet seg til andre NRK kanaler. 

- Det er mange som holder seg der, da de finner musikken de har vokst opp med der. Så er det nok en del som har gått over til P2, vil jeg tro. Der er det veldig godt journalistisk innhold, sier Fürst. 

Les også: NRK-veteran slakter nytt radiotilbud: - Skyver eldre lyttere ut over stupet

- Global økning i verbalradio

Når det gjelder de øvrige NRK-kanalen så fikk P2 til en liten økning på 0,8 prosentpoeng fra 7,4 prosent i 2022 til 8,2 prosent i markedsandel i 2023. Kanalen hadde også en daglig dekning på 341.000 mot 304.000 i 2022. 

Ifølge radiosjefen skyldes det «en global økning i verbalradio», som henger sammen med folks behov for å forstå mer og gå i dybden.

- Særlig når verden er som den er nå, og det svarer NRK P2 godt på, mener Rondan. 

- Vi så en økning under korona, og det har fortsatt med Ukraina og Gaza. Etter at podkasten seila inn i lydmarkedet er også lytterne mer mottagelig for lengre strekk med verbal innhold og generelt åpne for å velge det innholdet eller den radiokanalen som passer de best der og da. Det er bra, for det er et rikt tilbud å forskynde seg av, sier Rondan. 

Les også:  NRK går tilbake i radiomarkedet- P4 har ikke vært større på 15 år 

- Et resultat av fantastisk innsats

Selv om NRK fortsatt er storebror i radiomarkedet, har P4-gruppen totalt hatt en stabil vekst det siste året, og lander på en markedsandel på 23,2 prosent mot 23,5 prosent i 2022. Mens Bauer Media har økt markedsandelen sin med 0,6 prosentpoeng, og endte på en markedsandel på 11,9 prosent, mot 11,3 prosent i 2022. 

Ansvarlig redaktør i Bauer Media, Kristoffer Vangen er godt fornøyd med veksten. 

- Dette er et resultat av fantastisk innsats fra vår redaksjon. Vi har flere kanaler med en positiv utvikling i 2023, Radio Norge, Radio Vinyl og Radio Topp 40 kan vise til vekst. Spesielt radio Topp 40 ser vi styrker seg blant unge lyttere, sier han til Kampanje. 

Han sier videre at samarbeidet med VG og VG-Lista har vært viktig for deres felles mål om å nå ut til den yngre målgruppen, og forteller at de har som mål å styrke markedsandel ytterligere på radio.

- Samtidig har Norge har et svært godt radiotilbud og mange gode produkter så konkurransen er hard, noe som er bra og viktig for at radio skal fortsette å tiltrekke seg både unge og eldre lyttere i et lyd-marked som preges av stadig større konkurranse, avslutter han. 

 

 

Her kan du se utviklingen i radiomarkedet målt i markedandeler for 2023. Kilde: Nielsen. Bauer Media vokser mest i radiomarkedet

Mediehus 2023 2022 Endring i %-poeng
NRK 64,9 65,1 - 0,2
P4-gruppen 23,2 23,5 - 0,3
Bauer Media 11,9 11,3 + 0,6

 

 

 

NRK-kutt rammer radiokanal hardt - nå krymper markedsandelen til P1+