Kaster seg ikke over Facebook-boikotten: - De bør tenke seg nøye om

Ikea avfeier samtidig kritikken om at det er «billig å bytte ut byrået, men dyrt å boikotte Mark Zuckerberg».

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mens listen begynner å bli lang over store, globale merkevarer som har valgt å boikotte Facebook og andre sosiale medier, for å få bukt på hatprat og rasisme, har flesteparten av de norske annonsørene valgt å sitte på gjerdet.

Det er til nå to store, norske annonsører som har valgt å støtte opp rundt «Stop Hate For Profit»-bevegelsen og det er Bergans og Møllergruppen. I tillegg har også Coca-Cola Norge slengt seg på, men det etter pålegg fra moderselskapet. I tillegg er det også noen mindre aktører som har sluttet om boikotten som for eksempel Filmweb. 

Det overrasker Amnesty Norge. 

- Jeg synes det er litt overraskende at så få blir med på dette. Vi sier ikke at de skal boikotte, men vi sier at om dere er med på premisset om at Facebook er problematisk, bidrar til å spre vanskelig stoff, og dere vet at dere har makt til å legge press på Facebook, så synes jeg norske selskaper bør tenke nøye gjennom om de ikke også skal være med på tiltakene som er satt i gang nå, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Kampanje. 

Les også: Bergans stanser all annonsering på Facebook og Instagram

- Bør vurdere tiltak:

Amnesty Norge-sjefen vil ikke oppfordre til boikott, men sier at dersom annonsørene synes Facebook er problematisk, bør de vurdere om de skal gjøre tiltak. - Jeg synes det er litt overraskende at så få blir med på dette, sier generalsekretær John Peder Egenæs. Foto: Amnesty Norge

- Jeg tror det er nå det skjer

Amnesty-sjefen synes også det er overraskende med tanke på at så store globale selskaper «allerede har gått ut og tråkket stien».

- Jeg tror det er nå det skjer, og om ikke dette klarer å overtale Facebook til å gjøre endringer, så er den kommersielle veien uttømt, sier han. 

- Hvordan opplever dere norsk næringsliv med tanke på å ta standpunkt i slike saker?

- Jeg synes generelt sett at norsk næringsliv kunne vært tydeligere i sine uttalelser, i sin væremåte, i sine systemer og rapportering på at de tar et aktivt samfunnsansvar. Flere og flere selskaper gjør dette nå med tanke på miljøet, men kanskje man skulle utvidet det til å hegne om ytringsfrihet, demokratiske verdier, folks personvern og minoriteter også? Norske selskaper kunne gjort mer på det området enn det de gjør i dag, svarer Egenæs før han fortsetter:

Om det er i påvente av at en større bukkene Bruse skal gå foran, eller om det er en litt gammeldags bedriftsøkonomisk tenkning om at man ikke skal blande seg inn i politikk eller støte noen, er jeg usikker på. Men jeg tror mange selskaper heller litt mot det siste. De tenker at «vårt ansvar ligger i å tjene penger og skaffe arbeidsplasser», men så sitter de stille i båten ellers.

Les også: Lego gjør som Coca-Cola - stanser all annonsering på sosiale medier

For Ikea er det billig å bytte ut Hans Geelmuyden, men dyrt å boikotte Mark Zuckberg. Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver

Møllergruppen og Filmweb kastet seg på

Egenæs mener flere norske selskaper kunne vært tjent med å være aktive på sosiale områder. 

- Det en god forretningsidé for mange, også for å tiltrekke seg de beste hodene. Når vi ser hvordan «Black Lives Matter»-bevegelsen eksploderte etter drapet på George Floyd, og man ser tusenvis av unge mennesker stille opp i demonstrasjoner i Norge, så er det klart at det er noe å hente her. 

Fredag formiddag meldte Møller Mobility Group, tidligere Møllergruppen, at de også ville boikotte annonsering på Facebook ut juli. De importerer bilmerker som Volkswagen, Audi og Seat, og er en av landets største og mest toneangivende annonsører. 

Les også: Møllergruppen kutter all Facebook-annonsering i Norge

- Dette er en oppfordring globalt, som vi har valgt å støtte opp om lokalt, sa markedssjef i Volkswagen Personbil, Thomas Mietinen, til Kampanje fredag formiddag. 

