Aller Media øker TV-salget til over 70 millioner: - En fjelltopp vi har sett på ganske lenge

På tre år har TV-satsingen til Aller Media gått fra en årlig omsetning på syv millioner kroner til en månedlig omsetning på syv millioner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediekonsernet Aller Media kan glede seg over en svært pen utvikling innenfor ett av sine aller største satsinger, nett-TV. Omsetningen har skutt i været de seneste årene og ifølge Aller Media TV-sjef, Mads A. Andersen, har omsetningen gått fra syv til 70 millioner kroner på tre år. Det er første gang mediekonsernet deler omsetningstall på sin TV-satsing og Andersen, som selv kom til Aller Media i 2018 fra VGTV, kaller det «en milepæl».

- Vi er glade og engasjerte når vi ser at vi har gått fra en årlig omsetning på syv millioner kroner i 2018 til en månedlig omsetning på syv millioner kroner i dag. Det er en fjelltopp vi har sett på ganske lenge, sier Andersen til Kampanje.

Denne våren var det tre år siden Aller Media rullet ut sin storsatsing på web-TV, og det var også i april måned i år at mediehuset for første gang omsatte for over syv millioner på levende bilder. Også i mai var omsetningen over syv millioner og Andersen mener det ser lovende ut for resten av sommeren.

- Æren for veksten skal de ulike redaksjonene i Aller Media ha. Her er det digitale videokunstnere som virkelig blør for drakta, sier Andersen.

Aller Media gjør opp status for sitt avvikende regnskapsår i slutten av september, og Andersen anslår at omsetningen kommer til å ligge «godt over 70 millioner og drøyt 80 millioner kroner». Tilsvarende tall for regnskapsåret 2020/2021 var på 64 millioner kroner, så TV-veksten har vært sterk siste året.

Les også: Aller Media øker overskuddet med 100 millioner kroner – kraftig vekst i digitale annonser

God stemning:

Web-TV-satsingen til Aller Media har økt kraftig i bemanning de seneste årene og har gått fra å være en liten stab på seks faste redaksjonelt ansatte i konsernet til et team på nærmere 40 personer i dag. Her er deler av gjengen samlet på sommerfest i år. Foto: Aller Media:

Kraftig vekst i markedet for web-TV

Markedet for web-TV har vært i kraftig vekst de siste årene og ifølge mediebyråtallene kjøpte landets mediebyråer web-TV-reklame for nærmere 650 millioner kroner i 2021. Veksten etter første halvår i år er på ytterligere 6,5 prosent, noe som skulle tilsi investeringer som nærmer 700 millioner kroner og som VGTV, TV 2.no, Aller Media og ikke minst YouTube kjemper om.

- Vi har tatt en god bit av den web-TV-kaken i løpet av disse årene, sier Andersen.

Til sammenligning er det norske markedet for tradisjonell TV-reklame på rundt 3,5 milliarder kroner, men TV-kanaler som stadig oftere går tomme for seere og blir utsolgt, er også godt nytt for Aller Media med tanke på veien videre.

- Det er trangt i døra og annonsørene må tenke mer langsiktig. Bestillingene kommer tidligere og tidligere og det er ofte vi går inn i en måned og er utsolgt, sier produktansvarlig for web-TV i Aller Media, Tone Nordby.

- Pilene peker opp fremover også?

- Ja, det ser bra ut. Så lenge vi klarer å produsere et høyt og stabilt varelager vil det fortsette å gå oppover, sier Nordby.

Les også: Utsolgte TV-kanaler må stenge salget for neste år 

- Glade i kjendiser:

«Rød løper», med programlederne og kjendisjournalistene Kine Falch, Thea Hope og Jonas Hammer, har én million visninger hver uke og publiseres på Se og Hør, Dagbladet, SOL og KK. – Vi er ekstremt glade i kjendiser her på huset, sier Mads A. Andersen som er spesielt stolt over det han mener er landets største web-TV-program. Foto: Aller Media.

