Prisbelønnet reklameduo bryter opp - henter erstatter fra MK Norway

Thorbjørn Ruud og Petter Bryde setter punktum for et over 20 år langt teamarbeid.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Thorbjørn Ruud og Petter Bryde er et av Norges mest premierte kreative team. De møttes på Westerdals på 90-tallet og fikk jobb i Try i 2000. I 2012 ble de belønnet med hedersprisen i Gullblyanten, og i 2017 tok de gull i Cannes Lions med jobben «Enter Sandbox» for Audi. Denne jobben sikret dem totalt tre Grand Prix, 16 gull, åtte sølv og fire bronse i norske og internasjonale reklamekonkurranser.

Nå går de hvert til sitt, selv om de blir værende i samme byrå. Petter Bryde går over til en rådgiverstilling i Pol og Thorbjørn Ruud har funnet sin nye makker i Robert Radoli, som kommer fra reklamebyrået MK Norway. 

- Petter og jeg har jobbet sammen i team i over 20 år og på et tidspunkt har Petter hatt en dragning mot å gå over på rådgivningssiden, mens jeg ikke har hatt noe dragning mot rådgivning. Jeg liker veldig godt å gjøre akkurat det jeg gjør og har lyst til å fortsette med det, forklarer Thorbjørn Ruud.

Han legger til at det ikke ligger noe dramatikk bak endringen.

- Vi har snakket om dette i et års tid og tok valget etter sommeren en gang, sier han.

- Jeg tror at for å være en god kreatør i dagens kommunikasjonsbransje må du ha en strategisk kompetanse. For min del begynte jeg å synes at det var mer og mer spennende. Plutselig ser man at det å være rådgiver og det å være kreatør har flere krysningspunkter enn det hadde for ti år siden, sier Petter Bryde og legger til:

- Jeg tror det er ekstremt verdifullt for både kreatør og kunde at strategien har med seg mye kreativ gods. De rollene er likere nå enn de noen gang har vært, selv om de er separate, så spranget er ikke så stort som det ser ut på papiret.

Som rådgiver skal han jobbe med Vy, og har allerede tatt steget fra tekstforfatter til rådgiver for Audi. I tillegg har han Telenor på kundelisten.

Danner nytt team med Robert Radoli

Petter Brydes kreative exit ble Robert Radolis inngang til Pol. Han kommer sist fra MK Norway og har tidligere jobbet i byråer som McCann, Naked London, Naked Oslo og Dinamo.

- Vi kjente ikke hverandre kjempegodt fra før, men jeg har alltid visst hvem han var. Vi tok en prat og fant ut at dette kan være en spennende kombinasjon, sier Thorbjørn Ruud.

- Jeg trodde jo det skulle bli litt vanskelig å erstatte meg, og Thorbjørn også latet som om dette skulle bli en lang prosess. Så ringte han meg og sa at «nå har jeg snakket med én. Robert Radoli. Det blir han», ler Bryde.

- Det gikk fort da ballen begynte å rulle, sier Radoli.

Han forteller at det var vanskelig å ikke la seg rive med da hans nye Pol-makker tok kontakt.

- Pol og Thorbjørn representerte så mye spennende, bra og kult, og noe jeg tror ville vært attraktivt for de fleste kreatører.

- Vi har truffet hverandre i bransjesammenheng og snakket sammen, og vi er begge fra Groruddalen, og har begge en mor som er fra Lambertseter, forteller Ruud.

- Det er mange veier som hadde krysset som vi ikke visste om, legger Radoli til.

- Får plutselig en helt ny dynamikk

- Hva har vært høydepunktet deres som team, Thorbjørn og Petter?

- Når du vinner gull i Cannes, så blir det et høydepunkt, sier Bryde.

- Og å starte Pol, legger Ruud til.

- Det er også et slags høydepunkt at siden vi var med i vår første Gullblyanten for 23 år siden, så har vi alltid vært på scenen, sier Bryde.

Les også: Årets reklamevinner: - Gullblyanten har alltid vært spesielt og stort

Det nye teamet er ikke noe mindre sultne på priser, forsikrer Thorbjørn Ruud om.

- Ambisjonene er der, som de alltid har vært. Vi har bare jobbet sammen i to og en halv uke. Vi skal finne formen og så har ingen av oss tenkt til å legge oss bakpå, sier han.

Radoli legger ikke skjul på at han har et lite press på seg.

- Jeg ser den! ler han.

- Jeg skal bidra med det jeg kan bidra med. Jeg går ikke inn for å være en ny Petter, men jeg håper at jeg kan bidra med noe som kan gi en ny dynamikk inn i dette teamet. Jeg tror vi kan levere bra ting ganske kjapt, sier han.

- Presset er like mye på meg. Da vi startet opp Pol var det også litt som å starte med blanke ark. Vi skulle vise at vi ikke startet opp noe for å legge oss bakpå og skrus inn. Jeg tror man med jevne mellomrom trenger å stoppe opp litt og skru opp ambisjonsnivået noen hakk. Man trenger konkurranse fra ulikt hold, det tror jeg er bra, sier Ruud. 

- I den bransjen vi jobber i når man en viss alder før man «fader ut», men det er grep man kan ta selv, og for min del også er dette et trekk jeg gjør fordi jeg har mer å gi. Og når man gjør det Thorbjørn og Robert gjør, så får man plutselig en helt ny dynamikk, sier Petter Bryde.

- Følte du selv at du hadde nådd et kreativt toppunkt?

- Det vet jeg ikke, for jeg ga meg som kreatør mens jeg syntes det var sykt gøy, og det var helt bevisst. Jeg har gjennom karrieren tenkt at nå har jeg vært på topp, og så har jeg aldri vært det. Man har alltid klart å sette seg nye kreative mål, sier han.

Prisbelønnet reklameduo bryter opp - henter erstatter fra MK Norway