Vidar Eriksen slutter som eventsjef og går tilbake til bilbransjen: - Mange har blitt hardt rammet

Kort opphold i Z Event for Vidar Eriksen. Til høsten blir han administrerende direktør i Birger N. Haug.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Våren 2019 forlot Vidar Eriksen Møller Mobility Group og Audi for å bli byråleder i eventbyrået, Z Event. Etter to år som daglig leder i byrået går han tilbake til bilbransjen, men denne gangen til Birger N. Haug og asiatiske kjøretøy.

- Jeg har alltid vært fascinert av eventer og eventer som et kommunikasjonsvirkemiddel. Da jeg fikk muligheten til å gå inn i Z Event så ønsket jeg det, og har ikke angret ett sekund. Det har vært et eventyr og veldig befriende for hodet. På tidspunktet jeg valgte å bytte bransje hadde jeg vært lenge i et selskap og en bransje, så det var fristende med noe nytt. Det har vært befriende for kreativiteten og energien, sier Eriksen.

- Men hvorfor gir du deg?

- Nei, si det. Livet er fullt av tilfeldigheter. Jeg føler timingen er ok for å ta nye utfordringer som bransjen bil står ovenfor. Så høres det kanskje rart ut – at timingen er bra nå, ettersom jeg har vært daglig leder i store deler av en krevende tid for byråbransjen. Jeg har ikke vært med på å høste det som er sådd enda. Men jeg setter pris på endringer, det er det som trigger og utfordrer meg. Situasjoner hvor jeg må holde hodet kaldt og tankene klare, sier Eriksen som er stolt over hva Z Event har fått til under koronapandemien.

Eriksen anslår nemlig at de har hatt en omsetting på rundt 100 millioner kroner, mens et normalår anslår han å ligge på rundt 130 millioner kroner. Han mener at 2020 har gitt et fantastisk resultat i bunnen som alle i Z Event kan være stolte av.

Les også: Forlater Møller-gruppen etter 23 år - nå blir «Mr. Audi» byråleder

- En veldig spesiell tid

Vidar Eriksen tok som nevnt over Z Event våren 2019, hvilket vil si at det har vært pandemi brorparten av tiden han har vært sjef.

- Det har vært en veldig spesiell tid. Mange har blitt hardt rammet, men særlig eventbransjen. Men det som da har vært utrolig fint er samholdet i bransjen i denne perioden. Folk har vært åpne og rause. Særlig har jeg hatt mye kontakt med Knut Meiner, Jens Nesse og Øystein Tynning gjennom hele 2020. Vi har hatt gode samtaler og det har vært til veldig god hjelp, sier Eriksen.

Eriksen mimrer tilbake til de gode tidene og alle opplevelsene han har hatt som event-mann etter at han var over to tiår i bilbransjen.

- Det har vært utrolig gøy å oppleve den kreativiteten og energien. Alt fra de enkleste oppdragene, til de mer avanserte og sofistikerte strategilanseringene. Det er en vanvittig imponerende bransje, særlig med tanke på det absolutte kundefokuset. Alle som jobber med kunder har fokus på dem, men det blir ofte mye ord. Sånn er det ikke i Z Event. Der holder de det absolutte fokus på kunden. Det er ikke annet enn imponerende, sier han.

Eriksen forteller at han tror hans største bidrag til byrået har vært hans tilnærming til struktur og organisering.

- Kreative bransjer kan ofte mangle litt struktur, men det føler jeg at jeg har bidratt med på en positiv måte. Jeg har satt ting mer i system. Det tror jeg de vil flyte på lenge. Nå som vi går mot slutten av denne pandemien mener jeg vi har brukt tiden godt. Vi har holdt hodet kaldt og hjertene varme, og i løpet av tiden utviklet Z Event 2.0, forklarer Eriksen.

Les også: Eventbyråer stålsetter seg for nytt kriseår: - 2021 blir tøffere enn 2020

Inspirert av Pixar

Z Event 2.0 har en tilnærming til prosjekter og holdninger internt i selskapet inspirert av det amerikanske animasjonsfilmprodusenten Pixar.

