Reklamebyrå kjøper SDG: - Spente på det som venter

Dermed trekker den serbiske byråinvestoren og eieren seg helt ut av Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Saken blir oppdatert. 

I 2016 kjøpet investoren Srdjan Sapers en rekke byråer i Norden, herunder reklamebyrået McCann og designbyrået Scandinavian Design Group (SDG). Men reisen ble trøblete for den serbiske reklamemannen med både konkurser og store tap, og etter hvert solgte Saper reklamebyrået i Norge til daglig leder Bjørn Sloreby som siden kastet kortene og overlot restene til norske Minnesota Agency.

Nå kaster Saper kortene også i SDG og selger designbyrået til det relativt lille byrået TBWA Norge. Reklamebyrået sier de to selskapene «sammen vil bygge på synergier for å tilby et bredere spekter av tjenester innen merkevarestrategi, design- og reklameløsninger».

TBWA Norge er en del av TBWA Nordic, der TBWA-byråer i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island jobber tett sammen. Totalt så jobber det ifølge selskapet mer enn 300 mennesker i selskapene.

- Oppkjøpet av SDG representerer et avgjørende øyeblikk i vår reise. Ved å kombinere TBWAs disruptive tankesett innen reklame med SDGs historie, kunnskap og metoder, er vi rustet til å sette nye bransjestandarder, sier viseadministrerende direktør i TBWA i Norge Nicolay Jernberg.

Les også:  McCann-sjefen kaster kortene og forlater reklamebransjen – kunder og ansatte reiser til Minnesota

- Vi ser mange muligheter

Sjefen i SDG er Silje M. Storhaug som tok over jobben for snaue to år siden.

- Vi er glade for og spente på det som venter når SDG og TBWA slår seg sammen. Vi ser mange muligheter der vi sammen kan gjøre det bedre for våre kunder og møte deres etterspørsel av ulike tjenester. Vi vil utgjøre en forskjell for våre nasjonale og internasjonale kunder gjennom denne sammenslåingen, sier Storhaug.

SDG har enn så lenge ikke delt sine regnskapstall for fjoråret, men både 2020 og 2021 var tunge for selskapet økonomisk med et samlet tap på driften på nesten åtte millioner kroner. Omsetningen var på drøye 42 millioner kroner i 2021. 

Storhaug har ingen ytterligere kommentarer til byråoppkjøpet. 

Les også: SDG taper fortsatt penger - designbyrået har halvert antall ansatte på to år

- En vakker sammenføyning

TBWA har lenge vært et kjent og stort byrånavn på den internasjonale reklamehimmelen og har alltid vært eid av den amerikanske kommunikasjonsgiganten Omnicom som i tillegg eier reklamebyråer som DDB og mediebyråene OMD og PHD. Omnicom var lenge tilstede på det norske markedet også med TBWA, men i 2011 ble byrået solgt til det som dengang het Frank og navnet forsvant.

Etter det Kampanje kjenner er det islandsk gruppering som har lisensiert TBWA-navnet fra Omnicom og driver for egen regning i Norden. 

- Dette er en vakker sammenføyning av to rike historier. Vi er overbevist om at SDGs enestående merkevare- og designekspertise, sammen med TBWAs globalt anerkjente reklamekapasitet, vil møte bredden i servicebehovet som våre kunder etterspør. Vi ønsker å bygge videre på SDGs arv i Skandinavia og komplettere den med arven til TBWA ute i verden, sier Valgeir Magnusson, administrerende direktør i TBWA\Norway.

Det er med andre ord ikke et stort reklamebyrå som nå kjøper SDG. TBWA Norge hadde i 2021 en omsetning på 4,3 millioner kroner og hadde et overskudd før skatt på snaue 100.000 kroner.

Reklamebyrå kjøper SDG: - Spente på det som venter