Slår et slag for reklamegjenbruk med elleve år gammel kampanje: - Ikke gått ut på dato

Reklamebyrået bak kampanjen heier på gjenbruk. - Det vil ikke føre til at det blir mindre for byråene, sier de.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Sjømatprodusenten King Oscar har kun gjort noen små justeringer på den elleve år gamle kampanjen de nå ruller ut igjen.

Ideen om å gjenbruke kampanjen oppstod da den nyansatte globale merkevaresjefen for forretningsutvikling i USA, Dag Gjertsen, besøkte King Oscar fabrikken i Polen.

- På veggen hang det mange plakater fra gamle kampanjer. En av annonsene var fra en gammel sardin-kampanje fra USA med teksten «The original powerbar was invented in Norway». Kollegaen min likte dette med at den var enkel og tydelig, «straight to the point» samtidig som at den hadde et lite innslag av humor. sier den globale merkevaresjefen i King Oscar Norge, Anette Nordvik, til Kampanje.

Markedsdirektør Kari-Anne Gude kunne da gledelig fortelle at USA-kampanjen var utgangspunktet for den norske kampanjeideen tilbake i 2011.

- Vi hadde en posttest av kampanjen sist gang og fikk gode tilbakemeldinger på at kampansjen var enkel å forstå. Tanken vår var å få frem hvordan ideen til gjenbruket dukket opp, og at med det enkle og humoristiske budskapet fra sist, samt de gode resultatene, så mener vi den fortsatt er relevant – selv om det er gått 11 år, sier Nordvik.

- Ikke et sparetiltak

Merkevaresjefen synes at det godt kunne vært mer gjenbruk i reklamebransjen. 

- Kampanjen har på ingen måte gått ut på dato. Da er det bedre å gjenbruke et konsept som vi vet at fungerer enn finne på noe nytt bare for å finne på noe nytt.

- Er det et slags sparetiltak?

- Nei, ikke et sparetiltak, men vi vil legger vekt på å være konsistente og derfor kjører vi innimellom kampanjer som fokuserer på de helsemessige fordelene. Når ny idé ikke må utvikles på nytt, kan vi også kjøre på med høyere trykk på kampanjen, sier Nordvik.

Har gjort noen endringer

Til kampanjen i 2011 ble det utviklet en rekke humoritiske og enkle annonser som understreket King Oscars helsegevinster. Det var Salt Concepts som sto bak den orginale versjonen, hvor det særlig legges vekt på at King Oscars er næringsrik, sunn og av god kvalitet.

Merkevaresjefen forteller at reklamebyrået Salt Concepts ikke får betalt når King Oscar nå plukker opp kampanjen elleve år senere.

- Sist gang vi rullet ut kampanjen fikk vi også alle rettighetene til den. I tillegg er den ikke helt lik, vi har gjort noen endringer, forteller hun. 

Det Manchester-baserte byrået Cheetham Bell har gjort noen små justeringer på den nye versjonen. Med noen endringer på tekst, farge og produktbilder er den gamle kampanjen nå klar til gjenbruk i Norge.

Gammel sjømat har ikke alltid vært like populært i reklamebransjen. I fjor valgte TV 2 å endre reglene for Gullfisken etter at de fikk kritikk for at det var mange gamle filmer i konkurransen.

Les mer: TV 2 endrer Gullfisken-regler etter kritikk

Reklamebyrå heier på gjenbruk

Kampanje har vært i kontakt med Salt Concepts som forteller at de ikke hadde kjennskap til at kampanjen de laget for King Oscar i 2011 ruller ut igjen. 

- Det er ikke så mye som er endret, de har oppdatert farger og fonter, men ordlyden og resten er uendret. Det er et konsept som lar seg lekes med og som kan videreføres, så det hadde vært gøy å jobbe med, sier AD, Anne Cathrine Haug

Haug synes det er positivt at gamle konsepter blir gjenbrukt og forteller at Salt Concepts har lenge jobbet med å lage kommunikasjonskonsepter som kan leve over tid. 

- Det er morsomt å se at gamle konsepter står seg, at ting man har laget for mange år siden fremdeles fungerer. I en tid det skal lages noe nytt hver uke er det fint å se at noe har stamina og kan brukes om igjen. Det gir mer verdi for pengene og en gjenkjennelse hos bruker, sier hun.

- Er det en bra trend at annonsører gjenbruker gamle konsepter? Betyr ikke det at det blir mindre å gjøre på byråene?

- Gjenbruk er overalt ellers i samfunnet, så hvorfor ikke reklame? Det vil ikke føre til at det blir mindre for byråene, så omfattende er det ikke. Alle må begynne å tenke litt langsiktig, hvordan man bruker pengene og om det er noe man kan bruke over tid så er det en lur investering å gjøre. Jeg tror ikke at det er en trussel for byråene og vil oppfordre flere til å jobbe på denne måten, avslutter Haug. 

Årets variant:

Salt Concepts' konsept står seg like godt i dag som i 2011, mener global merkevaresjef i King Oscar.

Slår et slag for reklamegjenbruk med elleve år gammel kampanje: - Ikke gått ut på dato