- For Z Event har det vært ti år med det man kan kalle gründerdrift før korona, så har det vært en koronapause, mens etter korona kommer vi til å ha ferdigutviklet Z Event 2.0 hvor vi er blitt inspirert av Pixar. Så nå er vi veldig klare for tiden som kommer, sier Eriksen.

Inspirasjonen er hentet fra Pixars 22 golden rules of storytelling. Altså, 22 regler på hvordan man lager gode historier.

- Vi har brukt tiden på å lage ti golden rules of magical events. Z Event 2.0 er noe jeg vanligvis ville brukt mye lenger tid på, men koronaen har tillatt oss å arbeide mer med det og vi har kommet veldig langt på kort tid, sier Eriksen.

Uten at Eriksen vil avsløre for mye, kan han fortelle at én av disse ti reglene handler om innslag av idéer.

- Vi selger de bæra vi har skapt, med sjarme og varme. Sjarme og overbevisning kan vinne salget. Vi presenterer med riktig energi. Vi vinner og taper sammen, står det i regelen.

- Det var ganske magisk

Eriksen er stolt og fornøyd med tiden han har hatt i eventbransjen. Og i løpet av årene som daglig leder for Z Event har det kommet øyeblikket som skiller seg ut. Både med positivt, og negativt fortegn.

- Av øyeblikk med negativt fortegn er det vanskelig å komme utenom perioden etter mars i fjor. Vi satt samlet på jobben og plutselig stengte Norge ned og man fikk beskjed om at; sosialisering, det skal vi ikke ha noe av. Den usikkerheten er ikke unik for oss i Z Event, men det var jo hele verden. Men det er likevel vanskelig å komme unna, sier Eriksen, som tross flest måneder med pandemi også har gode minner med selskapet.

Han trekker frem omstillingen i forbindelse med digitale event, som noe han vil huske. Ifølge Eriksen er det imidlertid en stor forskjell, for der digitale event «krever sekundpresisjon og et klart manus», fungerer det fysiske eventet bedre «med sjarme og avslappet holdning med manus tatt fra hodet.»

- Etter å ha kommet oss av sjokket i andre kvartal 2020, så opplevde vi det å komme sammen igjen til høsten og fokusere konstruktivt og kreativt. Det å stå sammen med produsentene våre på jobb og bygge egne studioer for digitale sendinger var et turning point. Vi snekret, malte og kablet, for å legge livsgrunnlaget vårt under pandemien. Det var ganske magisk. Det var fortsatt pandemiaktig med munnbind og hele pakka, men det var samlende med enkle oppgaver. Også viste det en utrolig omstilling, forteller Eriksen som roser både bransjen og kundene.

Må bytte bil

Etter over 20 år i Audi, med det nevnte toårsoppholdet i eventbransjen, er nå Eriksen klar for Birger N. Haug som forhandler to kinesiske, tre japanske og et koreansk bilmerke. Han begynner den nye jobben i september.

- Det tenker jeg blir veldig spennende, sier Eriksen.

Men skal vi tro Eriksen har ikke bransjen vært et savn, selv om han nå returnerer dit han dro fra.

- Jeg har ikke savnet det underveis. Men det at jeg har en sterkere tilknytning til bilbransjen enn hva jeg første tenkte, det kan være. Det kan hende det er lett å gå tilbake til noe kjent. Det å bytte bransje byr på usikkerhet, så det at man tyr til at det er noe kjent, det kan være. Bilbransjen er jo hjertet nærmest, sier Eriksen.

- Du må vel bytte bil nå?

- Haha, ja jeg har tenkt på det. Jeg har to Audier og tenker vel å bytte en. Da tror jeg kanskje jeg går for en Hyundai Ioniq 5, eller en Nissan. Men det går nok fint. Ioniq 5 er jo en sykt bra bil, sier Eriksen.

Vidar Eriksen slutter som eventsjef og går tilbake til bilbransjen: - Mange har blitt hardt rammet