NoA Norge passerer milliarden - men nå varsler sjefen om tøffere tider

- Vi er mer varsomme nå og en kan nesten spørre om vi vokste for mye i fjor, sier Kai Holmberg.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den internasjonale byrågrupperingen North Alliance har selskaper i både Norge, Sverige, Danmark, Finland og Polen, men det er på det norske markedet at mesteparten av forretningene ligger. Gruppen som ble etablert i 2014 av blant andre den tidligere reklametoppen, Thomas Høgebøl, har omsetter for rundt 2,6 milliarder kroner, men over 1,2 milliarder kommer fra de norske byråene.

For et drøyt år siden tok Kai Holmberg over som norgessjef etter Kim Ydse Krogstad og det har vært et år med kraftig vekst på toppen. NoA i Norge økte omsetningen med over 40 prosent opp fra 865,7 millioner kroner.

- Jeg har lært meg NoA og selskapene å kjenne nå og kan litt mer om bransjene vi er en del av. Så det er med litt mer selvtillit jeg nå går inn i år nummer to og vet hva en skal gjøre, sier Holmberg til Kampanje.

I Norge driver NoA hele ni forskjellge selskaper som NoA Ignite, Anorak, NoA Connect, Unfold og Scienta for å nevne noen av de største.

- Det var et mye brattere vekstår enn hva vi pleier å ha. I NoAs ni år lange historie har vi snitt vokst rundt 20 prosent hvert år, mens vi i 2022 vokste 47 prosent på nettoomsetningen vår i Norge. Vi har ikke kjøpt noe i Norge i 2022, så all veksten nå er organisk, sier Holmberg.

Les også:  NoA-omsetningen skyter i været - men nå kutter byrågiganten kostnadene

Tror på tøffere 2023

Samlet nettoomsetning (tilnærmet en byråinntekt, red. anm.) på alle selskapene var på 665 millioner kroner, men mot slutten av fjoråret stanset det litt opp.

- Vi hadde veldig god fart ut av korona og første halvår i 2022 satte vi nye rekorder hver måned og vi vokste derfor med høyt tempo gjennom året, men i fjerde kvartal i fjor merket vi dog en oppbremsing i markedet som gjorde at vi måtte ta foten av gasspedalen, sier Holmberg.

Han sier slutten på fjoråret «ble tøff» og at det har smittet over i det nye året.

- Selv om første kvartal i 2023 ble bra for oss, så har andre kvartal vært mer krevende og markedet preges nå av usikkerhet og tøff konkurranse. Våre prognoser viser at dette vil vedvare utover høsten, sier Holmberg.

Her kan du noen av regnskapstallene til North Alliance i Norge samlet for alle selskaper i 2023. Alle tall i MNOK.

NoA Norge 2022 2021 Endring i %
Omsetning 1.223,4 865,7 + 41
Nettomsetning* 665,0 451,7 + 47
Driftsresultat 96,3 68,3 + 41

*North Alliance opererer ikke med byråinntekt-begrepet, men netto omsetning,. 

«Knallår» med nysatsinger

Av positive saker fra fjoråret trekker Holmberg frem nye satsinger på «management consulting, avansert software- og produktutvikling» med nye selskaper som NoA Consulting, Scienta og Unfold. Her er også lønnsomheten svært god med marginer på henholdsvis 40 prosent, 30 prosent og 25 prosent i 2022.

- Her vokser vi og er veldig lønnsomme og dette er selskaper som ikke har vært under paraplyen vår før. Her hadde vi et knallår.  NoA Consulting vokste med eksempelvis hele 250 prosent i 2022, sier han.

Driftsresultatet samlet for gruppen nærmer seg nå 100 millioner kroner i 2022, en vekst på nesten 30 millioner kroner sammenlignet med 2021.  Holmberg sier noe av dagens NoA handler om å bygge forretninger og veksthistorier. Han trekker frem flere ulike jobber både for OBOS, Mestergruppen og ikke minst oppdraget med å lansere Flyr.

