Amnesty etterlyser større OL-innsats fra norske medier: - Skulle sett at journalistene var enda mer på hugget

Amnesty International Norge oppfordrer medier og idrettsprofiler til å sette menneskerettigheter på agendaen før OL.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag 4. februar braker det løs i Kinas hovedstad Beijing når de 24. vinterolympiske lekene går av stabelen.

Kina har imidlertid blitt kritisert som vertsnasjon for leken. Fremst i køen av kritikere står Amnesty International som retter pekefingeren mot menneskerettighetene i Kina.

- Vårt arbeid handler blant annet om at vi må være sportsvaskingens motvekt. Vi ønsker å vise Kinas makthavere at de ikke slipper unna kritikk for menneskerettighetsbrudd, selv om de lager flotte arrangementer eller lokker med lønnsomme handelsavtaler, sier Sindre Stranden Tollefsen, kommunikasjonssjef i Amnesty International Norge.

Sportsvaske, som ble kåret til årets ord 2021, har nære paralleller i hvitvasking og grønnvasking.

Forskjell fra Qatar-VM

Dødsstraff, overvåking og sensur er blant menneskerettighetene det står verst til med i Kina. Og selv om menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty er klar over utfordringene ved å være en gravende journalist i Kina, så skulle de gjerne sett at norske medier gjorde mer for å sette fokus på menneskerettigheter.

- Norske mediers dekning av sportsvasking i Kina har så langt vært på et annet nivå enn VM i Qatar. Mens flere nettaviser periodevis har hatt daglige saker om migrantarbeiderne i Qatar, så hører det mer sjeldenheten til at det dukker opp nye saker om OL og menneskerettighetsproblemene i Kina. Det er nok flere grunner til det, blant annet at Kina er et vanskeligere land å reise til som gravende journalist, men likevel skulle vi nok sett at journalistene generelt var enda mer på hugget, sier Stranden Tollefsen.

- Dette er jo en gyllen mulighet til å snakke om Norges Kina-politikk, fortsetter han.

Stranden Tollefsen forteller at de gjerne skulle sett at også idrettsutøverne var mer aktive, og mener de igjen burde se til hva norsk fotball har gjort i henhold til Qatar-VM.

- Mens NFF, landslaget og klubber som Tromsø IL har vært svært fremme i skoa og benyttet omtrent enhver anledning til å belyse problemene i Qatar, så har det vært mer stille i leieren hos OL-utøverne og forbundene. Noe markering har det vært og noen utøvere, blant annet Klæbo, satte problematikken på agendaen i media. Men vi skulle vel ønsket oss enda mer trykk fra utøverne, sier Strande Tollefsen som understreker at det enda er tid igjen før OL, sier han og understreker at det ikke er for sent.

Sjelden kost:

- Mens flere nettaviser periodevis har hatt daglige saker om migrantarbeiderne i Qatar, så hører det mer sjeldenheten til at det dukker opp nye saker om OL og menneskerettighetsproblemene i Kina, sier Sindre Stranden Tollefsen i Amnesty.

Sportssjef i VG: - Det er nok riktig

Avdelingsleder for VG Sporten, Eirik Borud, forteller til Kampanje at han også sitter med et inntrykk av at det er forskjell på dekningen av Qatar-VM og Kina-OL, men at det har sine grunner. Blant annet at menneskerettigheter i Kina er et tema generelt, selv om sportsvasking også er en relevant sak i dette mesterskapet.

- Det er nok riktig å si at det har vært en forskjell i dekningen på de to mesterskapene. Jeg tror også det er naturlig all den tid kritikken mot Qatar er mer direkte knyttet opp mot mesterskapet. Da tenker jeg både på påstandene om korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM, men også hvordan migrantarbeidere har jobbet på anleggene som skal brukes under fotball-VM, sier Borud.

NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, forteller i en e-post til Kampanje at NRK på onsdag vil begynne publiseringen av et større Kina-prosjekt.

- NRK har dekket OL og Beijing på en rekke områder og fra en rekke redkasjonsmiljøer på en rekke plattformer over lang tid, med både avslørende journalistikk, forklarende journalistikk, debatter og løpende dekning rundt OL, alle i skjæringspunktet mellom idrett, politikk, utenriks og økonomi. NRK har over lengre tid jobbet med et eget prosjekt med Norge, Kina og OL, som utgangspunkt, sier Sundvor

- Har planer om stort trykk

Borud, som opplyser om at VG drar til Kina med ti reportere fra sportsavdelingen, forteller at de drar til Kina med ambisjoner om å dekke arrangementet bredt. Både det sportslige, og det utenomsportslige.

- Vi har planer om stort trykk både på det sportslige og samtidig vise fram de problematiske sidene ved mesterskapet. For oss er det en krevende, men interessant øvelse å balansere det å dekke tradisjonell sport med det å skrive om idrettspolitikk, som har blitt et veldig viktig felt de siste årene, sier Borud.

Han tror også smittevernstiltak i Kina og tilknyttet OL kan gjøre det utfordrende for reporterne å bevege seg fritt, men Borud er klar på at de skal dekke arrangementet bredt.

- Selv om det sportslige vil få mest oppmerksomhet, så ønsker VG i aller høyeste grad å formidle andre sider ved OL fra Beijing. Svært strenge smitteverntiltak vil gjøre det utfordrende å bevege seg fritt og få tilganger utenfor sportsarenaene, men ambisjonen er klar også for det utenomsportslige. Det inkluderer også menneskerettigheter, sier Borud.

NRK forteller til Kampanje at de har det endelige svar på hvor mange journalister som drar først når flyet letter fra bakken.

Tollefsen håper samtidig at når lekene fra Beijing er i gang, så er det ikke kun idrettsprestasjonene som preger nyhetsbildet.

- Når OL går av stabelen, så vil så klart nyhetsbildet verden over dreie seg om idrettsprestasjonene. Og sånn skal det jo være. Det Amnesty er opptatt av er imidlertid at det ikke bare er idretten det skrives om, men også alt som skjer bak fasaden, utenfor de store og flotte arenaene. For eksempel bør det også skrives om menneskene som sitter i fengsel bare for å ha sagt meningen sin, eller alle uigurene som sitter internert og blir diskriminert, sier han.

Det forteller Borud at VG har som mål om å gjøre.

- Vi har ambisjoner for kritisk dekning også for dette mesterskapet, noe leserne våre vil se i de kommende ukene.

Amnesty etterlyser større OL-innsats fra norske medier: - Skulle sett at journalistene var enda mer på hugget