- Brennhett digitalt web-TV-marked

Dermed er det bare for TV-avdelingen i Aller Media og øke produksjonen av TV-visninger noe de også har klart de seneste årene. Fra 3,3 millioner visninger i snitt hver måned vinteren 2018 og 2019 har Aller Medias web-TV-satsing produsert over 20 millioner visninger det siste halve året.

- Hadde vi doblet visningene våre så er vi ganske sikre på at vi hadde solgt det også. Det er et brennhett digitalt web-TV-marked og det har det vært en stund, sier Andersen.

Mediedivisjonen til Aller Media står for rundt 80 prosent av den samlede omsetningen på 1,25 milliarder og da Kampanje kunne fortelle om regnskapstallene til medieselskapet i januar år var det den digitale annonseomsetningen på nærmere 400 millioner kroner. Nå kommer det altså frem at web-TV-reklame, sponsing og produktplasseringer står for mellom 70-80 millioner av disse.

- Produksjonen og distribusjonen av levende bilder har utvilsomt vært en sentral bidragsyter til gode resultater, vekst og økonomiske snuoperasjoner her på Hasle, forteller Andersen.

Skiller 50 millioner opp til VGTV

Til sammenligning kunne VGTV skilte med en omsetning på 130 millioner kroner da Schibsted web-TV-satsing gjorde opp status nylig for fjoråret. Det var en nedgang fra 2020-omsetningen på drøye 160 millioner kroner, men til Kampanje kunne Schibsteds mediesjef Siv Juvik Tveitnes forklare endringen med at videoproduksjon av nyheter og sport har flyttet over til VG.

Like fullt skiller det nå rundt 50 millioner kroner mellom Andersens TV-satsing i Aller Media og hans gamle arbeidsplass.

- Jeg tror de ulike aktørene innenfor web-TV bygger hverandre opp og at det blir en større kake, men vi er også interessert i å spise mer av kaken og ta markedsandeler, sier Andersen.

Valutaen i web-TV-markedet er CPM, et uttrykk for prisen en annonsør betaler for 1.000 visninger. Som ellers i TV-markedet gir mediene her en bruttopris som det så forhandles rabatter på. I Aller Media er denne bruttoprisen i dag på 480 kroner, litt mindre enn det konkurrenten VGTV ligger på.

- Men i og med at det er så trangt inn døra så er det begrenset hvor lenge vi er villig til å prate om rabatter, smiler Andersen.

Les også: Schibsted tapte over 17 millioner kroner på podkast i Norge

Pluss-TV:

Programsjefen i Aller Media heter Tellef Dahl. Han sier mediehuset nå skal forsøke å lage innhold for abonnentene til Dagbladet og Se og Hør. - VI jobber med å lage plussprosjekter som er litt lengre formater, sier han. Foto: Knut Kristian Hauger.

Vil lage TV for Pluss-satsingen

TV-direktøren forteller at web-TV-satsingen i Aller Media er tuftet på dekningen av hendelsesnyheter, sport og underholdning og programmer som «Rød løper», viralprogrammet «Non Stop», «Embla gjør det best», «Rødt Kort» og alle TV-innslagene av nyheter og sport som produseres av Dagbladet

- Breaking news og kjendisnytt er våre flaggskip. Samtidig er vi opptatt av å sette ekorn på vannski i god redaksjonell kontekst med kvalitativt web-TV-håndverk, forteller Andersen.

Programsjef Tellef Dahl i Aller Media forteller at det vil komme nye konsepter og satsinger med tanke på ta video og levende bilder over i plussuniverset.

- Vi jobber med å lage plussprosjekter som er litt lengre formater. Vi har ikke hatt video på Dagbladet bak betaling før så det er noe helt nytt. Nå skal vi få det på alle plattformer i Aller Media og det er en litt annen type TV-produksjoner enn det vi har i dag, sier programsjefen til Kampanje.  

Han gikk fra jobben som redaktør i The Oslo Company og vaktsjef i «Senkveld med Helene og Stian» til stillingen i fjor sommer.

- Det blir dokumentarer, rein humor også er det litt i dramalandskapet, men ikke manusbasert. Det blir noe helt nytt for oss, men vi er opptak, sier Dahl.

Aller Media øker TV-salget til over 70 millioner: - En fjelltopp vi har sett på ganske lenge