Søker singellykken utenfor PR-byrå

Jakten på et bedre liv gjør at flere bryter ut av PR-byråene. - Vi vil se en gründerbølge i 2015, tror eks-GK-er.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Wenche Halsen har gjort det. Hans-Petter Nygård-Hansen har gjort det. Denne måneden gjorde Beate Nossum det samme; slutter i et stort PR-byrå for å satse for seg selv. De slutter seg til en rekke av profilerte PR-folk som har startet opp for seg selv de siste årene. Nygård-Hansen mener vi bare har sett begynnelsen.

- Jeg tror blant annet at det skyldes at internett og alle tilgjengelige skytjenester gjør det mulig for folk flest å bli selvstendig næringsdrivende uten at det koster altfor mye. Jeg er ganske sikker på at vi vil oppleve en gründerbølge i 2015, sier han til Kampanje.

Nygård-Hansen sa opp PR-jobben i Geelmuyden.Kiese i mai 2014 og avsluttet på den måten et 20 år langt arbeidsliv i store selskaper til fordel for jobb sin egen bedrift under navnet KommFrem. Det har ført til et bedre liv, mener han.

- Den største overgangen er at jeg slipper timefakturering. Det er ganske så stressbetont å jobbe i et PR-byrå. Enten er man stresset fordi man ikke har nok å gjøre, eller fordi man har for mye å gjøre. Jeg vil påstå at det ikke er noe som heter flytsone. Nå som jeg jobber for meg selv bestemmer jeg akkurat hvordan hverdagen min skal se ut. Det er nok én av årsakene til at mange slutter, utover det at mange går med en liten drøm om å jobbe for seg selv og ikke bare for andre.

Før Nygård-Hansen tok turen til Geelmuyden.Kiese, tilbrakte han ni måneder i Gambit. Han mener stressnivået er enda høyere i byråer med amerikanske eiere.

- GK er et av de få store PR-byråene som ikke er på amerikansk eierskap. Norske PR-byråer som er eid av amerikanerne merker nok et helt annet kjør og fokus på resultater og måloppnåelse. Ikke bare kvartalsvis, men hver dag. For meg var overgangen fra Cisco til Gambit ikke så stor, men derimot var overgangen fra Gambit til GK veldig stor, og da i positiv forstand. For meg var det også gjeldende hva angikk kultur og struktur.

- Har du bevegd deg mer og mer bort fra byråkratiet?

- Det blir ikke så mye byråkrati når man jobber for seg selv, og i tillegg har jeg også beveget meg mer og mer vekk fra rene kommunikasjonstjenester. Jeg sitter ikke i dag og konkurrerer direkte med PR-byråene. Vil heller si at jeg i flere tilfeller samarbeider med dem. At jeg jobber for meg selv har også åpnet flere dører, for det er fortsatt slik at mange har et særegent syn på PR-folk, og i mange tilfeller i negativ forstand. Bransjen har et rykte på seg for å bruke høygaffel når de fakturerer timer. Det å sitte alene virker mindre faretruende for mange.

Søker singellykken: Wenche Halsen er blant dem som jakter på et bede liv utenfor PR-byråets fire vegger.

- Tiden var moden
Nesten samtidig som Nygård-Hansen gjorde sin byrå-exit, forsvant Wenche Halsen ut døra i Dinamo. Der hadde hun bare vært et halvt år, men med 11 år i Burson-Marsteller og tre år før det i Geelmuyden.Kiese, tok Halsen med seg tung byråerfaring inn i sitt nye enkeltmannsforetak Halsen Kommunikasjon.

- Hadde du fått nok av de store byråene?

- Nei, jeg hadde ikke fått nok, men når det ble som det ble i Dinamo – veldig annerledes enn jeg hadde blitt forespeilt – tenkte jeg at nå var tiden moden for å prøve meg, sier hun til Kampanje.

- Er det tøft å starte for seg selv?

- I utgangspunktet er det med litt skrekkblandet fryd, men jeg synes det har gått veldig bra. Jeg har noen kunder jeg har hatt med meg fra tidligere, så har jeg funnet tilbake til kunder jeg har hatt før, pluss at jeg har fått flere nye. Mange kunder foretrekker å forholde seg til én rådgiver, og ikke stadig nye personer, slik tilfellet kan være med de store byråene. 

Halsen mener hennes lange erfaring er nøkkelen når hun søker lykken på egen hånd.

- Jeg vil ikke anbefale noen som ikke har jobbet som konsulent bare å starte PR-byrå alene. Jeg har trent på å selge meg selv og kompetansen min i 15 år men jeg hadde de store byråene i ryggen. Man må ha vært gjennom jaget for å lære hva det dreier seg om.

- Kommer du til å jobbe litt mindre nå enn før?

- Ja, det ser jeg for meg. Jeg synes jeg gjør det allerede. Som senior var det et krav at jeg hadde en stor portefølje fordi jeg også hadde en overordnet funksjon og hadde ansvar for å sørge for at andre kolleger hadde noe å gjøre. Jeg måtte selge mye mer da enn jeg har behov for nå. Det at jeg sitter i et miljø hvor jeg kan kjøpe kapasitet og tilleggskompetanse av andre rådgivere som jeg kjenner, er en god løsning for meg.

- Kommer du til å tjene like mye?

- Det er jeg ikke sikker på, men jeg vil heller være våken om natta fordi jeg ikke greier å skaffe meg selv nok jobb, enn å være våken om natta fordi jeg ikke greier å skaffe nok jobb til mange andre også.