Like etter tok også Filmweb kontakt og fortalte at de også støtter oppunder boikotten ved å stoppe all annonsering på Facebook og Instagram ut juli. 

- Vi deltar altså i kampanjen #stophateforprofit som legger press på Facebook med tanke på tiltak mot spredning av hatprat, rasisme og falske nyheter, skriver markedsdirektør Frode Soleim i en e-post til Kampanje. 
 
Han poengterer at Facebook er en viktig trafikkkilde for deres mediekanaler som Filmweb.no og Streamingguiden. 
 
- Facebook har dessuten vært en effektiv markedskanal for våre produkter og tjenester, som blant annet Kinoklubben, Norgesbilletten og Kinogavekort. Likevel er det et enkelt valg å stille seg bak denne kampanjen, som er helt i tråd med vårt verdigrunnlag, sier Soleim til Kampanje.
Går i dialog med Facebook:

DNB og markedsdirektør Aina Lemoen Lunde vil gå i dialog med Facebook. - Vi vil formidle våre tydelige forventninger til Facebook Norge i første omgang, sier hun.

Ikea svarer Nygård Hansen-kritikk

Blant annonsørene Kampanje har vært i kontakt med den siste uken, som sier de avventer situasjonen, finner man DNB og Ikea. 

- Vi følger med på debatten og utviklingen rundt Facebook og #stophateforprofit, og vurderer vårt ståsted fortløpende.  IKEA globalt melder inn våre synspunkter i denne saken til World Federation of Advertisers (WFA) for å løfte problemstillingen, sier kommunikasjonsjef i Ikea, Helene Løken, til Kampanje. 

Nylig avlsuttet møbelgiganten sitt kundeforhold med PR-byrået, Geelmuyden Kiese, etter at GK-sjef Hans Heelmuyden kom med flere uttalelser han i ettertid har beklaget og erkjent som rasistiske. 

Les mer: Geelmuyden legger seg flat: - Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske

At Ikea valgte å ta et standpunkt med GK, men avventer en Facebook-boikott, kritiserte Hans-Petter Nygård-Hansen i et kommentarinnlegg hos Kampanje denne uken. 

- For Ikea er det billig å bytte ut Hans Geelmuyden, men dyrt å boikotte Mark Zuckberg, skrev han. 

Ikea svarer slik på kritikken:

- Vi er ikke enige med Nygård-Hansen om at det er enkelt og billig å bytte et byrå, da det i seg selv er en prosess som krever mye fokus og ressurser.

Tror ikke på boikott:

Det sier Facebook Norge-sjef, Rune Paulseth, som samtidig understreker at han respekterer avgjørelsen. Foto: Eivor Eriksen.

DNB vil gå i dialog med Facebook

Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, forteller på sin side at de vil gå i dialog med Facebook. 

- Vi vil formidle våre tydelige forventninger til Facebook Norge i første omgang, og om vi ikke ser ønsket endring i løpet av de neste månedene vil vi vurdere ytterligere tiltak, sier hun til Kampanje. 

Kampanje har også vært i kontakt med Norsk Tipping som sier følgende ved kommunkasjonssjef Roar Jødahl:

- Vi har ikke noen umiddelbare planer om boikott. Vi følger selvsagt med, og forventer at Facebook aktivt svarer opp på de spørsmålene som blir stilt, og engasjerer seg i hva vi opfatter som en viktig debatt. 

I en e-post til Kampanje torsdag ettermiddag, skrev Facebook Norge-sjef Rune Paulseth at «vi vet vi har mer jobb å gjøre med negativt innhold på plattformene våre».

- Vi vil nok sannsynligvis aldri havne i en posisjon der vi slipper å se den type innhold helt, sa Paulseth til Kampanje. 

Han peker på at de ikke ønsker hatefullt innhold på sine plattformer, og at det ikke finnes insentiver for at det skal finnes der. Han tror derimot ikke at en boikott er den rette veien videre. 

- Selv om vi åpenbart respekterer enhver annonsørs beslutning om å velge dette. Dette er vanskelige saker der alle har en felles interesse for å finne de beste løsningene.

Kaster seg ikke over Facebook-boikotten: - De bør tenke seg nøye om