Resultatvekst for TVNorge-eier - omsetningen nærmer seg rekordnivå

Warner Bros. Discoverys norske TV-virksomhet firedobler resultatet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Discovery Networks Norway hadde en omsetning på 1,9 milliarder kroner i 2022. Bare to ganger tidligere - i 2017 og 2018 - har omsetningen vært høyere. Da var den over to milliarder kroner.

Selskapet, som er en del av Warner Bros. Discovery, driver blant annet kanalene TVNorge, Max og Vox, samt strømmetjenesten Discovery+.

2022 var et innholdsrikt år for TVNorge-familien med vinter-OL i Beijing og det siste hele året med rettighetene til norsk fotball. TV-gruppen ble også årets store vinner i det lineære TV-markedet med en andel på 15,3 prosent av seingen for hele året. Det utgjør en vekst på 1,5 prosentpoeng fra året før.

Seerveksten har etter alle solemerker fått fart på reklamesalget. Salgsinntektene til Discovery Networks økte med 14,4 prosent til 1,1 milliarder kroner.

Lukrative distribusjonsavtaler

Reklame er fremdeles selskapets største inntektskilde, men «andre driftsinntekter» økte også med 7,7 prosent og var i fjor på 905 millioner kroner. Denne posten består primært av abonnementsalg og distribusjonsinntekter og har hatt en eventyrlig vekst de siste årene som følge av nye og langt mer lukrative avtaler med landets TV-distributører.

Etter at Discovery i 2016 sikret seg rettighetene til norsk fotball for en seksårsperiode, omtrent samtidig som morselskapet hadde snappet de europeiske OL-rettighetene, satte daværende norsk sjef Harald Strømme i gang beinharde forhandlinger med TV-distributørene. På dette tidspunktet utgjorde distribusjonsinntektene til den norske virksomheten under 300 millioner kroner i året.

Mye tyder på at TVNorge-eieren kom seirende ut av disse forhandlingene. På seks år har distribusjonsinntektene mer enn tredoblet seg, og i fjor var de nesten like store som reklameinntektene.

Nå er spørsmålet hvordan disse inntektene vil utvikle seg fremover. Rettighetene til norsk fotball har som kjent blitt overtatt av TV 2 og neste års sommer-OL i Paris blir de siste lekene Discovery Networks Norge har eksklusive rettigheter til. Fra og med 2026 må de dele rettighetene med NRK.

Discovery Networks Norway fikk et resultat før skatt på 148,5 millioner kroner i fjor. Det utgjør en vekst på 108,6 millioner kroner.

Tallene offentliggjøres kort tid etter at det ble kjent at TV 2 fikk et underskudd på over 50 millioner kroner i fjor.

Kampanje får opplyst fra Warner Bros. Discovery at selskapets nordiske sjef, Christina Sulebakk, ikke er tilgjengelig for kommentarer om årsresultatet.

Les også: Warner Bros. Discovery varsler ny satsing på TVNorge: - Lineær-TV er ikke dødt

Flere toppledere har sluttet

Rett etter fusjonen for et år siden ble det klart at Sulebakk var den som skulle slå sammen de to medieselskapene Discovery og HBO og sette en ny ledergruppe. Det medførte til at flere kjente navn sluttet i selskapet. Noen av de som har takket for seg i Discovery tidligere operativ leder i Norge, Espen Skolanddirektør for partnerskap Linda Vabø og HR-sjefen Winta Negassi.

Christina Sulebakk har tidligere uttalt til Kampanje at det har vært en tøff prosess.

- Det var to store selskaper som kom sammen og et nytt lederteam som skulle settes på tvers av Norden, og som leder var jeg med å sette en ny retning for selskapet. Vi skal jobbe nordisk samtidig som vi skal ha lokale folk på markedet som kan bygge en god kultur og følge med på det som skjer i de respektive markedene. Da var det noen av de store lederne, som har vært med oss lenge, som sluttet, mens det for andre var naturlig å se på det som en mulighet til å starte et nytt kapittel, har hun sagt.

Ifølge årsregnskapet sysselsatte Discovery Networks Norway 113 årsverk i fjor.

Her ser du regnskapstallene til Discovery Networks Norway for 2022. Alle tall i MNOK.Kraftig resultatforbedring for TVNorge-eier

Discovery Networks Norway 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 1.987,9 1.786,1 + 11,3
Driftsresultat 139,8 38,3 + 265
Resultat før skatt 148,5 33,9 + 338,0

Resultatvekst for TVNorge-eier - omsetningen nærmer seg rekordnivå