Bransjen har et rykte på seg for å bruke høygaffel når de fakturerer timer. Det å sitte alene virker mindre faretruende for mange. Hans-Petter Nygård-Hansen

- Må velge mellom hjerte og lommebok
Nils Apeland er som en veteran å regne i denne sammenhengen. Han startet sitt eget selskap – Bedre Kommunikasjon – i 2011, etter 17 år som partner i kommunikasjonsbyrået Apeland. Også han har merket seg at flere nå velger å gjøre det samme.

- Jeg tror at mange flinke mennesker ser at de kan få et bedre liv utenfor et stort byrå. Det handler både om balanse mellom jobb og fritid, men også om å frigjøre seg fra strukturer med møter og strukturer som man kanskje opplever som tungvinne og kjedelige. Mange av de som bryter ut av større firmaer er glade i faget sitt, men ikke i administrasjon.

- Også Apeland mener pilene har pekt oppover etter at han tok et farvel med byrålivet.

- Ja. Jeg har fått mer fritid, mindre administrasjon og mange nye kunder og venner. Jeg får gjøre mer av det jeg synes er gøy, og som ikke alltid er forenelig med å jobbe i et byrå hvor man må bruke mye ressurser på å hente inn nye kunder. Men det er ikke som natt og dag. Mange av oppgavene og kundene er jo de samme.

- Er det like gunstig økonomisk?

- Det kommer an på. Jeg tror mange av de som er partnere i store, lønnsomme firmaer går ned i lønn når de starter for seg selv. Det handler om at man ofte både får lønn og utbytte når man eier en del av et byrå som går med overskudd. Jobber du alene får du i større grad inntekt av din egen arbeidsinnsats. Jeg har gått ned i lønn, men penger er ikke alt her i verden. Jeg har en grei inntekt, flere ferieuker enn før og jeg sover godt om natten. For meg har det en stor verdi.

 Apeland tror flere har en drøm om å starte for seg selv, men at mange av dem begrenses av et høyt forbruk.

- Jeg våger å påstå at mange partnere i norske PR-byråer innerst inne kunne tenke seg å gjøre noe annet, men de har ikke råd. Hvis du sitter høyt i et PR-byrå og er vant til å tjene to millioner kroner i året, har seks-syv millioner i lån, to biler og tre barn, har du ikke råd til å begynne for deg selv og tjene én million. Hjertet ditt sier én ting, men lommeboken noe annet. Spørsmålet er hva du lytter til.

Jeg våger å påstå at mange partnere i norske PR-byråer innerst inne kunne tenke seg å gjøre noe annet, men de har ikke råd. Nils Apeland

 - Jaget er konstant
Ikke alle utbrytere holder seg på utsiden.  Etter at tidligere journalist og kommunikasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen sa opp jobben som kommunikasjonsdirektør i SBS Discovery, startet han sitt eget selskap kalt Bergestuen Kommunikasjon. Det varte i åtte måneder. Nå er han partner og medeier i Varde Hartmark.

- Det er én vesentlig forskjell, som jeg erfarte, og det er at når man er alene så selger man bare tjenester for det man selv omsetter for. Det er du som leverer tjenester til dine kunder. Da blir ikke presset på salg så stort. Hvis man er partner i et selskap, er det ikke noe bunn i salget. Man kan selge og selge, og så skal bedriften ideelt sett tilpasse seg den aktiviteten man skaper. Jaget er konstant. Det tror jeg mange kan oppleve som ganske krevende i perioder, sier Bergestuen.

- Du trives også i større selskap?

- Alt til sin tid. En av grunnene til at jeg startet for meg selv var at jeg ønsket å disponere tiden min friere – med varierende suksess kan jeg fortelle. Så var det litt tilfeldigheter som gjorde at jeg fikk muligheten til bli med på eiersiden og i partnerskapet i det mest spennende selskapet jeg fikk øye på, Varde Hartmark. Her kan jeg levere løsninger skulder ved skulder med folk som kan mer enn meg. Det kan man strengt tatt ikke alene. Så nå handler det om å bygge mennesker og selskap.

- Hva er viktigst å tenke på når man starter for seg selv?

- Man må lære seg å kontrollere og disponere egen tid. Når man er alene får man ikke noe korrektiv fra noen. Andre enn familien da, men da er det kanskje litt seint. Man må definere forskjellen på egentid og arbeidstid. Så må man vite hva man skal levere og definere hva man skal holde på med. Strategien kan fort bli litt uklar når man er alene, både for deg selv og eventuelle kunder.

Wenche Halsen anbefaler potensielle utbrytere å sørge for at man har nok erfaring i bagasjen.

- Tipset mitt er å ha konsulenterfaring, fordi det er noe med å ha konsulentrollen under huden. I alle fall hvis du skal drive alene, sier hun.

Den erfarne PR-konsulenten klarte likevel ikke å unngå alle fellene.

- Jeg prøvde å sitte hjemme med hjemmekontor, men for mitt vedkommende funker ikke det. Jeg må ha et miljø rundt meg, og nå sitter jeg med et annet PR-byrå. Du må stramme deg opp, få på businesslooken, komme deg på jobb og ha et kontor å gå til.

Konstant jag: - Jaget er konstant, sier Svein Tore Bergestuen om byrålivet. Likevel valgte han å gå tilbake til et PR-byrå etter bare åtte måneder i egen bedrift.

Søker singellykken utenfor PR-byrå