Schibsted-selskap i reklamestrid - konkurrenten reagerer med «sjokk og vantro»

Fintech-selskap Horde reagerte da de så konkurrenten Lendos reklame. - Et helt ulikt konsept, svarer Schibsted-selskapet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Vi reagerte med sjokk og vantro da vi så at de hadde gjort noe som var så likt som det vi hadde gjort.

Det sier administrerende direktør i Horde, Alf Gunnar Andersen.

- Vi har ikke enerett på å lage reklamefilm med løgndetektor, for det er et ganske kjent virkemiddel. Men det er spesielt siden de er konkurrenter, i samme bransje og tett geografisk. Det er sterke visuelle tilkoblinger, fortsetter han.

Horde er en app som gir forbrukerne oversikt over sine kredittkort og forbrukslån. En konkurrent av Horde er det mer etablerte Schibsted-selskapet Lendo som refinansierer kredittkort, forbrukslån og andre smålån.

Lendo kjenner seg imidlertid ikke igjen i Hordes anklager om like reklamer.

- Vi mener anklagene er grunnløse. Vår nye reklamefilm, som går nå, er fortsettelsen på et konsept som vi lanserte for et år siden, sier administrerende direktør for Lendo i Norge, Kristoffer Gallefoss som benytter seg av Tante Randi som reklamebyrå.

Se reklamefilmen til Schibsted-selskapet her.

Vi håper de tar til fornuften og fjerner den selv, basert på gjensidig respekt i bransjen. Hvis ikke må vi vurdere andre tiltak. Alf Gunnar Andersen, Horde

- Litt spesielt av en så etablert aktør

Andersen i Horde forteller til Kampanje at han tror reklamene kan oppfattes villende for forbrukerne siden begge filmene bruker en polygraf, også kjent som løgndetektor.

- Det er ikke plagiat, men vi mener det strider mot markedsføringsloven paragraf 25 som omhandler god forretningsskikk. Vi synes det er litt spesielt av en så etablert aktør, sier Andersen.

- Hva håper dere skjer nå og hva er veien videre?

- Vi håper de tar til fornuften og fjerner den selv, basert på gjensidig respekt i bransjen. Hvis ikke må vi vurdere andre tiltak, sier Andersen.

- Blir det aktuelt med rettslige skritt, eller blir det markedsrådet i første omgang?

- Det er noe vi nå skal vurdere, men vi er mer opptatt av å drive med innovasjon og forbrukertjenester enn med rettslige prosedyrer, sier Andersen.

- Jeg tenker jo at så lenge de etterligner oss, så er de i hvert fall ikke på førsteplass, så vi må føle oss litt smigret. Men jeg synes det er litt dumt hvis forbrukerne her ser vår reklame og tror det er Lendo både fra et forbrukerperspektiv og mulig kommersielt tap for oss, sier Andersen.

Han forteller at han ble oppmerksom reklamene først da noen tipset inn om det.

- Jeg visste ikke om det selv engang, men fikk en melding fra en person som gjorde meg oppmerksom på det. Så delte jeg reklamene som et innlegg på sosiale medier, men som jeg til slutt fjernet på oppfordring fra Lendo ettersom deres logo var synlig. Men i løpet av tiden det var ute fikk jeg mange tilbakemeldinger om at filmene lignet hverandre, sier Andersen. 

Horde har et samarbeid med reklamebyrået Bureau og kan du se reklamefilmen som ble publisert på YouTube 24. september i fjor. 

Vil ikke trekke filmen

Gallefoss mener på sin side at deres reklame er en fortsettelse av et konsept som de produserte januar 2021 og som gikk på lufta midt i februar samme år.

- Vi har tatt det et steg lenger. Før brukte vi skuespillere, men de er nå byttet ut med ekte kunder hvor vi måler reaksjonen deres når de får se hvor mye penger og tid de sparer ved å bruke våre tjenester. Det er faktiske reaksjoner, sier Gallefoss.

Han forteller videre at de har endret kampanjen i flere omganger, før de videreutviklet konseptet fra bruken av skuespillere til bruk av ekte kunder. Denne reklamen ble produsert i månedsskifte november-desember og ble vist på TV første gang 27. desember 2021.

- De gjennomførte en løgndetektortest på deres administrerende direktør, så den eneste likheten her er polygrafen. Og det er ikke unikt. Det finnes en drøss av eksempler på reklamer som bruker polygraf. Gillette var først ute med det på 30-tallet. Og senest i fjor kjørte Utdanningsetaten en kampanje hvor de benyttet polygraf, laget i samarbeid med samme reklamebyrå vi bruker, så det er ikke noe nytt. Horde er redd for forvekslingsfaren, men det er ingen forvekslingsfare. Logoen vår kommer tydelig frem, legger han til.

Han forteller at de ikke har fått reaksjoner på likhetene.

- Men kommer dere til å gjøre noe nå? Vil dere fjerne videoen?

- Fra vår side kommer det ikke til å skje noe, og det har vi sagt ifra om til Horde, sier Gallefoss.

- Hva om det skulle skje noe videre nå? Hvis de skulle gå rettslige skritt?

- Vi må forholde oss til det som kommer, svarer Gallefoss.

Schibsted-selskap i reklamestrid - konkurrenten reagerer med «sjokk og vantro»