- Den dagen når Flyr meldte oppbud var en tung dag. Hele Norge elsket Flyr som produkt, men vi også fordi vi la hele sjela og hjertet vårt i det prosjektet. Vi bygde et flyselskap på seks måneder, og jeg gråter litt fortsatt over det, sier Holmberg.

Var i Cannes:

Kai Holmberg har begynt å lære seg reklamebransjen og kjenne og var i år for første gang på reklamefestivalen i Cannes. Her på nabolagsrestauranten til NoA Norge, Kunstneres Hus. Foto: Knut Kristian Hauger.

Flatt på reklame

Selv om mye av NoA i dag handler om teknologi, som står for 75 prosent av omsetningen, ligger det byrågruppens ryggmarg å koble kreativitet med teknologi.

- Teknologi utgjør den største delen av omsetningen, men kreativiteten er det som forsterker effekten teknologien har og er det som skiller oss fra konkurrentene, sier Holmberg.

Den kreative spydspissen i Noa i Norge er reklamebyrået Anorak der selskapet nå fortsatt jakter en byråleder. Holmberg sier reklamebransjen preges av «et ganske flatt marked» der det «jobbes ganske tradisjonelt»

- Når vi finner en ny co-leder som skal drive Anorak sammen med Jens-Petter Aarhus skal vi tenke på hva markedet vil ha frem i tid også skal vi utvikle oss i den retning, sier Holmberg.

- Hva kan du si om Anorak-resultatene?

- Anorak ligger ganske flatt. Det var en vekst, men ikke stor. Reklameindustrien i Norge er ganske flat omsetningsmessig på tvers av konkurrenter. Det var der det var minst vekst når vi ser på alle selskapene i NoA Norge, men alle selskapene var lønnsomme, sier han  

Permitteringer i flere selskaper


Siden starten for snart ti år siden har Noa-gruppen lagt voldsomt på seg gjennom en rekke oppkjøp drevet frem av private equity-miljøer som Capman og nå sist Norvestor som eier majoriteten av NoA. Men i tillegg inviterer selskapet også ansatte inn på eiersiden og totalt er det nå 300 partnere på toppen i holdingselskapet.

Totalt så jobber nærmere 1.300 mennesker i hele gruppen, men de usikre tidene nå gjør at det på kort sikt neppe blir mange flere enn de nesten 400 som jobber i Norge i dag.

- Vi gjør ingen store ansettelser nå og jeg synes høsten er usikkert. Vi er mer varsomme nå og en kan nesten spørre om vi vokste for mye i fjor. Hadde jeg visst det jeg vet nå så ville svaret på det vært; ja. Men det visste vi ikke da, sier han.

De usikre tidene gjør seg gjeldende i norske reklame- og kommunikasjonsbyråer og etter det Kampanje kjenner til er det flere byråer som nå har måttet permittere. NoA Norge-sjefen sier at det ikke har vært noe unntak hos dem heller og at det er gjort permitteringer i Anorak og NoA Ignite.  

- Vi har permittert punktvis. Ikke så mye, men litte grann fordi vi er usikre på høsten. Og når jeg sier punktvis er det fordi det er snakk om noen selskaper at vi har gjort noen kortsiktige permitteringer i vår, sier Holmberg.

- Gjør det ekstra vondt å sende ansatte inn i sommeren permittert?

- Ja. Det gjør vondt. Kunne vi fordelt oppdragene litt jevnere så kunne det kanskje vært unngått. Men vi er nødt til å følge markedet. Bestillingen til alle ansatte er å få de som er permittert tilbake på jobb Det er det store målet på kort sikt, sier Holmberg.

På kundelisten i 2022 jobbet NoA i Norge med selskaper som OBOS, Forsvaret, Norgesgruppen, Varner og Gjensidige for noen.

- Hva slags tall kommer vi til å se i 2023?

- Det kommer til å være en liten vekst, men ikke på langt nær det samme som i fjor. Høsten er usikker, og jeg tror vi først i starten av 2024 vil være mer proaktive igjen. Det er det vi håper på og vi ser at selskapene våre i Danmark, Sverige og Finland rapporterer om bedring i sine prognoser. Det er et lyspunkt, sier Holmberg.

NoA Norge passerer milliarden - men nå varsler sjefen om tøffere tider